Dvaja najúspešnejší slovenskí raperi pravdepodobne nahrajú spoločnú skladbu. Rytmus to naznačil v rozhovore s fanúšikmi, ktorý v piatok zverejnil web Refresher.sk. Okrem svojho názoru na spolupráce odpovedal aj na otázky o tom, ktoré obdobie bolo v jeho živote najťažšie alebo na čom všetkom zarába peniaze.

Fanúšikovia sa mohli Patrika "Rytmusa" Vrbovského na jeho oficiálnej Facebook stránke, ktorú aktuálne sleduje 318-tisíc ľudí, od 29. apríla spýtať čokoľvek, čo ich zaujíma. Najzaujímavejšie a naj-like-ovanejšie otázky sa o pár dní neskôr dočkali odpovedí, ktoré následne publikoval lifestyleový webový magazín Refresher.sk. Viacerých fanúšikov zaujímal hudobníkov postoj k spoluprácam - v rámci tejto témy prišli návrhy týkajúce sa konkrétnych raperov, ale aj všeobecná otázka, či by spolupracoval s neznámym talentom z undergroundu, ktorému by to mohlo pomôcť k zviditeľneniu.

"Takto to nefunguje. Nebuďte vterní a nerobte to preto, aby si vás niekto všimol. Dostať sa hore cez niekoho chrbát má skôr kontraproduktívny efekt," uviedol Rytmus a pri ďalšej podobnej otázke dodal: "Nehľadám featuring cez mail. Spolupráca funguje, keď nikto nikoho neťahá, alebo keď ludia vedia, že sa interpreti poznajú." Názorným príkladom je práve možná spolupráca s Majkom Spiritom, ktorú Vrbovský nevylúčil. "Bavili sme sa o tom, ale zatiaľ je na svete len myšlienka," uviedol na margo spolupráce s raperom, ktorý sa mu z hľadiska popularity za posledné dva roky najviac približuje. Dvojica prvýkrát a naposledy nahrala spoločnú oficiálne vydanú skladbu v roku 2006, kedy Rytmus hosťoval v singli Nech vidia od Spiritovej bandy H16. Neskôr bol Rytmus hosťom aj v skladbách Stokovka a Nemám limit na Spiritovej neoficiálnej debutovej sólovke - Mladý Rebel mixtape (2010).

TIP: Týždeň v hip-hope: Úmrtie Mac Daddyho z Kriss Kross a nová skladba Lauryn Hill


Naopak, pri menej známom raperovi Kalim odpovedal Rytmus stručne a jasne: "Keď bude na scéne 10 rokov a na mojom leveli, tak rád." Princípu "rovnakej úrovne" sa Rytmus drží počas celej svojej kariéry, dlhodobo s ním spolupracujú len Igor Kmeťo so svojím Kmeťobandom a samozrejme Ego z jeho domovskej formácie Konktrafakt, ktorý hosťoval na každom jeho albume.

Od albumu Kral iba veľké mená

Postoj rapera k spoluprácam jasne dokumentuje jeho diskografia. Na jeho prvom albume Bengoro (2006) boli ešte medzi hosťami okrem spomenutých aj undergroundoví raperi Slipo, Miky Mora a formácia Druhá Strana, či česká hip-hopová legenda Peneři Strýčka Homeboye (PSH). Okrem Kmeťobandu mu so spevom pomohol aj rómsky jazzman Alex Sási. Na druhej platni Kral (2009) už prišla výrazná zmena, keď namiesto raperov z ulice, pre väčšinové publikum úplne neznámych, pozval do štúdia populárnu speváčku Tinu a status kráľa slovenského hip-hopu zacementoval spoluprácou s legendárnym americkým producentom DJom Premierom. Mimochodom, ten podľa aktuálneho rozhovoru poskytne beat na nový album, no Rytmus nešpecifikoval, či ide o album Kontrafaktu, ktorý sa aktuálne pripravuje, alebo jeho ďalšiu sólovku. Jeho posledný album Fenomen (2011) nemal okrem Ega žiadnych vokálnych hostí.

