Už pred vydaním svojho minuloročného albumu skupina Čisté Tvary avizovala, že vizuál ponúkne ku všetkým jeho jedenástim skladbám. Dávkuje ich postupne, ten najnovší k piesni Lavíny však vznikol neplánovane rýchlo - ako reakcia na výsledok parlamentných volieb.

V poradí už ôsmy videoklip z albumu Zem Nás Chce Čistých kapela Čisté Tvary pripravila v spolupráci s českým výtvarníkom Jakubom Čermákom. Apokalypticky ladený vizuál na malú chvíľu ukazuje, ako môže skončiť svet, ak dáme voľný priechod zaslepenej agresii alebo obludným ideológiám. Videoklip vznikol veľmi spontánne a z hlbokého presvedčenia tvorcov o nutnosti vyjadriť sa k téme silnejúcich extrémistických nálad u nás ako aj v Európe.

"Sme znepokojení myšlienkovými smermi a náladami, ktoré sa okolo nás začínajú objavovať. Zdá sa, že je tu túžba opäť vzkriesiť v plnej sile ľudské zlo z časov dávno minulých, ktoré sme považovali za porazené a uväznené v hlbinách času. Zdá sa, že v našej dobe, ktorá je krásna aj zradná práve slobodou, sa sami strácame. Nedokážeme kriticky a správne vyhodnocovať množstvo informácií, ktoré sa k nám dostávajú a mnoho ľudí dokonca dostalo pocit, že privolanie duchov tragickej minulosti Európy do nášho bežného života je vhodnou alternatívou k ich nudnej a bezútešnej realite. To je však absolútne scestné a nemysliteľné. Neonacizmu vo vyspelej civilizácii nesmieme dať miesto, nech sa nachádzame v akejkoľvek kríze demokracie, viery alebo spoločenských hodnôt," hovorí líder kapely Juraj Péč.

"Preto sme sa v spolupráci s výtvarníkom Jakubom Čermákom rozhodli urobiť to najjednoduchšie, čo vieme. Malý kus umenia, v ktorom ukazujeme, aký svet nás čaká, ak naskočíme na túto roztáčajúcu sa špirálu frustrácie, ako bezútešne a pusto bude vyzerať tento svet, ak dáme voľný priechod našej agresii a komplexom, alebo obludným ideológiám. Veríme, že sa nám týmto malým kúskom do mozaiky argumetov 'prečo nie' snáď podarí ovplyvniť tých ľudí počúvajúcich našu hudbu, ktorí sa v čistej zmätenosti poddávajú myšlienkam pravicového extrémizmu a larvovaného neofašizmu a týmto spôsobom im odkázať, že táto cesta je absolútne neprijateľná, nemysliteľná a nesprávna."


Jakub Čermák sa narodil v roku 1986 v České Lípě, vyrastal a študoval v Tepliciach. Po absolvovaní teplického gymnázia odišiel v rámci programu Erasmus na ročný študijný pobyt do Francúzska, kde študoval odbor muzikológie na Université Nancy 2. Po návrate do Česka se presťahoval do Brna, kde sa prihlásil na štúdium na Sdruženej umenovedy na Masarykovej univerzite a štúdium v Ateliéru videa na Fakulte výtvarných umení VUT. Jakub svoju prvú zbierku poézie - Resumé sedmnáct - vydal v dobe, kedy ešte nebol plnoletým. Sám za svoju skutočnú prvotinu považuje ale zbierku Padavčata vydanú v roku 2006. Za zmienku stoja tiež občasné publikácie v literárnych periodikách, napr. Host, Literární noviny, Tvar. Ako vizuálny umelec a režisér má na svojom konte videoklipy pre známe české kapely Už Jsme Doma, Zrní, Květy alebo Hentai Corporation. Vo svojich klipoch sa zameriava na spoločenské témy. V poslednom čase hlavne na rozkvet pravicového extrémizmu.

Kapela Čisté Tvary 22. apríla vystúpi v rámci svojho krátkeho jarného miniturné aj v Bratislave (KC Dunaj) na Festivale [fjúžn], ktorý organizuje Nadácia Milana Šimečku od roku 2006. Hlavným cieľom festivalu je práve spájať ľudí najrozmanitejších kultúr, zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku, prezentovať život cudzincov a robiť verejnosť citlivejšou k na témam migrácie a multikulturalizmu. [fjúžn] je týždňový multižánrový festival, počas ktorého sa každoročne uskutoční séria pestrých podujatí - koncertov, tanečných a divadelných predstavení, filmových projekcií, diskusií či tvorivých dielní. Okrem Bratislavy vystúpi kapela v apríli aj v Brne (19.4., MusicLab), Banskej Bystrici (20.4., Záhrada), Nitre (21.4., Tatra) a Trenčíne (30.4., Lúč).

Text: Hudba.sk (zdroj: Čisté Tvary)
Foto: Youtube / Jakub Čermák

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary