Obľúbený letný open-air festival Open Jazz Fest na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom sa po troch rokoch vracia na mapu slovenských festivalov. V priebehu apríla oznámili usporiadatelia prvé mená a teraz už zverejňujú kompletný program festivalu.

"Myslím, že sa nám podarilo aj v takejto komplikovanej situácii, počas ešte prebiehajúcej post-pandemickej doby, vyskladať zaujímavú a kvalitnú dramaturgiu," hovorí dramaturg a riaditeľ festivalu Tibor Zelenay. 

Priaznivcov fúzií slovenských jazzových hudobníkov so zahraničnými inštrumentalistami určite poteší koncert medzinárodne uznávaného slovenskej formácie Pacora Trio, ktorej hosťom bude skvelý sicílsky gitarista Sergio Aloisio Rizzo.


Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý, umeleckým menom Kristin Lash & Jakob Grey, patria medzi najvýraznejšie mladé osobnosti slovenskej hudobnej scény. Účinkovali pred svetovými hviezdami ako Stanley Clarke, Candy Dulfer, či Dianne Reeves, ktorá si ich vybrala ako predskokanov na svojom koncerte v Istropolise.

V roku 2017 získali ocenenie Objav roka v súťaži Nové tváre slovenského jazzu, na jeseň 2019 vyhrali súťaž mladých talentov Bratislavských jazzových dní a taktiež sútaž Jazz Start Up, a tento rok triumfovali v hudobnej ankete Radio_Head Awards v kategórii Debut roka s minuloročným albumom Sleepin' With The Lights On. "Tieto ocenenia nie sú náhodné a som veľmi rád, že prijali naše pozvanie na festival," konštatuje Tibor Zelenay.


Jedným z najväčších ťahákov festivalu určite bude poľská legenda Wojtek Pilichowski so svojim kvartetom. Basgitarista, skladateľ a pedagóg je známy aj ako špičkový štúdiový hudobník - podieľal sa na viac ako 120 albumoch. Popri tom zároveň stihol nahrať aj deväť vlastných sólových albumov. Spolupracoval s rôznymi hudobníkmi z celého sveta, z rôznych hudobných žánrov, ako sú Enrique Iglesias, poľské popové hviezdy Maryla Rodowicz a Edyta Górniak, bubenícky guru Simon Philips alebo Nicko McBrain z Iron Maiden.

Celý program festivalu nájdete na oficiálnej stránke www.openjazzfest.sk, novinky môžete sledovať aj na Facebooku.


Open Jazz Fest počas predošlých desiatich ročníkov privítal dohromady viac ako 20-tisíc návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie - od najstaršej až po tú najmladšiu, všetci v dobrej pohode a krásnom prírodnom prostredí. Jedenásty ročník sa uskutoční 23. a 24. júla 2021, pričom brány festivalu sa otvoria pre návštevníkov každý deň o 18:00 a koncertný program začne tradične od 19:00.

Počet vstupeniek v predaji je vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu zatiaľ obmedzený. Podľa vývoja a možností budú miesta doplnené.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér podujatia Edo Kopček. Tlačovú správu sme upravili.