Americká indiepopová ikona s najpodmanivejšie tancujúcim frontmanom Future Islands, víťaz Mercury Prize Benjamin Clementine a jeden z najlepších súčasných svetových dídžejov Boys Noize sú ďalšími menami, ktoré ozdobia lineup festivalu Pohoda 2017.

Kapela Future Islands začínala ako lo-fi electro-punk pre fajnšmekrov a jej fanúšikovská základňa rástla najmä vďaka špičkovým koncertom. Zlom v kariére prišiel v marci 2014, keď vydali album Singles a v Late Show with David Letterman z neho zahrali skladbu Seasons (Waiting on You). Aj vďaka naliehavosti a excentrickému tanečnému prejavu speváka Samuela T. Herringa sa video stalo virálnym a kapela získala uznanie nielen od magazínov Pitchfork, NME či Consequence of Sound, ktoré pesničku zaradili na vrchol svojich koncoročných rebríčkov, ale aj od miliónov ľudí po celom svete.

Skupina, ktorej súčasná tvorba je zaujímavou zmesou indie popu, synthpopu a alternatívneho rocku, v apríli vydá piaty album The Far Field. Po úspechu ostatného albumu sú samozrejme očakávania a nároky na skúsených hudobníkov omnoho vyššie ako kedykoľvek predtým, kapela však prvým singlom Ran rozhodne nesklamala a potešila aj správa o tom, že na albume bude hosťovať Debbie Harry z Blondie. Okrem Pohody budú Future Islands tento rok aj jedným z ťahákov najsledovanejšieho amerického festivalu Coachella.

Video z vystúpenia u Lettermana malo inak pôvodne omnoho viac pozretí ako oficiálny videoklip k piesni Seasons (Waiting on You). Verzia z oficiálneho kanálu známej televíznej šou však už bohužiaľ na Youtube nie je, tak musíme zdieľať fanúšikovský upload tohto prelomového a ikonického vystúpenia. Tak čo, zatancujete si so Samuelom na Pohode? Favorit na tradičné fanúšikovské choreografie je jasný!


Benjamin Clementine začínal ako pouličný muzikant bez domova v Paríži. Do povedomia britských médií sa dostal v roku 2013 po tom, ako vystúpil v šou Later... with Jools Holland. The Independent ho vtedy označil za jeden z najsľubnejších nových talentov, The London Evening Standard a Rolling Stone ho zase prirovnali k Nine Simone. "Brat Niny Simone vstúpi do elegantnej francúzskej kaviarne, sadne si ku klavíru a slzy tečú potokom..." napísal redaktor Rolling Stone.

V januári 2015 vydal debut At Least for Now, ktorý sa na iTunes dostal do Top 10 v ôsmich európskych krajinách a vo Francúzsku sa stal jednotkou. Najväčší úspech sa však dostavil koncom toho istého roka, keď Benjamin vyhral prestížnu cenu Mercury Prize za najlepší britský alebo írsky album roka. Nechal za sebou umelcov ako Jamie xx, Aphex Twin, Florence + the Machine, Róisín Murphy či už ohlásené mená line-upu Pohody Slaves a C-Duncana.

Na jeho druhý album sa stále čaká, no nedávno sa pripomenul naozaj vo veľkom štýle. Naspieval totiž dlhoočakávanú novinku najslávnejšej "virtuálnej" kapely Gorillaz Hallelujah Money. Pre jeho nezameniteľný hlas, uhrančivý vzhľad a "kazateľský" prejav ho hudobní kritici okrem Niny Simone prirovnávajú aj k ďalším legendárnym spevákom a speváčkam ako Rufus Wainwright, Nat King Cole či Edith Piaf. Médiá ospevujú najmä jeho emóciami nabité živé vystúpenia, jedno z nich uvidíme aj na Pohode 2017.


Berlínsky dídžej a producent Boys Noize je fenoménom súčasnej tanečnej hudby. Podľa magazínu Rolling Stone je jedným z desiatich najlepších svetových dídžejov, Beatport ho zase označil za najlepšieho elektronického umelca tri roky v rade. Remixoval skladby od ikon ako sú Daft Punk, Depeche Mode, Snoop Dogg, David Lynch, Rammstein, Donna Summer, The Chemical Brothers alebo Nine Inch Nails. Spolupracoval tiež s umelcami ako The Black Eyed Peas, Jean-Michel Jarre, Santigold, Kelis a Mark Ronson.

Jeho sety roztancovali najväčšie kluby a festivaly, za všetky stačí spomenúť podujatia ako Coachella, Lollapalooza a Fuji Rock či legendárny berlínsky klub Berghain. DJ a producent Boys Noize predstaví svoj pohľad na techno a acid house na 21. ročníku Pohody v SLSP Space Aréne.


Pohoda 2017 sa uskutoční od 6. do 8. júla na letisku v Trenčíne. Medzi skôr potvrdenými umelcami sú alt-J, Ylvis, Birdy, Jake Bugg, Squarepusher, Mark Lanegan Band, Beardyman's Dream Team, Slaves, Sleaford Mods, Charlie Winston, Machinedrum, Dillon, Beak>, Salut c'est cool, C Duncan, Ho99o9, Elektro Guzzi a ďalší. Priestor dostane aj koncertné prevedenie albumu Bolo nás jedenásť (1981), v rámci ktorého sa predstavia Milan Lasica, Dorota Nvotová, Martin Valihora, Marek Minárik alebo Dano Salontay.

Jeden z festivalových dní bude patriť aj spomienke na Pohodu 1997. Na jednom pódiu sa totiž predstavia interpreti, ktorí vystúpili na festivale pred 20 rokmi. Patria medzi nich Auktyon, Garage, Laura a její tygři, MCH Band, Polemic, Chór vážskych muzikantov, projekt Flow spoluzakladateľa Pohody Mária Michnu a skupina Bez ladu a skladu, v ktorej spieva zakladateľ a riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Boys Noize