V Bratislave sa dnes uskutoční koncert k 50. výročiu účinkovania skupiny Rolling Stones na hudobnej scéne. Na jednom pódiu v Stredisku kultúry na Vajnorskej ulici sa stretnú hudobníci a kapely ako Miro Žbirka, Laco Lučenič, Robo Grigorov, The Buttons, Bonzo Radványi & The Resonators či Ján Litecký-Šveda prezývaný Jagger.

Len umelecký a pracovný vzor

Jedným z organizátorov koncertu, ktorý začína o 19:00, je Dodo Šuhajda, líder známej kapely zo 60. rokov The Buttons, ktorú svojho času volali aj "bratislavskí Rolling Stones". Skupina má v repertoári viacero skladieb legendárnej britskej skupiny hlavne z éry 60. rokov, na koncerte zahrajú aj hity (I Can't Get No) Satisfaction, Paint It Black či Ruby Tuesday.

"Brali sme si z nich vzor, hlavne ten pracovný, umelecký, vzor z ich súkromného života som si veľmi nebral, lebo ten bol taký, aký bol. To bol vlastne ten rozdiel medzi Rolling Stones anglickými a slovenskými. Ale pre mňa je Rolling Stones veličina," povedal na minulotýždňovom stretnutí s novinármi pre TASR Šuhajda, ktorý je známy aj ako jeden z autorov hudobnej publikácie a dokumentu Slovenský bigbít.

Stounov si uctia znalci 60. rokov aj mladí hudobníci

"Všetci protagonisti budú spievať pesničky Rolling Stones, čo bude u niektorých interpretov zaujímavé, určite u Roba Grigorova a Mekyho Žbirku, ale absolútne nezištne na to pristúpili a pripravili sa na to," dodal organizátor akcie. Oboch populárnych spevákov bude na večernom koncerte doprevádzať šesťčlenná zostava The Buttons, ktorá si zahrá aj s Jánom Liteckým-Švedom.

Nebude chýbať ani znalec rockovej éry 60. rokov Laco Lučenič, ktorý pred niekoľkými rokmi uvádzal svoj hudobný projekt Satisfactory postavený práve na anglo-amerických hitoch z tohto obdobia. So svojím projektom Music Factory, v ktorom spieva aj Martin Kovarík (The Fresh Carnations), zahrá aj hity Street Fighting Man a Jumpin' Jack Flash.

"Je to jediná kapela, ktorá prechádza takým veľkým časovým úsekom, mám veľmi veľa obľúbených silných mien, ale ani v jednom prípade si neviem predstaviť, aby vydržali tak dlho. Nedajú sa k nikomu, ani ničomu prirovnať. Neposudzujem ich podľa pesničiek v hitparádach, ale podľa albumov. Najlepšími podľa mňa boli Beggars Banquet (1968), Let It Bleed (1969), Exile on Main St. (1972) či It's Only Rock 'n Roll (1974) a Tattoo You (1981)," povedal pre TASR Lučenič.

Koncert bude moderovať herec Marián Slovák, ktorý bol v 60. rokoch spevákom ďalšej známej bratislavskej kapely Phantoms. Okrem spomenutých vystúpi aj trnavská bluesová kapela Bonzo Radványi & The Resonators, ktorú na pódiu doplní známy hráč na ústnu harmoniku Erich Boboš Procházka.

Popri generácii, ktorá na hudbe 60. rokov vyrastala, sa však predstavia aj mladí priaznivci tejto hudobnej éry z púchovskej indie-rock'n'rollovej skupiny Goodbye Lenin!. Tá podľa organizátora naskúšala dve pesničky od "stounov".

Rolling Stones - služobne najstaršia svetová skupina

Koncertnú premiéru pod názvom Rolling Stones mala táto dnes už legendárna formácia 12. júla 1962 v londýnskom hudobnom klube Marquee. Prvý singel so skladbou Come On vyšiel 7. júna 1963, prvú LP platňu s názvom Rolling Stones vydali 16. apríla 1964 a prvýkrát viedli anglický rebríček v júli 1964 so skladbou It's All Over Now.

"Valiace sa kamene" dodnes patria k špičke svetovej rockovej hudby. Vydali 22 štúdiových albumov, zatiaľ posledný A Bigger Bang vyšiel v septembri 2005.  V anglickej singlovej TOP 40 hitparáde mali 43 skladieb, osem z nich na prvom mieste, v americkej 41 piesní a rovnako osem na prvom mieste. Na celom svete sa predalo viac ako 200 miliónov platní tejto kapely, ktorú v roku 1989 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

O "služobne najstaršej svetovej skupine" bolo natočených niekoľko dokumentov, medzi najznámejšie patrí koncertný film Shine A Light (2008), ktorý nakrútil americký režisér Martin Scorsese. Je zostrihom z dvoch koncertov, ktoré kapela odohrala v roku 2006 v newyorskom Beacom Theatre v rámci úspešného svetového turné A Bigger Bang Tour.

Samotná skupina však podľa frontmana Micka Jaggera žiadne oslavy 50. výročia na scéne neplánuje. Spevák a skladateľ sa momentálne venuje predovšetkým superskupine SuperHeavy, ktorú vytvoril so známymi hudobníkmi ako Joss Stone, Damian Marley, Dave Stewart (Eurythmics) a AR Rahman.

Zdroj: TASR, PR, archív Hudba.sk
Foto: AP Photo/Evan Agostini

Súvisiaci interpreti: The Rolling Stones