Spevák Miro Jaroš rekapituluje svoju kariéru výberovkou Všetko najlepšie (2012), ktorá oficiálne vyšla 28. mája. Na kompiláciu zaradil 12 piesní z albumov Exoterika (2005), Tlaková níž (2008) a Tráva musí rásť (2010), a tiež dve novinky. Debutový album však na výberovke reprezentujú len dve skladby - jeho prvý hit Šamanka a singel Na chvíľu.

Pre 34-ročného finalistu súťaže Slovensko hľadá SuperStar bola Exoterika síce komerčne najúspešnejšou nahrávkou, no na slovenské pomery to bol až príliš exotický album a tak sa po jeho vydaní snažil orientovať iným smerom.

Recept na úspech? Marketingový prieskum hudobného trhu

"Napriek tomu, že ten album bol platinový, keď sa z neho predalo viac než desaťtisíc kusov, riešili sme problém s tým, že ho nechcú hrať rádiá. To bol pre mňa signál, že keď chcem robiť to, čo ma najviac baví, teda muziku, budem sa musieť prispôsobiť slovenskému trhu, slovenskému poslucháčovi. V tej dobe som začal hľadať hudobný štýl, smerovanie, ktoré by mi nebolo proti srsti," povedal v rozhovore pre agentúru SITA.

Miro Jaroš si podľa svojich slov najprv robil prieskum, čo by mu sedelo a čo by na rozdiel od albumu Exoterika bolo na Slovensku stráviteľné. Rodák zo Žiliny vedel, že mu rocková hudba veľmi nevonia a že doma sa necíti ani v tanečnej hudbe. "Snažili sme sa nájsť štýl, ktorý by bol pre mňa charakteristický. Chcel som, aby si po vypočutí mojej skladby poslucháč povedal, že 'Áno, to je také jarošovské'. Po vydaní albumu Exoterika nastal čas tápania, vystriedal som sedem producentov. Prechádzal som asi rok cestou, na ktorej som sa hľadal," uviedol spevák.

Papagáj zo SuperStar

Zlom nastal vo chvíli, keď sa mu podarilo na spoluprácu prehovoriť producenta a skladateľa Vlada "Randyho" Gnepu, ktorý ho zaujal hudbou pre Katku Knechtovú. Randy však bol voči Jarošovi dlho skeptický. "Pamätal si ma ako toho papagája zo SuperStar. V podstate mu môj prejav a moja osobnosť nebola veľmi sympatická. Rozhodli sme sa však, že skúsime nahrať jednu skúšobnú skladbu," povedal Jaroš.

Tou piesňou bol singel Tlaková níž, ktorý sa v rádiách uchytil a Jarošovi otvoril brány k novým poslucháčom. "Bol to risk, pretože som vedel, že ľudia, ktorí ma majú zafixovaného skladbami ako Boro Boro ma neprijmú. Ja som však vedel, že to je moja jediná šanca," dodal.

Po hite Tlaková níž vydal v priebehu piatich rokov ďalších 13 singlov, z ktorých mnohé sa umiestnili v prvej desiatke najhranejších domácich skladieb na Slovensku. Tým najnovším je pieseň Jednu šancu mi daj, ktorá je jednou z dvoch nových piesní na výberovke Všetko najlepšie. Druhou novinkou je úvodná skladba Štyri ročné obdobia.

Miro Jaroš - Tlaková níž

Zdroj: SITA
Foto: Juraj Dozsa

Súvisiaci interpreti: Miro Jaroš