Zväz autorov a interpretov populárnej hudby už o 10 dní opäť odovzdá svoje hudobné ocenenia. Pozrite si nominácie, o ktorých rozhodovali členovia ZAI a ďalší autori a interpreti. V rámci kategórií pre umelcov sa v zozname objavili aj menej známe kapely, ktorých nahrávky vlani patrili k našim favoritom.

Sošky mikrofónov si interpreti, skupiny a zástupcovia rádií či hudobných klubov prevezmú už 17. januára v Majestic Music Clube v Bratislave. Podujatie je tento rok prvýkrát prístupné aj verejnosti, vstupenky si fanúšikovia slovenskej hudby môžu kúpiť v sieti Predpredaj.sk.

Zväz autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) odovzdá ceny jedenástich kategóriách. Nominácie sú výsledkom dvojkolového hlasovania autorov, hudobníkov, spevákov, producentov, promotérov, manažérov a ďalších členov a priaznivcov ZAI, ktorí v prvom kole posielali svoje návrhy na nominácie. Mená a subjekty s najvyšším počtom hlasov na prvých troch priečkach vytvorili nominácie na víťazov, o ktorých sa rozhodovalo v druhom kole.

"Našim cieľom je zmapovať dianie v oblasti prezentácie hudby v éteri, ale aj v oblasti živého koncertovania, nakoľko rozsiahla sieť klubov a festivalov dnes tvorí životodarné podhubie pre hudobnú produkciu. Muzikanti chcú takto vyjadriť rešpekt dobrým partnerom, ktorí im rozumejú a podporujú ich v ich tvorbe, či už sú to redaktori a moderátori rozhlasových staníc alebo usporiadatelia koncertov a festivalov, či majitelia klubov. Autori a interpreti tiež ocenia najvýznamnejšie počiny svojich kolegov za uplynulý rok," vysvetľuje predseda Rady ZAI Martin Sarvaš.

Ceny ZAI za rok 2017 Zdroj: René MikoOdovzdávanie cien ZAI za rok 2017. Tento rok budú prvýkrát prítomní aj fanúšikovia

V nomináciách badať príklon k tvrdšej hudbe

Svoje víťazstvá z minulého roka budú tento rok obhajovať Horkýže Slíže (Skupina roka), Sima Martausová (Speváčka roka), moderátor Roman Bomboš či hudobné kluby Blue Note z Nového Mesta nad Váhom a bratislavský Majestic Music Club. V tohtoročných nomináciách však príjemne prekvapilo aj zaradenie viacerých menej známych mien, aké väčšinou bývajú zviditeľňované len v rámci Radio_Head Awards.

Okrem skupiny Para (Album roka, Skupina roka) sú príjemným prekvapením s dvoma nomináciami kapely Catastrophy (Album roka, Skupina roka) a Darkness Positive (Album roka, Objav roka). Ďalšími "nováčikmi" v hudobných kategóriách ankety sú aj skupiny Bullet Holes (Objav roka) a The Gang (Album roka), či speváci skupín ČAD a Aces, Pišta Vandal, resp. Tomo Michalčák.

"Celkový príklon k tvrdšej hudbe je v nomináciách badateľný tak u intepretov, ako aj medzi nominovanými médiami Anténa Rock či Aligátor. A tiež medzi moderátormi, klubmi či festivalmi, kde sa napríklad prvýkrát objavil Rock pod Sninským kameňom, nechýbajú však ani jubilujúce Bratislavské jazzové dni," hovorí Martin Sarvaš.

Tip redakcie: Albumy od Catastrofy a Darkness Positive sme zaradili aj do nášho zoznamu 50 (zahraničných aj slovenských) albumov roka 2018


Špeciálna cena pre legendárneho rakúskeho moderátora

Nositeľ ceny za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény je známy už dnes. Bude to legendárny rozhlasový a televízny moderátor verejnoprávnej ORF zo susedného Rakúska Udo Huber, ktorý sa v bezhraničnom éteri svojimi reláciami prihováral aj slovenskému publiku za vtedajšou železnou oponou. "Jeho moderovanie slávneho koncertu Band Aid v roku 1985, či relácie Die grossen Zehn, ktoré sa dvakrát nakrúcali aj v Bratislave, sa stali kultom. Udo Huber, ktorý má dodnes svoje vysielanie na rozhlasovej stanici Radio Wien, s radosťou prijal naše pozvanie a osobne si cenu príde prevziať, symbolicky v roku 30. výročia pádu železnej opony," teší sa Martin Sarvaš.

Podujatím, ktoré sa uskutoční s podporou Hudobného fondu, bude sprevádzať Matej "Sifon" Mervart. Hudobnými hosťami budú skupiny Bullet Holes, jeden z nominantov na Objav roka, a nanovo sformovaná legendárna skupina Ventil. Lístky v cene 8 eur sú už v predaji. O histórii ZAI sa dozviete viac na www.zai.eu.sk, kde nájdete aj všetky tohtoročné nominácie.

Nominácie na ceny Zväzu autorov a interpretov za rok 2018:

Album roka: 

Catastrofy - Besnota
Darkness Positive - Prvý dojem
Para - Našou krajinou
The Gang - The Gang

Skupina roka:

Catastrofy
Para                                          
Horkýže slíže
Slobodná Európa

Spevák roka:

Juraj Benetin (Korben Dallas)
Martin Ďurinda (Tublatanka)
Tomáš "Tomo" Michalčák (Aces)
Igor Belaj
Pišta Vandal (ČAD, Vandali) 
Tomáš "Lasky" Šedivý (Para)

Speváčka roka:

Jana Kirschner
Sima Martausová
Zuzana Smatanová

Objav roka:

Darkness Positive               
FishFace
Chudáci
NovArt
Bullet Holes

Celoplošná rozhlasová stanica roka:

Anténa Rock 
Rádio Vlna 
Rádio_FM / RTVS 

Lokálna/regionálna rozhlasová stanica roka: 

Rádio Aligátor  Bratislava 
Radio One Rock  Nitra 
Radio Piešťany   

Hudobný redaktor roka: 

Roman Bomboš (SRo / RTVS)
Rasťo Očenáš (SRo / RTVS) 
Matej "Sifon" Mervart (Anténa Rock)

Usporiadateľ roka:

Dušan Drobný (Topfest / Morning Net)
Rastislav Škrinár (Rockscape / Klub 77)
Tibor Zelenay (Blue Note, Nové Mesto nad Váhom)

Festival roka: 

Bratislavské jazzové dni, Bratislava  
Rock pod Sninským Kameňom, Snina 
Pohoda, Trenčín 
Rockscape, Banská Bystrica 
Topfest, Piešťany 

Klub roka (veľký):

Collosseum,Košice  
Majestic Music Club, Bratislava 
Randal klub, Bratislava

Klub roka (malý):

Blue Note Jazz and Music Club, Nové Mesto nad Váhom
Klub 77, Banská Bystrica 
Smer Klub 77, Žilina 
RC Mlyn, Vrútky

Cena za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény: Udo Huber (Rakúsko)

Vstupenky na odovzdávanie cien ZAI:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: René Miko