Madonna predstavila ďalší singel z pripravovaného albumu Madame X, ktorý vyjde už o týždeň (14.6.). Skladba s názvom Dark Ballet nesie silný odkaz zakomponovaný aj v pôsobivom videoklipe. Známeho transrodového rapera a performera Mykkiho Blanca v ňom stavia do roly Johanky z Arku a necháva ho upáliť pod dohľadom cirkvi.

"Jeden život je všetko, čo máme, a žijeme ho tak, ako veríme, že by sme mali. Ale obetovať to, čo sme, a žiť bez viery, to je osud hroznejší ako umieranie."

Tento známy citát Johanky z Arku otvára videoklip Dark Ballet. Za vizuálom, ktorý je skôr krátkym filmom, stojí režisér Emmanuel Adjei a hlavnú úlohu francúzskej bojovníčky a mučeníčky, ktorú v 15. storočí upálili za kacírstvo, stvárnil americký transgender raper, umelec a aktivista Michael David Quattlebaum Jr., známy pod umeleckým pseudonymom Mykki Blanco.

Práve Johanka z Arku, prezývaná aj Panna Orleánska, je pre Madonnu už dlhšie veľkou inšpiráciou. Dokonca na predchádzajúcom albume Rebel Heart (2015) jej venovala skladbu Joan of Arc. "Bojovala s Angličanmi a vyhrala, no Francúzi stále neboli šťastní. Stále ju súdili. Vraveli, že je muž, potom, že je lesbička, čarodejnica, a nakoniec ju upálili na hranici, no ona sa ničoho nebála. Obdivujem to," uviedla Madonna v oficiálnom vyhlásení.


Pieseň so silným odkazom

Vo videoklipe Dark Ballet Madonna prirovnáva slávny príbeh Johanky z Arku k súčasnému boju transrodových ľudí o svoje uznanie v spoločnosti, pričom speváčka využila ako hlavného nositeľa tohto odkazu práve Mykkiho Blanca. Ten sa svojej úlohy chopil s absolútnym nasadením. Divák tak sleduje videoklip s napätím, hudbu pritom ani veľmi nevníma. Napokon, už po prvých slovách Madonny, pri ktorých jej hlasu vládne autotune, je jasné, že z hľadiska spevu tu nie je veľmi čo očakávať.

Asi v polovici videa skladbu preruší tlkot srdca, napätie budujú rôzne zvukové efekty a vzápätí sa objavujú nepredvídateľné klavírne pasáže, ktoré dodávajú popovej piesni nepokoj v dramatickej atmosfére vystupňovanej videoklipom. Ten napokon zakončuje ďalší citát, ktorý podčiarkuje odkaz piesne a videoklipu, tentokrát od samotného Mykkiho Blanca: "Chodím po tejto Zemi, čierny, teplý, HIV pozitívny, ale žiadne previnenie voči mne nie je také silné ako nádej, ktorú si držím vo vnútri."

Dark Ballet je už piatou zverejnenou skladbou z Madonninho pripravovaného albumu Madame X. Predchádzajúcim kúskom bola skladba Future, ktorú predstavila spolu s Quavom počas finále Eurovízie v Tel Avive. Po tomto vystúpení si však vyslúžila kritiku za falošný spev, čo neskôr nešťastne naprávala videom so štúdiovo vylepšeným vokálom.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: facebook.com/madonna

Súvisiaci interpreti: Madonna