No Name majú za sebou mimoriadne úspešné turné s akustickým programom v špeciálnej muzikantskej zostave. Od 5. februára do 12. apríla prešli spolu 23 slovenských a českých miest. Vyvrcholením bol záverečný koncert vo veľkorysom pražskom priestore Forum Karlín, kde skupina ako spomienku na toto turné nakrútila live videoklip k piesni Pamäte.

"Nedokážem spísať vo vete, čo všetko sme za ten čas zažili," spieva Igor Timko v pesničke, ktorá dostala výnimočnú obrazovú podobu, a tieto slová vystihujú aj jeho pocity z nedávno skončenej šnúry. "Chceli sme zachovať všetko to krásne a jedinečné, čo sme za takmer tri mesiace trvania nášho akustického turné zažili. Pre nás bolo výnimočné aj vďaka hosťovaniu nášho priateľa a producenta Martina Gašpara a sláčikového kvarteta s krásnymi huslistkami."

"Klip dokonale mapuje ten jedinečný pocit, ktorého sa ako muzikant neviem nabažiť. Je to fenomén chvíle, ktorý by som popísal ako nekompromisný. Pred koncertom prípravy, očakávania, počas koncertu plný dom, výbuch energie, hudby, spevu, tanca. A dve hodiny po koncerte, už na svoju chvíľku slávy čaká zase niekto ďalší. Obraz má večné trvanie, divadlá majú svoje stále scény, ale koncerty, tie sú fenomenálne v tom, že kto v daný večer nepríde, prichádza o zážitok, ktorý už nikdy v živote nedobehne. Myslím si, že pieseň Pamäte sa na zobrazenie tohoto jedinečného fenoménu hodí dokonale," vysvetľuje spevák.

Rozhovor: Igor Timko: Každý koncert hráme tak, ako by bol posledný


Videoklip zachytil aj zásnuby počas koncertu

Autorom klipu je Vojto Paleček, ktorý sa postavil za kameru a má na konte aj strih a réžiu. "Počas česko-slovenského turné sme sa v Brne zoznámili s Vojtom Palečkom, ktorý nám koncert v Brne nádherne spracoval. Po tejto skvelej práci som mu okamžite zavolal s tým, že mu ponúkam možnosť nakrútiť klip k piesni Pamäte z finálneho koncertu v Prahe vo Fóre Karlín. Ako bonus je v klipe vyobrazené aj požiadanie o ruku partnerky nášho ochrankára Jardu. V kapele sme sa zhodli, že z bezpečnostných dôvodov sa vlastnému ochrankárovi nehovorí nie. A dobrá správa je, že Janička povedala Jardovi áno!" prezradil s úsmevom Igor Timko. 

Na úspešnom Dermacol No Name Acoustic tour 2019 vystriedal basgitaristu Viliama Gutraya spomínaný Martin Gašpar. Ostatní členovia kapely sú už roky stabilní - Igor Timko (spev), Dušan Timko (gitara), Ivan Timko (bicie), Roman Timko (gitara) a Zoli Sallai (klávesy). Zostavu doplnilo sláčikové kvarteto Fantastic 4.

No Name, Forum Karlín, 12.4.2019 Zdroj: Anett Jodar

"Všetko, čo sme v rámci nácviku, príprav, nových aranžmánov a realizácie do turné vložili, sa nám vrátilo tisícnásobne. Od vypredaných sál, cez reakcie divákov, až po odborné kritiky. Ak dosiahnete takzvanú zlatú zhodu medzi diváckou a odbornou verejnosťou, pocítite zadosťučinenie, kvôli ktorému ste zakladali kapelu," uzatvára Igor.

Prečítajte si tiež: Fenomenálni No Name ukázali, že v Košiciach sú naozaj doma

Hity Čím to je, ŽilyTy a tvoja sestra a ďalší si spolu s No Name na všetkých vypredaných zastávkach turné spievali celé sály. "Koncert mal spád, skupina No Name v základe ctila svoj sound a celkovou príjemnosťou a ľahkým pátosom zniesla do naplnenej haly dôvody, pre ktoré si ju české publikum tak váži," napísal v recenzii koncertu Jaroslav Špulák z denníka Právo.

My sme vystúpenie v rámci akustického turné absolvovali okrem Košíc aj v bratislavskom Istropolise a nedá sa nesúhlasiť. No Name je kapela, ktorá by si aj doma na Slovensku zaslúžila omnoho viac rešpektu a uznania, než sa jej dostáva. Možno by potom pomer koncertov v oboch krajinách nebol 18:5 v prospech Českej republiky.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Anett Jodar