O prípade rapera 21 Savage sa hovorí ako o udalosti, ktorá zatienila mizerné vystúpenie Maroon 5 na Super Bowle. Dokonca Demi Lovato napísala, že to bola jej obľúbená časť Super Bowlu, za čo sa na jej hlavu zniesla vlna kritiky a speváčka si zrušila účet na Twitteri. Príbeh rapera však určite nie je príhodou, ktorá si zaslúži vtipkovanie.

Hovorí sa o ňom ako o jednom z posledných naozajstných raperov z ulice v Amerike. Teraz však rapera 21 Savage, vlastným menom Shéyaa Bin Abraham-Joseph, zadržal americký imigračný úrad, pričom vyhlásil, že "celá jeho identita je falošná".

Pravda je taká, že raper skutočne nie je občanom USA ako mnohí verili, ale občanom Veľkej Británie. Narodil sa v Londýne a v USA bol prvýkrát, keď mal sedem rokov. Natrvalo sa tam spolu s matkou a súrodencami presťahovali, keď mal dvanásť. V roku 2006 mu však vypršali americké víza, ktoré si odvtedy neobnovil, takže na území Spojených štátov je už trinásty rok nelegálne. 

To však neznamená, že by nebol tou osobou, ktorú poznajú fanúšikovia. Tínedžerské roky prežil v Atlante a bol to presne taký život, o akom rozpráva vo svojich textoch. Práve tam zabili jeho mladšieho brata, ktorého si raper uctil tetovaním na tvári. V Atlante tiež vychováva svoje tri deti, je súčasťou miestnej komunity a pravidelne prispieva na charitu. V jeho prípade je teda minimálne na zváženie, či otázka občianstva nie je v zásade zanedbanou "formalitou".


S hviezdnou podporou

21 Savage je momentálne vo väzbe a hrozí mu deportácia. Za jeho oslobodenie sa postavil napríklad Jay Z, ktorý jeho zatknutie označil za paródiu. "Navyše je úspešným umelcom a zaslúži si, aby sa mohol ihneď spojiť so svojimi deťmi. #Free21Savage," uviedol Jay v oficiálnom vyhlásení, ktoré vydal prostrednívtom svojej spoločnosti Roc Nation. Za prepustenie rapera sa vyslovili tiež Cardi B, Pusha T či Offset

Len 26-ročný 21 Savage je stúpajúcou rapovou hviezdou. Hudbu začal tvoriť v roku 2015 a o dva roky neskôr vydal svoj albumový debut Isaa Album (2017). V tom istom roku hosťoval v jednom z najväčších rapových hitov posledných rokov Rockstar, za ktorú si spolu s raperom a spevákom, známym pod pseudonymom Post Malone, vyslúžil dve nominácie na Grammy. Sošku gramofónika môže získať v kategóriách Nahrávka roka a Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca, pričom výsledky sa dozvieme už v nedeľu 10. februára na slávnostnom udeľovaní prestížnych hudobných ocenení.

Vlani v decembri 21 Savage vydal druhú sólovú štúdiovku s ambicióznym názvom I Am > I Was. Okrem iných sa na ňom podieľali aj veľké mená súčasného hip-hopu ako J. ColeChildish Gambino, Travis Scott alebo spomínaný Post Malone.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Facebook.com/21Savage