Po hektickom roku 2016, kedy skupina Slobodná Európa odohrala približne 50 koncertov v rámci celoročnej Tour 2016 Venované Ďurkovi, sa rozhodla tento rok obmedziť koncertnú činnosť na polovicu. Napriek tomu ohlasuje svoje plány, medzi ktorými je aj koncert v Londýne či turné s kapelou Para.

V januári absolvovala tri koncerty v Čechách s programom Pakáreň Live! v Prahe, Plzni a Brne a najbližšie koncerty s týmto programom ju čakajú už dnes (7.4.) vo Zvolene, zajtra (8.4.) v Trenčíne a 22. apríla v Nitre. K tomu pridá na jar ešte tri koncerty - štandardný jarný v Bratislave v Randal Clube (21.4.), na festivale Čarodějáles v Brne (28.4.) a na festivale Tři sestry 32 let Open Air v Prahe (19.5.).

Myšlienka koncertu Pakáreň Live! vznikla na jeseň minulého roku s pôvodným zámerom odohrať len jeden takýto koncert v Bratislave pri príležitosti vtedajšieho 25. výročia od jeho vydania v roku 1991. Avšak vzhľadom na enormný úspech koncertu - 1300 fanúšikov vo vypredanom MMC - sa skupina rozhodla zopakovať si ho ešte v decembri minulého roku v Košiciach.

Prečítajte si: Slobodná Európa naživo potvrdzuje výnimočný status platne Pakáreň

Londýn s Mňága a Žďorp aj turné s Parou

Aj tri české januárové koncerty zaznamenali veľkú návštevnosť v preplnených kluboch. Tri aprílové koncerty na Slovensku budú zrejme už poslednou príležitosťou vidieť naživo koncerty s repertoárom z kultového debutu Slobodky. Celý tento špeciálny koncert je rozdelený na dve časti. Prvá časť pozostáva zo všetkých 16 po sebe idúcich skladieb z albumu Pakáreň a druhú časť koncertu tvoria už pesničky zo štandardného koncertného repertoáru Slobodnej Európy v tomto období.

V lete skupina v zložení Whisky (spev), Sveťo (gitara), Jerzi (gitara), Žumo (basa) a Tuleň (bicie) odohrá len pár vybraných festivalov a open air akcií. Na jeseň pripravuje koncert v Londýne spolu s kapelou Mňága a Žďorp a následne spoločnú minitour s kapelou Para, ktorá bude mať len šesť zastávok, z toho jednu v Čechách a päť na Slovensku. Práce okolo tejto šnúry sú už vo finálnej fáze a obe kapely čoskoro zverejnia presné termíny. Zatiaľ kapela prezradila iba to, že tým českým mestom bude Praha a tandem Slobodná Európa + Para okrem Bratislavy vystúpi v jednom meste na západnom, vo dvoch na strednom a jednom na východnom Slovensku.

Zdroj: TASR (Roman Fecko - RF Music Agency)
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa