Svoju novú tvorbu v ostatných dňoch predstavili aj Charlotte Church, Big Boi, Janelle Monáe, The Birds of Satan a How to Dress Well. Vypočujte si horúce hudobné novinky v článku a neváhajte v komentároch uviesť, ktoré vás zaujali najviac.

Americká kapela Linkin Park zverejnila singel Guilty All The Same. V skladbe hosťuje legendárny raper Rakim známy okrem iného aj z už nefungujúceho dua Eric B. & Rakim. Pieseň je prvým singlom z očakávaného šiesteho albumu, ktorého názov ani dátum vydania Linkin Park zatiaľ neprezradili. (zdroj: SITA - gigwise.com)


Kapela The Birds of Satan, ktorá je vedľajším projektom bubeníka Foo Fighters Taylora Hawkinsa, predstavila skladbu Thanks For The Line. Ide o prvú ochutnávku z eponymného debutového albumu, ktorý formácia plánuje vydať 14. apríla. Ako sme už informovali, na štúdiovke sa podieľali aj kolegovia 42-ročného Hawkinsa z Foo Fighters, a to multiinštrumentalista a spevák Dave Grohl a gitarista Pat Smear. Okrem nich priložili ruku k dielu aj Rami Jaffee a Drew Hester. V kapele, v ktorej Hawkins okrem hry na bicie a klavír aj spieva, pôsobia aj Wiley Hodgden a Mick Murphy. Spomínaný album nahrali za menej ako týždeň. O produkciu sa postaral John Lousteau. Novinka bude obsahovať dovedna sedem piesní. (zdroj: SITA - gigwise.com, archív)


Novinku predstavil aj Prince, so svojou kapelou 3RDEYEGIRL ju zahral naživo v The Arsenio Hall Show. Ide o pieseň so všehovoriacim názvom Funknroll, ktorú legendárny hudobník v ostatných týždňoch hrával na svojich koncertoch v Londýne a Manchestri. Išlo o neobvyklý typ turné, počas ktorého sa Prince neohlásene predstavil v rôznych menších i väčších kluboch, pričom väčšinou hral za bežné vstupné, akoby išlo o koncert neznámej lokálnej kapely. Počas jeho pobytu vo Veľkej Británii sa začalo hovoriť o tom, že by mal byť jedným z headlinerov na Glastonbury, tieto správy však organizátorka Emily Eavis poprela. Prince v ostatných mesiacoch zverejnil viacero nových piesní, niektoré sa pritom na internete objavili len na obmedzenú dobu. Očakáva sa (rovnako ako vlani), že tento rok vydá nový album, podrobnosti však zatiaľ nie sú známe. (zdroj: Nme.com)


Britská speváčka Charlotte Church o sebe hovorí, že už vôbec nesleduje, čo sa deje v hudobných rebríčkoch a nezaujíma sa o trendy. Jej nový singel Love Alone však dokonale nadväzuje na štýl, ktorému vlani vrátili lesk Daft Punk, Pharrell Wlliams či Beyoncé (Blow). A znie fantasticky - funková groovy basa, hravosť aranžmánov a silný vokál robia zo skladby potenciálny hit, minimálne v rámci katalógu samotnej speváčky. Skladba pochádza z jej novinky Four EP, ktorá vychádza 10. marca na značke Alligator Wine Records. (zdroj: Digitalspy.co.uk)




Novinku predstavila aj novozélandská senzácia Lorde a fanúšikovia popu budú asi dosť prekvapení. Vôbec v nej totiž nenadväzuje na úspešný album Pure Heroine (2013), namiesto toho sa ponára poriadne hlboko do experimentálnejších vôd. Easy (Switch Screens) je remixom skladby Easy od newyorského producenta menom Son Lux, ktorá pôvodne vyšla na jeho minuloročnom štvrtom albume Lanterns. Remix je oproti pôvodnej verzii rytmickejší, dominujú perkusie, basová linka a saxofón, zaznejú však aj gitary či samplovaný operný spev. Lorde v piesni, ktorá vyjde na Son Luxovom Alternate Worlds EP, spieva o nástrahách internetu a znie, akoby sa presne pre takúto hudbu narodila. Po tomto počine sa na jej ďalšiu tvorbu tešíme ešte viac. (zdroj: Pitchfork.com, pm)


Janelle Monáe tento týždeň predstavila chytľavú pieseň What Is Love, ktorá je titulnou piesňou k animovanému filmu Rio 2. Okrem nej sa na soundtracku podieľali Bruno Mars, B.o.B. a ďalší. Speváčka zaspieva pieseň naživo 27. marca v šou American Idol. (zdroj: Digitalspy.co.uk)


Jennifer Lopez zverejnila singel I Luh Ya Papi, v ktorom hosťuje raper French Montana. Skladba bude súčasťou jej pripravovaného ôsmeho štúdiového albumu. Lopez už z neho fanúšikom ponúkla aj piesne Girls a Same Girl, pričom k druhej menovanej zverejnila aj videoklip. Štúdiovka by sa mala dostať do predaja neskôr v tomto roku. Štyridsaťštyriročná speváčka zaujala tento týždeň pozornosť aj vďaka novému videoklipu portorického reggaetonového speváka Wisina s názvom Adrenalina. Okrem nej v ňom hosťoval aj 42-ročný spevák Ricky Martin. (zdroj: SITA - Digitalspy.co.uk)


Seriál televízie HBO Hra o tróny (Game of Thrones) je fenoménom a potvrdzuje to aj fakt, že na propagáciu jeho novej série vznikol oficiálny hip-hopový mixtape s názvom Catch the Throne. Vychádza práve dnes a ako prvá ochutnávka z neho bola zverejnená skladba Mother of Dragons, ktorú nahral Big Boi z dua Outkast. Okrem neho sa na mixtape podieľali aj Common či Wale. (zdroj: Factmag.com)

TIP: Viac hip-hopových noviniek nájdete každý štvrtok v rubrike Týždeň v hip-hope. Pozrite si aktuálne vydanie



Na záver dnešného výberu je tu čerstvá novinka od Toma Krella a.k.a. How to Dress Well s názvom Words I Don't Remember. Jednočlenný projekt, ktorý sa na albumoch Love Remains (2010) a Total Loss (2012) od zašumených experimentov s vokálnymi ozvenami prepracoval až na jedného z lídrov súčasného alternatívneho R&B, nedávno ohlásil spoločné turné s projektom Forest Swords. Predstaví sa na ňom s celou kapelou, ktorej členom bude aj bubeník Justin Peroff z kapely Broken Social Scene. Bohužiaľ, do Európy sa zatiaľ nechystajú. (zdroj: Factmag.com, Pitchfork.com)
 
Text: Patrik Marflák + SITA
Foto: Facebook.com/linkinPark

Súvisiaci interpreti: Linkin Park, Prince