Český pesničkár Jaromír Nohavica vydal ešte koncom minulého roka album Poruba, kde fanúšikov prekvapil rapom v rovnomennej skladbe. V rozhovore pre Český rozhlas priznal, že je fanúšikom rapu a malé experimenty podnikol už aj vo svojej predchádzajúcej tvorbe. Pesničkár dnes (7.6.) oslavuje 65. narodeniny a už 22. a 23. júna sa predstaví v Bratislave.

"Rap sledujem odkedy vznikol. A náznaky rapovaného textu sa u mňa objavili už v Muzeu alebo Mikymauzovi," povedal v aprílovom rozhovore pre Český rozhlas Jaromír Nohavica, pričom zdôraznil, že nie je raper, hoci má tento žáner rád. "Na rape sa mi páči, že je v ňom najdôležitejší text. Natoľko, že v ňom chlapci v úvodzovkách potláčajú hudobnú stránku veci. Doležité sú pre nich totiž slová."

Nohavica svoju náklonnosť k rapu dávnejšie potvrdil aj spoluprácou s českým hip-hopovým zoskupením Pio Squad, ktoré ho oslovilo so skladbou Já jsem tam byl a hudobník v tomto prípade nezaváhal. "Napísal som svoj príbeh, oni do toho pridali svoje vstupy a komentáre. Bola to veľmi zaujímavá práca," uviedol pesničkár, ktorý si novú hudbu vyhľadáva cez Youtube.


V Bratislave aj s Janáčkovou filharmóniou Ostrava

22. a 23. júna sa Jaromír Nohavica opäť predstaví aj slovenskému publiku. V bratislavskom NTC vystúpi najskôr v sprievode Janáčkovej filharmónie Ostrava a o deň neskôr v klasickej zostave so spoluhráčmi Robertom KusmierskimPavlom Plávkom. "Program tohtoročných koncertov bude viac-menej rovnaký ako v roku 2012. Ale predsa len môžem prezradiť, že chystáme dve-tri novinky," prezradil Jarek Nohavica.

Autorom symfonických aranžmánov je dirigent ostravskej filharmónie Marko Ivanovic, ktorý bude spolu s Jaromírom stáť aj na pódiu. Ako hovoria sami účinkujúci, citlivé symfonické aranžmány dávajú mnohým už takmer zľudoveným pesničkám ďalší rozmer a prebúdzajú v poslucháčoch fantáziu. 

"Je to pre nás česť, že sa na nás Jarek obrátil s ponukou, aby sme ho sprevádzali na tomto turné. Sme radi, že si spolu zahráme," uviedol riaditeľ Janáčkovej filharmónie Ján Žemla. Ostravské koncerty z roku 2012 s Janáčkovou filharmóniou sú zachytené na novom albume Jaromíra Nohavicu s názvom V Gongu, ktorý vychádza presne dnes. CD a DVD obsahuje celkovo 15 skladieb, na DVD sú navyše tri bonusové materiály vrátane dokumentárneho filmu o vzniku tejto nahrávky.


Hudobník so srdcom Ostraváka

Jaromír Nohavica sa narodil 7. júna 1953 v Ostrave. Prvú pesničku zložil, keď mal osem rokov. Od trinástich hrá na gitaru, sám sa naučil aj na iných nástrojoch. Diaľkovo vyštudoval Strednú knihovnícku školu v Brne, začal študovať na Vysokej škole baníckej, tú však nedokončil. Vystriedal viacero zamestnaní, pracoval ako robotník a knihovník, od roku 1981 je v umeleckom povolaní.

Začínal ako textár, spolupracoval so skupinami Atlantis, Noe, Majestic, písal texty pre Petra Němca, Věru Špinarovú a Mariu Rottrovú. On je autorom textu známeho hitu Lásko, voníš deštěm v podaní Marie Rottrovej, originálnu verziu She's Gone nahrala skupina Black Sabbath. Prvé vlastné vystúpenie mal v marci 1982 na Folkovom kolotoči v Ostrave. V roku 1988 vyšla jeho prvá LP platňa Darmoděj. Ďalšími platňami boli Osmá barva duhy (1989), V tom roce pitomém (1990), Mikimauzoleum (1993) a Divné století (1996), za ktorú získal českú Grammy.

V roku 2000 nahral album Moje smutné srdce. Známa je jeho spolupráca s Karlom Plíhalom a so skupinou Čechomor. V roku 2002 hral hlavnú úlohu Jaromíra Nohavicu vo filme Petra Zelenku Rok ďábla. Za hudbu k tomuto filmu dostal spolu s Čechomorom a Karlom Holasom Českého leva za nejlepšiu hudbu.


Kontroverzná minulosť

V roku 2007 uviedli české médiá správu, že Nohavica spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou. Folkový pesničkár Jaroslav Hutka na to reagoval tým, že v októbri 2007 nahral skladbu Udavač z Těšína

V roku 2008 vydal Nohavica koncertný album Ikarus a v roku 2009 live záznam na CD a DVD Jarek Nohavica v Lucerně. Pri 20. ročníku udeľovania výročných cien českej Akadémie populárnej hudby Anděl bol Nohavica vo februári 2011 vyhlásený za najúspešnejšieho mužského interpreta dvadsaťročia a získal ocenenie Anděl dvadsaťročia.


V júni 2012 vydal nový štúdiový album Tak mě tu máš a v máji 2013 výberovku s názvom Tenkrát. Mesiac na to vyšla v Poľsku jeho výberovka s názvom Kometa. Vo februári 2014 vyšlo CD+DVD Jarek Nohavica a přátelé, na ktorom je záznam koncertu z festivalu Noc plná hvězd 2012 v Třinci. V novembri 2017 uviedol na trh svoj najnovší štúdiový album Poruba.

Býva v Ostrave, s manželkou Martinou má dve deti - syna Jakuba a dcéru Lenku. Je veľkým fanúšikom futbalového klubu Baník Ostrava, naspieval aj klubovú hymnu Baníčku, my jsme s tebou. Pri svojej tvorbe používa aj nárečie z Ostravska a okolia Tešína. Prezident Miloš Zeman mu 28. októbra 2017 štátne vyznamenanie, medailu Za zásluhy v oblasti umenia.

Vypočujte si album Poruba na Deezeri:




Autorka: Marína Valentovičová (zdroj: radiozurnal.rozhlas.cz) + TASR (biografia)
Foto: Andrej Galica

Súvisiaci interpreti: Jaromír Nohavica