Berlínska formácia The Flavians zverejnila singel Blinded by the Scenery, ktorý je druhou ochutnávkou z pripravovaného albumu. Narozdiel od väčšiny ich piesní sa Blinded by the Scenery odkláňa od prevažne jemných skladieb s nostalgickým zvukom 60.-70. rokov a uberá sa smerom k halasnému anthemickému indie rocku.

Pieseň vznikla v lete 2019 vo Veľkej Británii, počas účasti The Flavians na festivale Glastonbury, kde si ju rovno tiež prvýkrát naživo zahrali. Úsmevné je, že Blinded by the Scenery bola napísaná v podstate z núdze, pretože kapela potrebovala dostatok piesní pre vystúpenie na festivale. Vďaka ukričanému chrapľáku, energetickým gitarám a zvuku z retro elektrických varhanov, ktoré kapela kúpila za 15 eur na eBay, ašpiruje nový singel na najambicióznejší nahrávku The Flavians.

Text piesne vznikol Burroughsovou slávnou cut-up metódou, ktorá vytvorila pre Blinded by the Scenery nečakanú variáciu podnetov. Spojením formálnych a absurdných článkov z bulvárnych stĺpikov na Daily Mail s rozhovormi s medzinárodnými humanitárnymi pracovníkmi a vojnovými príbehy, usporiadala kapela zbierku pasáží, aneb 'Cestu Hrdinu: vykúpenie, uzdravenie, sebapoznania a lásky'.

Singel mixoval Robbie Moore z Impression Recordings v Berlíne a o mastering sa postaral Rupert Clervaux z Londýna. Pieseň bude súčasťou nadchádzajúceho EP, ktoré vyjde v júni 2021 prostredníctvom digitálnej distribúcie AWAL.


Hudobná skupina The Flavians vznikla v Berlíne na konci roka 2017 a tvoria ju Švédi Joakim Jägerhult (bicie) a Liam Blomqvist (spev a gitara), Češka Anna Vaverková (spev a klávesy) a Brit Thomas Wills (spev a basa). Kapela čerpá inšpiráciu z hrejivých, nostalgických zvukov šesťdesiatych rokov a zo zbesilej, hedonistickej energie Berlína. Spája tri odlišné hlasy s psychedelickými gitarovými textúrami, barovým klavírom a bicími, aby vytvorila jemne surrealistické a experimentálne, no napriek tomu uzemnené, prístupné a melodické piesne.

Od svojho založenia skupina odohrala mnoho koncertov vo svojom adoptívnom domovskom meste - Berlíne, čo jej následne otvorilo možnosť hrať ako predkapela na turné po Nemecku s hudobnými skupinami Catfish and the Bottlemen a Ten Tonnes. V lete 2019 skupina vystúpila na niekoľkých hudobných festivaloch, medzi inými napríklad Glastonbury a Reeperbahn Festival. V roku 2020 vydala debutový album Ordinary People in an Ordinary World.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Vaverková.