Väčšina fanúšikov o dnes už neexistujúcej americkej dievčenskej skupine The Pussycat Dolls zrejme nemala príliš vysokú mienku. Pätica sexi "mačičiek", z ktorých štyri boli vlastne viac tanečníčkami než speváčkami, vždy viac pútala svojím vzhľadom, vyzývavým oblečením a tanečnou choreografiou ako spevom.

Najvýraznejšou členkou formácie bola Nicole Scherzinger, ktorá po odchode zo skupiny rozbehla relatívne úspešnú sólovú kariéru. Ani počas nej však svojimi singlami a videoklipmi nedávala náročnejším poslucháčom dôvod, aby si na ňu posvietili bližšie. Prezentovala sa najmä tanečnými a urban popovými skladbami ako PoisonDon't Hold Your Breath, Right There, Wet alebo Try With Me, pri ktorých by Vám nikto nemohol mať za zlé, ak by ste si ich pomýlili s hitmi od Kelly Clarkson, Katy Perry alebo Rihanny. V súčasnom šoubiznise je podobná produkcia vysoko preferovaná, a tak sa okrem jej skalných fanúšikov asi len málokto dozvedel, že študovala operný spev a má pomerne bohaté skúsenosti aj z muzikálových pódií.

Práve to ju odlišuje od "šoubiznisových produktov" ako sú Britney Spears či spomínaná Katy Perry, ktoré sú známe svojimi nie príliš presvedčivými výkonmi naživo. Najväčšie súčasné hviezdy ako Beyoncé, Adele alebo Alicia Keys sú považované za spevácke divy nie preto, lebo znejú dokonale na svojich štúdiových nahrávkach, ale kvôli famóznym živým vystúpeniam, ktoré sú zdokumentované na záznamoch z koncertov či televíznych prenosov z rôznych hudobných šou, ceremoniálov či odovzdávačiek cien. Na albumoch dnes producenti dokážu aj z priemerných speváčok spraviť popové hviezdičky, preto len pri máloktorých nájdete na Youtube ich živé vystúpenia, z ktorých Vám padne sánka a poviete si: "Tak toto je pani speváčka!"

Nicole Scherzinger
nedávno takéto vystúpenie predviedla. Stalo sa tak minulý víkend v špeciáli britskej televízie ITV s názvom Andrew Lloyd Webber 40 Musical Years, ktorý bol oslavou kariéry legendárneho muzikálového skladateľa, producenta a držiteľa desiatok ocenení za muzikály ako Cats, Fantóm opery, Sunset Boulevard alebo Evita. Na jeho počesť zaspievala pieseň Don't Cry For Me Argentina, ktorú v roku 1996 preslávila Madonnina verzia vo filmovom spracovaní muzikálu Evita.

Scherzinger so slávnou Webberovou piesňou predviedla pravdepodobne najlepší a najdiskutovanejší spevácky výkon svojej kariéry. Okrem toho, že dojala samotného autora skladby, vyvolala údiv a úžas fanúšikov a médií po celom svete. Ruka v ruke s príjemným šokom však prišli aj otázniky, prečo speváčka s takým hlasom a prejavom mrhá svojím potenciálom v plytkých popových odrhovačkách. Inak sa totiž nedá nazvať aktuálny singel Boomerang, ktorý predznamenáva jej druhú sólovku.

Pozrite si obe videá a porovnajte sami. Pre "pamätníkov" pripájame aj prvý veľký hit The Pussycat Dolls.




Text: Hudba.sk (Patrik Marflák)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Nicole Scherzinger