Jeden z najvýraznejších účastníkov prvej série Zem spieva Štefan Štec si nedávno splnil svoj dlhoročný sen v podobe vydania debutového albumu s názvom Poleťiv by'm na kraj svita. Do života ho uviedol v piatok 4. mája vo vypredanom košickom GES klube, krstnou mamou sa stala uznávaná slovenská skladateľka Ľubica Čekovská.

"Tieto pesničky uzatvárajú 10-ročné obdobie môjho života. Majú pre mňa veľký význam, vidím za nimi ľudí, stretnutia, rodinu, ale aj rôzne smutné, či veselé príbehy," povedal o albume Štefan Štec, ktorý deň po krste odohral silné vystúpenie aj na Koncerte pre Martinu a Jána v Gregorovciach.

"Neskutočne sa teším, že toto CD je na svete. Bol to môj sen už od detstva, kedy som spieval pre návštevy v našej obývačke na sídlisku Furča. Vtedy som sa však hanbil a spieval som chrbtom k návšteve," glosoval charizmatický spevák a tanečník pri krste. Asistovala mu pri tom Ľubica Čekovská, ktorá hudobný nosič krstila prvýkrát. Dokonca jednu ponuku na krst odmietla, aby bolo Štefanove CD jej prvým.

Ľubica Čekovská, krst albumu Štefana Šteca Zdroj: Martin Krestián

"Je to hriešne dobrý album, je absolútne výnimočný. Štefan je múdry, vzdelaný, inteligentný, má zlato v hrdle a má veľkú hudobnú disciplínu, čo si myslím, že je pre speváka veľmi dôležité," chválila speváka skladateľka, ktorá nahrávku pokrstila skromne - vodou z vodovodu. Zároveň Štefanovi Štecovi odovzdala aj pozdravy od najznámejšieho slovenského tenoristu Petra Dvorského, ktorý by talentovaného umelca rád videl v úlohe operného speváka.

Vypočujte si ukážky z albumu Štefana Šteca:


Na albume Poleťiv by'm na kraj svita sa nachádza 15 skladieb a bonus v podobe klavírnej úpravy titulnej piesne v podaní Ľubice Čekovskej. Záujem o nahrávku zatiaľ prekonáva očakávania. Už mesiac je jednotkou v predajnosti hudobných nosičov v sieti kníhkupectiev Martinus. 

Na krstnom koncerte v GES klube však zazneli nielen skladby z tejto nahrávky, ale aj dve úplne nové piesne, ktoré už možno predznamenávajú príchod ďalšieho albumu. Na pódiu nechýbali ani muzikanti z Ľudovej hudby Hornád, ktorí Štefana Šteca sprevádzajú už dva roky. "Medzi nami to funguje geniálne. So Štefanom si rozumieme perfektne, stačí pohľad a je to tam," povedal o vzájomnej spolupráci primáš kapely Dominik Maniak.


Štefan Štec, ktorého prezývajú aj rusínsky Karel Gott, sa zviditeľnil minulý rok v prvom ročníku úspešnej folklórnej šou RTVS Zem spieva. Predstavil sa tam ako spevák s rusínskym repertoárom, ale svojím výnimočným hlasom a silnými piesňami dokázal osloviť široké publikum po celom Slovensku. Pôsobí ako redaktor národnostného rusínskeho vysielania v RTVS v Košiciach a je aj umeleckým vedúcim Folklórneho súboru Hornád.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke umelca na Facebooku.

Foto: Martin Krestián