Po roku sa opäť chystá spomienkový koncert na počesť jedného z najvýznamnejších slovenských basgitaristov Fedora Freša. Podujatie s podtitulom Piesne z kolovrátku môžete navštíviť už túto nedeľu 12. januára v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Ide o druhý ročník spomienkového koncertu na velikána slovenskej hudobnej scény, ktorý patril medzi najlepších domácich hudobníkov v ére bigbítu a art-rocku. Fedor Frešo, ktorý by včera (6.1.) dovŕšil 73 rokov, spolupracoval so skupinami a interpretmi ako napríklad The Soulmen, Fermata, Collegium Musicum a Prúdy.

Názov podujatia tento rok nesie meno skladby Piesne z kolovrátku z druhého albumu skupiny Collegium Musicum - Konvergencie z roku 1971. "Vychádzali sme z toho, že Konvergencie, ako jedna z najslávnejších platní Collegium Musicum, má na dvojalbume jednu stranu spievanú. Fedor je predovšetkým známy ako inštrumentálny hráč, ale v niektorých jazz-rockových kapelách sám aj spieval. Dal som teda dokopy selekciu piesní tak, aby išlo o spievaný koncert. Takto zostavený koncert z jeho tvorby ešte nikdy nikde nebol," prezradil o koncepte podujatia hudobníkov syn Viktor Frešo, ktorý spomienkové koncerty organizuje spoločne s bratom Fedorom Frešom ml.

Na koncerte Piesne z kolovrátku vystúpia Pavol Hammel, František Griglák, Fedor Frešo ml., Igor "Teo" Skovay, Peter Preložník, Ľudovít "Čufo" Nosko, Marcel Palonder, Vladislav "Slnko" Šarišský či legenda slovenského bigbítu Jozef Barina s kapelou Meditation Four. Práve Barina sa stal minulý rok na prvom spomienkovom koncerte historicky prvým laureátom Ceny Fedora Freša. Tá bude udelená aj tento rok, pričom jej držiteľom sa na základe hlasovania verejnosti pravdepodobne stane Andrej Šeban. Ďalšími nominovanými sú Marek Brezovský a Tomáš Berka.

Súčasťou koncertu bude aj krst novej unikátnej výberovky Gastronomic Pleasure. Tá ponúkne skladby z repertoáru niekoľkých skupín, v ktorých Fedor Frešo pôsobil nielen ako interpret, ale aj ako spoluautor hudby. Pôjde teda o skutočne výnimočné a zberateľsky hodnotné CD, na ktorom nájdete piesne kapiel The Soulmen, Prúdy, Collegium Musicum, Fermata a Modrý efekt. Rovnako raritným zážitkom bude aj samotný koncert, ktorý sa s rovnakým programom v rovnakej zostave už nikdy nebude opakovať a prítomní naň budú určite ešte dlho spomínať.

Vstupenky:  

Text: Hudba.sk
Foto: archív F. Freša