Mimo svojich albumov stihol Rytmus za posledných 10 rokov štúdiové spolupráce napríklad s Orionom z PSH (Ženy víno spev, 2003), svojou súčasnou partnerkou Darou Rolins (Party DJ, 2006), spomínanými H16 (Nech vidia, 2006), Nate Doggom (Polnočná Pičakoláda na albume Kontrafaktu Bozk na rozlúčku, 2007), Tinou (Príbeh, 2009), či naposledy s Anitou Soul (v skladbe Igora Kmeťa Ona má štýl, 2012). O tom, že v súčasnosti spolupracuje len so zabehnutými menami svedčí fakt, že spoluprácu neponúkol svojej obľúbenkyni z talentovej šou Hlas Česko Slovenska, v ktorej bol koučom, Aničke Veselovskej. "Každý sa musí starať iba sám o seba. Keby som jej dláždil cestičku, tak by jej raz určite niekto vmietol do tváre, že by bez Rytmusa nič nedokázala. A to nechcem," povedal minulý rok v rozhovore pre TASR.

Výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo, že Rytmus nespolupracuje so začínajúcimi menami, je minuloročný remix megahitu Príbeh, v ktorom namiesto Tiny účinkuje mladučká Laris Diam. Talentovanej speváčke, ktorá mala v čase nahrávania remixu len 15 rokov, pomohol najmä fakt, že je sestrou producenta menom Maiky Beatz, ktorý spravil niekoľko beatov na Rytmusov album Fenomen. Práve v prípade producentov, a tiež režisérov videoklipov, je raper známy tým, že dáva priestor novým neokukaným menám a aktívne vyhľadáva mladé talenty. Hostí na vokálne spolupráce si však zjavne vyberá veľmi citlivo. V rozhovore s fanúšikmi zaujal napríklad príbeh o tom, ako chcel nitriansky raper Kaidžas hosťovať na albume Kontrafaktu, aby nakopol svoju kariéru, a keď sa mu to nepodarilo, skončil údajne na psychiatrii. (Kaidžasova verzia príbehu)


Moja Reč asi áno, Vec určite nie

O tom, s kým okrem Majka Spirita by sme v blízkej budúcnosti mohli očakávať spolupráce, sa fanúšikovia viac dozvedeli už len v odpovedi pre fanúšika, ktorý sa zaujímal o jeho aktivity na poľskom trhu. Rytmus prezradil, že pripravuje poľsko-slovenský album s najväčšími menami poľského rapu. Niečo však o možných spoluprácach v rámci domácej scény okrem rozhovoru na Refresheri napovie spomínaná Rytmusova Facebook stránka. Nestáva sa totiž často, aby na nej propagoval iných interpretov, no za posledný mesiac sa tam objavili hneď dve cudzie skladby, ktoré ho zaujali.

Prvou z nich bol sólový singel rapera Delika, ktorý na Facebooku v apríli podporil zdieľaním so slovami: "Kedysi bola medzi nami rapermi rivalita. Ale časom, ako moc pracuješ a dosiahneš svoje méty, prestávaš riešiť predsudky a zbytočnú negativitu v sebe. Delik bez debaty zajebal a budem rád, keď podporíš tento kvalitný singel." O niekoľko dní neskôr vyzdvihol aktuálny singel Telo, ktorým sa prezentuje spevák Ben Cristovao. "Nepoznám tu takého, kto to robí ako Ben. Teším sa, že pozdvihuješ tento sound, ktorý tu chýba," napísal na adresu českého superstaristu.

Zhodou okolností v oboch skladbách mali prsty členovia handlovskej formácie Moja Reč, keďže v Cristovaovom singli hosťuje Delikov parťák Supa. Práve Moja Reč patrí medzi projekty, ktoré dlhodobo sú dlhodobo špičkou slovenského rapu, a tak by Rytmus rozhodne nešiel proti svojim zásadám, ak by sa, či už celá formácia, alebo jej členovia, objavili na albume Kontrafaktu alebo na jeho ďalšej sólovke. Ďalším adeptom na spoluprácu by podľa Rytmusovho kritéria "nespolupracovať s hocikým" mohol byť Vec, ktorý albumom Stereo Farbo Slepo potvrdil svoju pozíciu legendy slovenskej hip-hopovej scény. Jeho vzťah s Vrbovským je však komplikovaný a otázku o možnej spolupráci v januári v rozhovore pre 90bpm.sk zmietol zo stola s nadhľadom sebe vlastným: "Ani Rytmus, ani ja nemáme záujem kurviť si prestíž prijebanými hosťami."

