Po dlhých mesiacoch je definitívne známe meno interpreta, ktorý bude Slovensko zastupovať na súťaži Eurovision Song Contest v azerbajdžanskom Baku. Už vlani sa ako o istom reprezentantovi otvorene hovorilo o spevákovi Mirovi Šmajdovi, RTVS však túto informáciu neskôr vyvrátila a začiatkom roka oznámila, že meno bude interpreta zverejnené v marci.

Ten "deň D" nastal práve dnes. "Už dnes zverejníme, kto bude Slovensko reprezentovať na Eurovízii. Je to niekto, koho meno je tajomné, rovnako, ako on sám," uvádza sa v dnešnom statuse RTVS na Facebooku. Odhalenie slovenského interpreta dnes doobeda avizovala aj oficiálna stránka Eurovízie.

Na poludnie bolo meno konečne odhalené - slovenským reprezentantom je Max Jason Mai, čo znie vskutku tajomne. Väčšina ľudí si však po zistení skutočnosti právom pomyslí, že si RTVS z fanúšikov robí srandu. Nejde totiž o nič iné ako o Šmajdov najnovší pseudonym. "Miro Šmajda je minulosťou, ukončil som jeho kariéru a začal som sa naplno venovať projektu Max Jason Mai," uviedol na tlačovej besede spevák známy z projektu Česko Slovenská SuperStar.

Max Jason Mai sa na Eurovízii predstaví so skladbou Don't Close Your Eyes, ktorú dnes zverejnil na Youtube. Ide o pomerne tvrdú pieseň, ktorá by mohla okrem tínedžeriek obdivujúcich Mirov (staro)nový imidž zaujať aj širšie spektrum rockových fanúšikov. Otázne je, či tí ešte sledujú súťaž, v ktorej v posledných rokoch až na pár výnimiek dominovali najmä emotívne "ploužáky", prípadne ich presný opak - tanečné vypaľovačky s gýčovou etno príchuťou. U fanúšikov kapiel ako Lordi, ktorá súťaž vyhrala pred šiestimi rokmi, by však Šmajda mohol bodovať.

Max Jason Mai - Don't Close Your Eyes

"Úprimne si myslím, že Miro Šmajda by nemal šancu dostať sa do finále Eurovízie, Max Jason Mai šancu má," dodal spevák. Súťažnú skladbu nahral v USA s americkým producentom Michaelom "Elvisom" Baskettom, pričom o hudbu a text sa postaral on sám. Časť mena pre svoj nový umelecký projekt si vybral už pred časom. "Maxa Maia nosím v hlave už dva roky. Meno Jason som pridal až teraz, pretože sa mi veľmi páčilo. Je to akoby som sa zamiloval na prvý pohľad," priblížil muzikant. Verejnosť si pieseň po prvý raz vypočuje naživo v piatok počas ceremoniálu udeľovania cien diváckej ankety OTO. Viac informácií o projekte Max Jason Mai by sa malo už čoskoro objaviť na stránke www.maxjasonmai.com.

RTVS rozhodla o účasti Slovenska na Eurovízii 2012 v polovici novembra minulého roka, keďže nemala na výber - predchodcovia vo funkciách už poplatky za Eurovíziu zaplatili a Slovensku by v prípade odrieknutia účasti hrozilo penále. Interpret, ktorý vzišiel z interného výberu, si bude náklady hradiť sám, keďže dôvodom zvažovania neúčasti bol práve nedostatok financií ale aj neúspech minuloročných reprezentantiek Twiins.

Max Jason Mai, ktorý verí vo svoj úspech v medzinárodnej konkurencii, vystúpi v azerbajdžanskom Baku v druhom semifinále 24. mája, pričom o konkrétnom poradí rozhodne žreb. O postup do finále bude bojovať so zástupcami Srbska, Portugalska, Holandska, Macedónska, Bieloruska, Bosny a Hercegoviny, Ukrajiny, Malty, Arménska, Bulharska, Švédska, Turecka, Slovinska, Nórska, Chorvátska, Estónska, Litvy a Gruzínska. Veľké finále sa uskutoční 26. mája a v priamom prenose ho odvysiela Jednotka.

Autor: Patrik Marflák (zdroj citácií: SITA)
Foto: Maxjasonmai.com

Súvisiaci interpreti: Max Jason Mai, Miro Šmajda