Hospodo nalejvej, O chlastu, Železná Sparta, Na Slamníku, Na zdraví, Zas je tu léto... Takto by sa dalo pokračovať ešte veľmi dlho. "Pivné hity" českej skupiny Alkehol pozná snáď každý, kto v 90. rokoch sledoval česko-slovenskú rockovú scénu. Legenda "hospodského rocku" aktuálne oslavuje svoje 30. výročie a v tomto roku im plánuje vydať aj jubilejný 20. štúdiový album.

Keď sa v novembri 1991 Ota HerešPetr "Kuna" Buneš – v tom čase gitaristi thrash metalovej skupiny Kryptor – dohodli, že zložia pre zábavu pár piesní v inom štýle a s textami zameranými na alkohol a krčmu, hlavným dejiskom debát o obsahu ich tvorby sa stala pražská krčma Na Slamníku, ktorej venovali aj jeden zo svojich najväčších hitov. Vtedy ešte nemohli tušiť, že ich songy doslova zľudovejú a budú žiadané aj o 30 rokov neskôr.


Prvý a dodnes mnohými kritikmi najviac cenený album dostal eponymný názov Alkehol a vyšiel 8. júna 1992. Netrvalo dlho a dostal sa do prvej dvadsiatky najpredávanejších titulov vtedajšej federálnej hitparády. Skupine sa začali množiť požiadavky na koncerty, a tak dvaja zakladajúci členovia do svojich radov pribrali ďalších kamarátov – Tondu Rauera, ktorý z gitary presedlal na basgitaru, a bubeníka Martina Melmusa. V nezmenenej zostave odohrali viac ako 1000 koncertov, až v roku 2015 Melmusa nahradil dlhoročný kamarát skupiny Radek Sladký.


Oslava 30. výročia aj v Randal Clube

V roku 2022 sa fanúšikovia môžu tešiť na veľkolepú oslavu 30. narodenín, ktorá bude umocnená aj vydaním nového, jubilejného dvadsiateho albumu. Jeho názov a viac podrobností hudobníci v tejto chvíli ešte neprezradili. Zatiaľ posledná štúdiovka im vyšla ešte v roku 2018 a volala sa Sudová přitazlivost. 

Vďaka agentúre A & P Media Productions prebehne táto veľká oslava aj v bratislavskom klube Randal. Do kalendára si zapíšte dátum 24. júna. Skvelá správa je, že tento deň pripadá na najlepší možný "oslavovací" deň v týždni – piatok.


Predkapelou domáci Decilitr Rumu

Spoločne s Alkehol sa domácemu publiku predvedú aj dobre známi Bratislavčania Decilitr Rumu, ktorí sú na scéne od roku 2013 a hrajú – ako inak – pivný metal. Štvorica hudobníkov čerpá z odkazu česko-slovenského metalového a punkového undergroundu, ktorým boli všetci od útleho detstva intenzívne formovaní. 

Ich hudba je charakterizovaná relatívnou jednoduchosťou, ale zároveň rýchlosťou a tvrdosťou. Veselé a hravé melódie sú doplnené zábavnými textami s prevažne krčmovou tematikou. V roku 2020 kapela vydala album Rád s vami chlastám, na ktorom nájdete songy ako Pivný beh, Rum si dám, Na*ebať, Abstinent, Alkehol alebo Pivo je svatý.


Milovníci pivného rocku či metalu, dobre si poznačte do kalendárov dátum 24. júna 2022. V Bratislave sa bude oslavovať spolu so začiatkom leta aj 30 rokov skupiny Alkehol, mimochodom, kapela sľubuje 90-minútovú šou. Randalom budú znieť známe krčmové refrény a budú tiecť hektolitre piva. Vstupenky na toto podujatie si môžete zakúpiť už teraz v predstihu v sieti Predpredaj.sk.

Text: Stanislav "Stillborn" Černák (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Alkehol