Obaro Ejimiwe alias Ghostpoet vydáva od svojho debutu v roku 2011 nový album so železnou pravidelnosťou každé dva roky. V augute 2017 priniesol už svoju štvrtú štúdiovku Dark Days + Canapés, ktorú príde už od dva týždne predstaviť do Bratislavy.

Po úspechu svojho debutového albumu Peanut Butter Blues & Melancholy Jam, dvoch nomináciách na cenu Mercury Prize (okrem prvotiny aj s nahrávkou Shedding Skin z roku 2015), či turné s Metronomy a Jamie Woonom, vsadil Ghostpoet s novinkou na temný gitarový zvuk, ktorý podčiarkuje vážnosť tém, ktorým sa venuje. Zásluhu na tom má najmä producent Leo Abrahams, známy zo spoluprác s Brianom Enom, Jarvisom Cockerom či Jonom Hopkinsom.

"Podarilo sa im vytvoriť silnú výpoveď o súčasnosti. Nahrávka plná príbehov zaznamenáva posledné dva roky života hudobníka a jeho pohľad na pálčivé témy ako Brexit či utečenecká kríza. Dokáže zasiahnuť poslucháča a nenápadne ho prinúti uvažovať o tých šialených udalostiach, ktoré sa dejú a vytvorili sme si na ne akúsi chorú imunitu. Ghostpoet nekričí, no aj napriek tomu vás nechá naplno prežiť celý ten nepokoj," napísala o albume Dark Days + Canapés redaktorka Hudba.sk Marína Valentovičová v našom koncoročnom výbere najlepších albumov roka 2017

Mimoriadne pozitívne hodnotenia má aj v zahraničných médiách. Andy Gill z britského denníka The Independent ohodnotil nahrávku piatimi hviezdičkami z piatich a opisuje ho ako "úžasný album, ktorý pre Ghostpoeta veští dobrú budúcnosť".


Od elektroniky k živému zvuku

Rapujúci básnik z Londýna začal s hudbou už počas štúdií na univerzite. Začínal ako člen grime-ového kolektívu, ale nakoniec prešiel k pokojnejšiemu štýlu rapu, ktorý predstavil v roku 2010 na svojpomocne vydanom EP The Sound of Strangers, ktoré uchvátilo dídžeja BBC Gillesa Petersona. Ten mladého umelca podporil zaradením demo verzie jeho skladby Lines na svoju kompiláciu Brownswood Bubblers.

Na jeho značke Brownswood vyšiel vo februári 2011 aj Ghostpoetov prvý dlhohrajúci album Peanut Butter Blues & Melancholy Jam a nominácia na Mercury Prize mu priniesla pozornosť širšieho medzinárodného publika. Následne sa dohodol na spolupráci s labelom Play It Again Sam, kde vydávajú okrem iných aj Editors, DEUS či Balthazar, a na úspešný debut nadviazal v roku 2013 albumom Some Say I So I Say Light, na ktorého nahrávaní sa podieľali aj bubenícka legenda afrobeatu Tony Allen, bubeník Charles Hayward z experimentálnej rockovej kapely This Heat a speváčka Lucy Rose.


Pri ďalšom albume Shedding Skin (2015) už dal dohromady vlastnú kapelu, s ktorou skladby nahral a zároveň ich s ňou prezentoval na turné. Zostavu tvorili gitarista Joe Newman, basgitarista John Calvert a bubeník John Bleas, album navyše obsahuje aj vokály od Nadine Shah, Ette Bond, Melanie De Biasio, Lucy Rose a Paula Smitha z Maximo Park.

Svoju premiéru na Slovensku mal Ghostpoet už po vydaní debutu - v apríli 2012 v Nu Spirit Clube, no odvtedy sme ho mohli vidieť len v okolitých krajinách (reportáž z Viedne 2015). Podrobnosti o jeho dlho očakávanom druhom slovenskom koncerte, ktorý sa uskutoční v sobotu 24. februára v bratislavskom Ateliéri Babylon, nájdete na TU. Lístky sú už v predaji, prvých 100 kusov za 15 eur, potom sa predpredajová cena zvýši na 19 eur a na mieste budú stáť 25 eur.

Redakciu Hudba.sk informoval organizátor koncertu František Malík. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/ghostpoetfb

Súvisiaci interpreti: Ghostpoet