Svojím soundtrackom k letným grilovačkám či ležérnym surf-rockom rozvlní Pohodu 2019 aj miláčik mileniálov Vernor Winfield McBriare Smith IV, známy ako Mac DeMarco. Pri koncertných očakávaniach sa ale nenechajte oklamať lenivo-snovými nahrávkami. Vystúpenia 28-ročného Kanaďana sú šialenou jazdou plnou vtipných momentov a hudobnej nepredvídateľnosti.

Z Edmontonu do Vancouveru, odtiaľ do Montrealu, New Yorku, aby napokon zakotvil v Los Angeles. Mac DeMarco vo všetkých týchto mestách nasával nové inšpirácie, no zároveň zostal verný svojmu nezameniteľnému štýlu, ktorý je trendom pre iných. V jeho piesňach dominuje gitara s výrazným chorusom a vibrátom, doplnená o "osemdesiatkové" klávesy, ploché bicie, lo-fi basu a DeMarcov nezameniteľný hlas.


Začínal v roku 2009 vo vancouverskom garage/punk-rockovom projekte Makeout Videotape, v tej dobe absolvoval aj turné so známym tamojším rockovým duom Japandroids. Po presťahovaní sa do Montrealu skúsil sólovú dráhu, no s jeho kariérou to nešlo tak dobre, ako dúfal, a tak si privyrábal účasťou na lekárskych experimentoch či ako robotník na cestách. Všetko zmenilo v roku 2012 mini-LP s názvom Rock and Roll Night Club, po ktorom jeho vydavateľstvo Captured Tracks súhlasili s nahraním albumu. Jeho dlhohrajúci debut s názvom 2 vyšiel ešte v tom istom roku a magazín Pitchfork mu dal "nálepku" Best New Music, čo výrazne pomohlo rozbehnutiu jeho kariéry nielen v USA.

Rovnako bol ocenený aj nasledujúci album Salad Days, na ktorom recenzent z Pitchforku vyzdvihol najmä DeMarcov civilný rozprávačský talent s prístupnou poetickou zasnenosťou. Album bol nominovaný na Polaris Music Prize, kanadskú obdobu prestížnej Mercury Prize. V tej dobe už ale DeMarco nebol "témou" iba v USA a Kanade. NME dal "šalátovým dňom" hodnotenie deväť z desiatich a magazín Q ho zhodnotil slovami "potešenie je na našej strane". The Observer ocenil jeho citeľný DIY prístup a bezstarostnú náladu a Alexis Petridis z The Guardianu napísal: "Salad Days nie je vec mainstreamového úspechu, no silne naznačuje, že jeho kult bude už len a len väčší." Ďalšie nahrávky a rastúci záujem o DeMarcovu tvorbu a koncerty potvrdili, že jeho slová sa napĺňajú.


V roku 2015 vydal minialbum (LP) Another One, ktorý je podľa neho zbierkou ľúbostných piesní. Still in Rock dalo LP na tretie miesto najlepších albumov roka. Podľa MOJO je táto osobná nahrávka na povrchu čírou radosťou, no pod povrchom to však nie je až také jednoduché. V máji 2017 vydal album This Old Dog, ktorý je podľa magazínu Clash doposiaľ najdôležitejšou kapitolou v jeho kariére a označil ho za "intímny a úprimne poctivý". Do výberu najlepších albumov roka ho zaradili napríklad Exclaim, Les Inrockuptibles či Noisey.

Počas minuloročného Record Store Day vydal DeMarco demoverzie piesní z This Old Dog pod názvom Old Dog Demos. Okrem toho v rámci edície nájdete aj viaceré piesne, ktoré sa na poslednú štúdiovku nedostali. Podobné "demo dvojičky" svojich albumov ponúkol aj k svojim predchádzajúcima nahrávkam. "V týchto príjemných obnažených úpravách si jeho piesne rozhodne vieme predstaviť aj v rámci našich Pohoda accoustic session," hovorí Anton Repka z tímu Pohody.


"Maximálne uvoľnený, až ležérny prejav kapely 'skrýva' skvelé hudobné výkony, či už ide o gitarové a klávesové sóla, nadupanú rytmiku alebo samotný spev. Nespútaný živel DeMarco síce žongľujúc s mikrofónom alebo stojac na repráku s pivom či vínom v ruke pôsobí ako paródia na speváka, no keď vytiahne svoj falzet, je to balzam pre uši. A naozaj nikdy pritom nepôsobí, že by sa musel nejako veľmi snažiť," napísali sme v recenzii jeho slovenskej koncertnej premiéry vo vypredanom Ateliéri Babylon, ktorú v októbri minulého roka priniesol spriatelený festival Grape. Už vtedy sme jeho organizátorom písali, aby ho priniesli aj v lete, nakoniec sa to podarilo Pohode.

Prečítajte si viac: Mac DeMarco a jeho kumpáni dali Bratislave lekciu koncertného humoru a slobody

Podobne nadšené reakcie na jeho koncerty majú aj zahraničné médiá. Napríklad Mark Beaumont z Guardianu napísal o jeho koncerte v londýnskej Brixton academy: "Po tom, ako učičíkal dav s pohodovými slnečnými melódiami, tento kanadský excentrik v strhujúcom závere vypustil démona v šou plnej kúzelných trikov, zavýjania či jódlovania."

Pohoda 2019 sa uskutoční od 11. do 13. júla na letisku v Trenčíne. Medzi skôr potvrdenými menami sú Liam GallagherLykke LiThe RootsThe 1975 či Michael Kiwanuka.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Coley Brown

Súvisiaci interpreti: Mac Demarco