Dvadsiaty štvrtý ročník Pohody, ktorý sa mal pôvodne konať v lete 2020, sa opäť presúva o rok. Plná verzia festivalu sa tak bude pripravovať na termín od 7. do 9. júla 2022. Tak ako minulý rok, aj teraz sa to organizátori budú snažiť fanúšikom vynahradiť inou formou festivalu, resp. série menších festivalov.

"Rozhodli sme sa na základe konzultácií s expertkami a expertmi. Je nám to ľúto, ale naše rozhodnutie považujeme za nevyhnutné a správne. Zároveň sme rozbehli prípravy na sérii malých festivalov, ktoré chceme na trenčianskom letisku urobiť už toto leto, a ktorým sme dali názov Pohoda on the Ground," hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Všetky typy vstupeniek zakúpených na 24. ročník Pohody ostávajú v platnosti, týka sa to edície z roku 2020 i 2021. Ich prenesenie na budúci rok je tou najlepšou možnosťou, ako môžu fanúšikovia festival v týchto náročných časoch podporiť.

"Chceme požiadať ľudí, ktorí majú lístky na tento rok, aby si ich ponechali na rok 2022. Len vďaka podpore od našich návštevníčok a návštevníkov fungujeme ako tím doteraz, len vďaka tejto podpore bude môcť Pohoda pokračovať aj v budúcnosti. Túto podporu si veľmi vážime. Snažíme sa presunúť aj jednotlivé umelkyne, umelcov a kapely, potvrdené na rok 2021, na budúci rok," uvádzajú organizátori.

"Zároveň však tým, ktorí to potrebujú, garantujeme vrátenie plnej sumy za lístok," dodávajú. Na stránke www.pohodafestival.sk je zriadená sekcia 
Pohoda 20 22 s informáciami o presune festivalu aj s návodom, ako postupovať pri refundácii vstupeniek. 

Pohoda sa presúva na rok 2022 Zdroj: PR

Presunutie festivalu prišlo vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie a vakcinácie po diskusii so špičkovými odborníkmi. "Rozhodnutie o presune ročníka sme prijali po debatách s epidemiologičkami Zuzanou Krištúfkovou, Máriou Štefkovičovou, Alexandrou Bražinovou a s matematikom Richardom Kollárom. Potvrdili, že nevidia reálnu šancu na usporiadanie podujatia s kapacitou 30-tisíc ľudí počas tohto leta na Slovensku. Pre medzinárodné festivaly je dôležitá aj situácia v iných krajinách. V posledných týždňoch viacerí umelci a umelkyne zrušili plánované letné turné, zrušili sa tiež viaceré festivaly, ktoré nadväzovali na Pohodu. Rozhodnutím sme získali čas na prípravu série malých festivalov."

V roku 2020 sa namiesto Pohody konal jedinečný online festival Pohoda in the Air. Ten bol zvláštnym, až surreálnym zážitkom pre všetkých, ktorí sa ho na prázdnom letisku zúčastnili (okrem organizátorov a technického personálu len umelci, ich manažéri a niekoľko novinárov). Už po jeho skončení však bolo jasné, že sa nič podobné opakovať nebude. Tím Pohody verí, že tento rok sa budú môcť na letisku stretnúť aj fanúšikovia, hoci v menšom množstve. "Veríme, že sa situácia čoskoro zlepší, tohtoročná Pohoda on the Ground bude výnimočným stretnutím, už na jeseň sa rozbehne klubová scéna a v roku 2022 sa stretneme na Pohode v plnej sile. Nevieme sa dočkať toho, ako spolu oslávime umenie, slobodu a spolupatričnosť," dodáva Michal Kaščák.

Prečítajte si tiež: Michal Kaščák: Následky pandémie budeme niesť niekoľko rokov

O rozhodnutí presunúť Pohodu ako aj o pripravovanom festivale Pohoda on the Ground budú organizátori spolu s epidemiologičkami a ďalšími odborníkmi rozprávať už dnes o 18:00 počas livestream debaty na facebookovom profile festivalu a mediálnych partnerov vrátane fanpage Hudba.sk. Zapojiť sa môže ktokoľvek komentármi počas live streamu alebo posielaním otázok cez Sli.do s hashtagom #pohoda.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohoda festivalu Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martina Mlčúchová