Prvý aprílový večer bude v bratislavskom priestore Fuga patriť slovinskému objavu, skupine Haiku Garden. Kvarteto z Ľubľany patrí k silným predstaviteľom tamojšej bohatej a rozmáhajúcej sa scény kvalitných gitaroviek.

"O kapele vieme už dávnejšie, sme radi, že sa nám ich konečne podarilo dotiahnuť do Bratislavy," hovorí za organizátorov z agentúry Real Something Tatiana Lehocká. "Vlani hrali spolu s Nvmeri na festivale Velvet na ostrove Krk a chalani nám ich nadšene odporúčali. Naposledy sme sa s nimi stretli v Maribore, kde predskakovali The Ills a bol to parádny večer. Hudobne aj ľudsky," smeje sa pri spomienke na dlhú noc Táňa.  

O svojej hudbe hovoria ako o zmesi shoegaze a dreampopu a presne také sú aj ich koncerty. Masívne a špinavé gitarové tóny sa bijú so zasnenými a harmonickými vokálmi tak, že dokážu vyvolať halucinácie aj u absolútne triezveho poslucháča. Haiku Garden zaujali napríklad aj Kevina Colea, jedného zo zakladateľov kultovej rozhlasovej stanice zo Seattle KEXP. "Ich skladby sú nemilosrdné," napísal o nich a pesničku Rosetta zaradil do rubriky Song of the day.

Tá istá stanica vysiela aj skladbu slovenskej skupiny The Ills, ktorí sa postavia na pódium pred aj po koncerte Haiku Garden 1. apríla v bratislavskej Fuge. Členovia bratislavskej post-rockovej skupiny však nebudú hrať koncert, ale premiérovo sa predstavia v úlohe dídžejov. 

  
Redakciu Hudba.sk informoval Mário Gešvantner z agentúry Real Something.

Foto: PR