Letná jazzová dielňa je projekt, na ktorom každoročne odovzdávajú rešpektovaní hudobníci svoje skúsenosti. Dielňa sa v tomto roku uskutoční už 27-krát. Svoju účasť ako lektori potvrdila sedmička známych mien.

Gitaristov sa ujme Michal Bugala, mimoriadne univerzálny hráč, schopný zahrať akýkoľvek žáner. O bubeníkovi Martinovi Valihorovi platí presne to isté. Obaja majú skúsenosti z americkej scény, pravidelne účinkujú v tamojších kluboch, hrajú a nahrávajú so špičkovými hudobníkmi.

Ďalším lektorom na bicie je vybrúsený profesionál Štefan Bugala. Basgitaristov a kontrabasistov bude účinne posúvať ďalej Juraj Griglák, ktorý je v poslednom čase súčasťou skupiny amerického bubeníka Poogie Bella.  Saxofonistov bude mať na starosti jeden z našich najlepších inštrumentalistov Radovan Tariška a klaviristov skúsený a uznávaný pedagóg Klaudius Kováč

Tieto mená sú certifikátom nekompromisnej kvality aktuálneho ročníka projektu Letná jazzová dielňa. Ak sa chcete stať autorom a písať vlastné skladby, tak musíte ovládať zákonitosti jazzovej harmónie – a o to sa postará Matúš Jakabčic. Ani speváci nezostanú ukrátení – používať najstarší a najprirodzenejší hudobný nástroj im pomôže skvelá holandská speváčka Maaike den Dunnen.


Každý absolvent dielne – a medzi hudobníkmi na scéne ich je dosť – môže potvrdiť, že týždeň, strávený s hviezdami jazzu v kolektíve ľudí ktorým ide o spoločnú vec ich posunul ďalej ako mesiace a roky samoštúdia, ktoréčasto prinášajú neistotu a pochybnosti.

Letná jazzová dielňa 2017 sa uskutoční od 3. do 7 júla v budove bratislavského konzervatória na Tolstého ulici. Počas štyroch večerov sa budú u Zlatého bažanta konať aj jam sessions, ktoré podčiarknu tradičnú neformálnosť dielne. Informácie a spôsob, akým sa na Letnú jazzovú dielňu prihlásiť, nájdete na stránke organizátora - Slovenskej jazzovej spoločnosti.

Redakciu Hudba.sk informovala Katarína Ovseníková zo Slovenskej jazzovej spoločnosti.

Foto: Patrik Ratajský