V sobotu 10. júna uplynie 75 rokov od jednej z najtragickejších udalostí II. svetovej vojny - vypálenia stredočeskej obce Lidice nacistami. A práve v sobotu sa uskutoční v areáli Pamätníka Lidice jedenásty ročník celoštátnej prehliadky detských speváckych zborov pod názvom Světlo pro Lidice.

Podujatie má podtitul "Deti spievajú lidických deťom" a umeleckú záštitu nad ním prevzal spevák Martin Chodúr. S viac ako stočlenným detským zborom zaspieva českú štátnu hymnu. "Je to pre mňa veľká pocta. Od januára minulého roka sa na svet pozerám úplne inými očami ako predtým. Stal som sa otcom syna Martina. Myslím, že všetci by sme sa mali snažiť, aby sa tragické udalosti z Lidíc z roku 1942 nikdy nezabudlo a aby sa už nikdy neopakovali," hovorí Martin Chodúr.

Okrem hymny zaspieva aj pieseň Lidice, ktorú pred rokmi napísal k rovnomennému filmu. "Účasť na chystanej pietnej akcii v Pamätníku Lidice má pre mňa ešte jeden význam. Keď sa začiatkom tohto desaťročia začal chystať film Lidice, požiadali ma jeho tvorcovia o záverečnú pieseň. Nakoniec si jú síce nevybrali, ale ja ju odvtedy s úspechom uvádzam vo svojom recitáli filmových melódií. A prvýkrát ju teraz spolu s Cohenovou piesňou Hallelujah zaspievam v Lidiciach. Veľa to pre mňa znamená."

Martin Chodúr je autorom hudby aj textu piesne, ktorú sa teraz rozhodol zverejniť aj na internete. Historické fotografie do fotoklipu poskytol Pamätník Lidice.


Redakciu Hudba.sk informoval Jan Adam z manažmentu Martina Chodúra.  

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Martin Chodúr