Nikto ho nebral vážne, dnes zarába milióny

Okrem témy spoluprác ma vo fanúšikovskom rozhovore zaujali odpovede, ktoré svedčia o tom, že si Rytmus svoju pozíciu na scéne poctivo vydrel. Jeho nezlomnú vôľu, vďaka ktorej sa z outsidera vypracoval na pravdepodobne najlepšie zarábajúceho hudobníka na Slovensku aj v Česku, si zrejme väčšina jeho večných kritikov neuvedomuje. Aj keď jeho hudba a správanie mnohým nešmakuje, za to, čo napriek svojmu pôvodnému sociálnemu statusu dosiahol, si zaslúži obdiv.

Za všetko hovorí odpoveď na otázku, ktoré obdobie v živote bolo preňho najnáročnejšie. "Mojím najťažším obdobím bola asi puberta. Nikto mi neveril a nebral ma vážne. Hnacím motorom bola vôľa, usilovnosť a makanie minimálne raz tolko, ako ostatní. Koncentrácia na svoju osobu a danú vec, ktorú chceš dosiahnuť. Nerobiť si vzdušné zámky (vzdušné zámky iba v snoch). Brať si príklad z lepších a nevšímať si alebo nezaoberať sa vecami, ktoré oberajú o energiu."

V nadväznosti na to je zaujímavá odpoveď na otázku, či by sa dokázal v hudbe presadiť aj bez rapu a či si vie predstaviť, že by išiel cestou talentových šou typu SuperStar: "Môj foter a celá jeho rodina sú muzikanti. Každý cigán miluje muziku. Keď som začínal s hudbou, tak som nerozmýšlal, že z toho niečo bude. Proste to zasiahlo môj život a venujem tomu čas každý deň. SuperStar je rýchla a krátka cesta. Televízny projekt, ktorý vyrobí z teba rýchlokvasenú hviezdičku postavenú na prespievaných pesničkách. Či by som sa dokázal presadiť? Asi áno, pretože som dosť súťaživý."

Vyjadril sa aj k tomu, že svojím blízkym okolím je vnímaný ako pokorný a skromný človek, zatiaľ čo kariéru si postavil na úplne inej póze: "Hudba sú emócie v štúdiu, na pódiu, v klipe, atď. Je to šoubiznis - iný svet, v ktorom si rozumieme my hudobníci a naši fanúšikovia. Keď sa hudba vypne, tak chodíme normálne do obchodov, reštaurácií a na miesta, kde sú ľudia, ktorí nepatria do nášho sveta. A keďže som prispôsobivý chlapec, tak sa snažím byť empatický voči ľuďom, ktorých nezaujíma môj hudobný svet."

Fanúšikovia často položia úplne jednoduchú otázku, ktorú by sa novinár nespýtal. V tomto prípade jeden vyjadril pochybnosť nad tým, či si Rytmus skutočne dokáže na svoj milionársky životný štýl zarobiť len prostredníctvom aktivít spojených s hudbou. "Všetko ide ruka v ruke s tvojím menom. Veľké meno = značka. Možeš účinkovať v televíznych projektoch, prepožičanie tváre na spropagovanie, bankové projekty, koncerty, vydavateľstvo, tantiémy na Youtube, elektronické práva, rádio tantiémy, vlastný drink, tričká, mikiny, atď, atď. A ver mi, že keď si jeden z najvyťaženejších interpretov v Čechách a na Slovensku, tak sú to pekné lóve."

Otázok bolo položených a zodpovedaných omnoho viac, fanúšikov zaujímali aj Vrbovského názory na Rómov, marihuanu, veľké emócie vyvolala tradičná hip-hopová téma "underground vs. komercia", Rytmus sa rozpísal aj o svojej ceste k úspechu, či o tom, ako vyzerá jeho bežný deň. Ak Vás zaujímajú aj tieto témy, prečítajte si celý rozhovor na webe Refresher.sk.

Autor: Patrik Marflák (úprava a doplnenie informácií a citácií čerpaných z portálu Refresher.sk)
Foto: EMI

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit, Rytmus