Desiaty ročník festivalu Uprising na bratislavských Zlatých pieskoch navštívi aj jedna z najslávnejších a najvplyvnejších kapiel sveta. Legendárni The Wailers sa ako sprievodná skupina Boba Marleyho zaslúžili o rozšírenie jamajskej hudby do celého sveta a spoločne sa stali ikonou žánru reggae.

Práve počas účinkovania s The Wailers sa stal Bob Marley svetovou superstar a vôbec prvou celosvetovou hviezdou z krajiny tretieho sveta. Ich hudba je nadčasová, revolučná, uvedomelá a vidieť ich naživo na Slovensku bude veľkým zážitkom pre každého (nielen) reggae nadšenca. Na festivale, ktorý sa uskutoční 25. a 26. augusta, vďaka The Wailers zaznejú najslávnejšie Marleyho hity.

Ich coververzie či remixy mohli návštevníci festivalu na Zlatých pieskoch počuť na koncertoch jamajských umelcov či v dídžejských setoch asi každý rok, no tentokrát budú mať k originálnemu živému prevedeniu tak blízko, ako je to len 36 rokov po smrti kráľa reggae možné... (samozrejme ak nerátame Marleyho synov - snáď sa niektorého z nich raz organizátorom podarí dotiahnuť na Uprising)


Žijúca história reggae

Kapela The Wailers sa v roku 2014 vrátila na pódiá po niekoľkoročnej odmlke a odohrala úspešné svetové turné s názvom Legend Tour, v rámci ktorého vystúpila napríklad aj na festivale Glastonbury. Vedúcou postavou kapely je basgitarista Aston "Family Man" Barrett. Členom Marleyho sprievodnej kapely bol od roku 1970 a po jeho smrti v roku 1981 bol jedným zo zakladateľov skupiny The Wailers Band, ktorá pokračovala v šírení spevákovej hudby a odkazu po celom svete. Barrett bol tiež členom kultovej štúdiovej kapely Lee Scratch Perryho - The Upsetters.

V posledných rokoch od návratu The Wailers na scénu sa mu podarilo vyskladať zostavu, ktorá má k tej z posledných rokov Marleyho života tak blízko, že rozhodne nejde len o nejaký revival. Jej súčasťou sú aj gitaristi Junior Marvin a Donald Kinsey, ktorí hrávali s legendárnym spevákom v druhej polovici 70-tych rokov a aj vďaka nim sa môže kapela nazývať žijúcou históriou reggae. O kvalitný a autentický zvuk koncertu sa zase postará Dennis Thompson, zvukový technik, ktorý v 70-tych rokoch sprevádzal kapelu po všetkých koncertoch.  

Je samozrejme nemožné, aby súčasnú zostavu tvorili iba hudobníci, ktorí mali tú česť byť na jednom pódiu s Bobom Marleym. Mnohí z jeho spoluhráčov, ktorých sa v kapele vystriedalo vyše dvadsať, už nežijú alebo nie sú hudobne aktívni. V kapele sú tak okrem hudobníkov-veteránov aj mladší členovia rodín hráčov niekdajších The Wailers. Spevák Joshua David Barrett je pravý rastaman a posúva ďalej Bobov silný odkaz lásky a jednoty. Speváčka Shema McGregor je dcérou Judy Mowatt, ktorá bola jednou z troch vokalistiek I-Threes. Zvyšné dve boli Marcia Griffiths a Bobova manželka Rita Marley, s ktorou mali deti Ziggyho, Cedellu a Stephena.


Bob Marley and the Wailers predali viac ako 250 miliónov kusov nosičov, vrátane albumu Exodus z roku 1977, ktorý bol ocenený ako najlepší album storočia podľa časopisu Time Magazine. Skladba One Love sa v roku 1999 stala pesničkou tisícročia podľa BBC. Bob Marley and The Wailers sú podľa Spin Magazine na 4. pozícii v zozname 50 najlepších kapiel všetkých čias - pred nimi sú iba Led Zeppelin, Ramones a na prvej priečke The Beatles. New York Times označil Boba Marleyho za najdôležitejšieho hudobníka 20. storočia.

V programe jubilejného desiateho ročníka festivalu Uprising sa 25. a 26. augusta predstavia okrem The Wailers aj ďalší Jamajčania ako Sean PaulRas Zacharri alebo Echo Minott. Medzi ďalšie hviezdy programu patria "africký Bob Marley" Alpha Blondy, Queen Omega z Trinidadu, Irie Révoltés, Pendulum (DJ set + MC), 5'nizza, Macka B, General Levy, Congo Natty, Foreign Beggars a desiatky ďalších. Permanentky budú za 45 eur iba do konca júna, potom sa ich cena zvýši.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu Uprising poskytol Sveťo Moravčík. Všetky podrobnosti a aktualizované info nájdete na oficiálnych stránkach podujatia www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingreggaefestival.

Súvisiaci interpreti: Wailers