Od pondelka (10.1.) sa otvárajú kultúrne podujatia v režime OP (očkovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19). Kapacita bude nastavená na 50 návštevníkov. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR s odvolaním sa na dohodu, ktorá sa zrodila na piatkovom online rokovaní vlády.

"Po dlhých politických rokovaniach, ktoré som viedla s premiérom, ministrom zdravotníctva, a po konzultáciách s odborníkmi sme dospeli k posunu," uviedla v tejto súvislosti ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Upozornila, že viac informácií poskytne Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a presné podmienky stanoví vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Milanová nielen v posledných dňoch čelí veľkej kritike kultúrnej obce za to, že živá kultúra patrí medzi opatreniami najviac postihnuté oblasti. Na možnosť otvoriť kiná, divadlá či koncertné sály podľa vzoru gastroprevádzok vyzvala v utorok (4.1.) iniciatíva Otvorme kultúru, ktorá upozorňuje, že súčasný stav s pretrvávajúcimi obmedzeniami pre živú kultúru je nespravodlivý.

Prečítajte si: Výzva Otvorme kultúru žiada návrat ku kultúrnemu COVID semaforu

Foltin je rád aspoň za "kvapky", Laššáková očakáva rezignáciu Milanovej

Výzvu sprístupniť aspoň v obmedzenom režime kultúrne podujatia pre verejnosť formulovali tiež koaličné strany SaS a Za ľudí. Člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS) rozhodnutie o otvorení kultúrnych podujatí s kapacitou pre maximálne 50 návštevníkov okomentoval známym príslovím "Keď neprší, aspoň kvapká". 

"Vstup pre očkovaných a prekonaných s nasadeným respirátorom po celú dobu divadelného predstavenia so sebou určite nenesie väčšie riziko ako fitness či návšteva reštaurácie," pripomína Foltin, ktorý zároveň priznáva, že by si vedel v prípade kultúrnych podujatí predstaviť výraznejšie uvoľnenie.

Tvrdšie slová zvolila Milanovej predchodkyňa Ľubica Laššáková (Hlas-SD), ktorá v súvislosti s rozhodnutím hovorí o výsmechu a nepochopení vážnej situácie a tiež o dôvode, prečo by mala ministerka kultúry odstúpiť. "Zase sa niečo prijalo od stola a bez konzultácie s predstaviteľmi kultúry. Je to potvrdenie, že rezort vedie nekompetentná ministerka, ktorá nie je schopná zastávať svoj post a obhajovať záujmy slovenskej kultúrnej obce," uviedla Laššáková.

Exministerka poukazuje aj na obmedzenie počtu návštevníkov v porovnaní s kapacitou kultúrnych sál. "Ak si zoberieme, že sála Opery Slovenského národného divadla (SND) má kapacitu 900 miest, sála činohry 600 miest, Divadlo Nová scéna 600 miest a podobne je to i v iných mestách, zjavne kultúra zase dostala od vlády facku," upozornila Laššáková. Pri rozhodovaní sa podľa nej stačilo inšpirovať situáciou v susednej Českej republike, kde sú od 26. novembra jasne stanovené pravidlá, podľa ktorých pri režime OP môže byť na kultúrnych akciách maximálne 1000 sediacich osôb.

Je to absolútne zlyhanie, hovorí spoluzakladateľ Hudobnej únie Slovenska

Podobne na rozhodnutie reagoval aj Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska a rovnaký názor má určite väčšina hudobníkov a organizátorov podujatí.

"50 osôb bez ohľadu na veľkosť a kubatúru priestoru je totálne fiasko, nikto zo živej nezriaďovanej kultúry v tomto režime nedokáže nič zorganizovať tak, aby na tom neprerobil... A myslím, že ani z polozriaďovanej alebo zriaďovanej. Je to jednoducho absolútne zlyhanie. Aj vzhľadom na to, že nikde na svete, a ani v našom blízkom okolí (V4) to takto nefunguje. Lebo, covid už je tu a aj bude, a toto naozaj nie je cesta, ako s ním žiť. V okolitých krajinách (aj pri oveľa horších číslach pri omikrone) skoro normálne fungujú, pri dodržiavaní hygienických opatrení, používaní ochranných prostriedkov, kontrole OTP.... A my, už skoro dva roky zatvorení," uviedol Smolka na sociálnej sieti.

"Prečo nefunguje covid semafor pre kultúru? Veď aktuálne čísla hospitalizácií hovoria o tom, že semafor už mal platiť... Prečo sa pri nastavovaní pravidiel nikto neradí s ľuďmi priamo z praxe?" pýta sa hudobník a hudobný manažér. "Aktuálne riešime v rámci Hudobnej únie Slovenska ďalší postup, ale jasné je to, že ak nás mala tá päťdesiatka alibisticky upokojiť, nepodarilo sa to, dodal Smolka.

Živá kultúra bola od začiatku pandémie úplne "vypnutá" takmer 300 dní

Rozhodnutie o možnosti konania kultúrnych podujatí víta poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (SaS), považuje ho však len za prvý malý krok na ceste k skutočnému otvoreniu kultúry. "Veríme, že v novom COVID automate budú pravidlá nastavené tak, aby sa kultúrne podujatia mohli konať pre očkovaných a tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali, aj s väčšou kapacitou," uviedol Dostál.

Jeho stranícky kolega, poslanec Národnej rady SR Radovan Kazda (SaS), pripomína, ako dlho bola živá kultúra od jari 2020 obmedzovaná alebo úplne zakázaná. "Kultúrne podujatia boli od začiatku pandémie zakázané počas 289 dní, zvyšných 380 dní sa mohli konať len v obmedzenom režime. Je najvyšší čas skončiť so zákazom kultúrnych podujatí a vo vzťahu k očkovaným sa k nemu už nikdy nevrátiť," konštatoval Kazda.

Tvrdí, že v SaS sú za to, aby aj ľudia pôsobiaci v kultúrnom sektore mohli vykonávať svoje povolanie aspoň v obmedzenom režime, a to aj počas najbližšej vlny omikronu. Poznamenal, že na zasadnutí parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti sa budú na dôvody, pre ktoré v súčasnosti nemôžu byť prevádzkované menej rizikové kultúrne podujatia než rizikovejšie obchody a služby, pýtať kompetentných členov vlády.

Text: TASR + Hudba.sk
Foto: TASR - Jaroslav Novák