Na počesť legendárneho hudobníka, speváka a skladateľa Paula McCartneyho a jeho odkazu v hudobnom svete vydá britská Kráľovská pošta novú sadu známok. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica Sky News. Súbor dvanástich známok, vytvorených v spolupráci so samotným umelcom, bude v predaji od 28. mája.

"Paul McCartney zostáva dôležitou osobnosťou v centre rocku a popu, umelcom, ktorého odkaz je obrovský a jeho tvorba si naďalej získava pozornosť verejnosti a chválu od hudobných kritikov. Toto špeciálne vydanie poštových známok je zodpovedajúcim prejavom úcty k jednej z najobľúbenejších a najuznávanejších hudobných ikon Británie," uviedla Kráľovská pošta (Royal Mail).

Hlavná sada známok zobrazuje obaly ôsmich McCartneyho albumov, ktoré definovali jeho kariéru. Je medzi nimi debutová platňa s názvom McCartney, ktorá vyšla v roku 1970, ako aj jeho zatiaľ posledný album McCartney III, ktorý bol nahraný a vydaný vlani počas lockdownu. Menšia sada štyroch známok obsahuje archívne fotografie sira Paula McCartneyho v nahrávacom štúdiu v rôznych fázach jeho kariéry.

78-ročný, stále aktívny muzikant je najúspešnejším umelcom v oblasti albumov v oficiálnej histórii britských rebríčkov, píše Sky News. Je autorom alebo spoluautorom 188 nahrávok, ktoré sa v Británii dostali do rebríčkov - z toho 91 do prvej desiatky a 33 na prvé miesto.

McCartney je jedným z iba troch umelcov, ktorí sa objavili na špeciálnom vydaní známok - popri Davidovi Bowiem a Eltonovi Johnovi.

poštová známka na počesť Paula McCartneyho, 2021 Zdroj: TASR / Royal Mail via APpoštová známka na počesť Paula McCartneyho, 2021 Zdroj: TASR / Royal Mail via AP

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: TASR/Royal Mail via AP