Po niekoľkých singloch vydáva bratislavská pätica Nov svoje debutové EP s názvom Anatómia chobotnice. Z nahrávky už na jar vyšli dve ochutnávky v podobe skladieb David Lynch a Slnečnica spolu s atmosférickými vizuálmi, ktoré na svojom telefóne v mobilnej aplikácii vyrába speváčka a autorka textov Nina Tarasovičová.


"Abstraktné texty z EP majú spoločné to, že vznikli ako ventil návalov úzkosti počas nespavosti. Zaoberajú sa stratou blízkej osoby, (ne)láskou k samému sebe, fascináciou cudzími krajmi a slovnými metaforami," približuje speváčka kapely Nov.

Dohromady sa na EP Anatómia chobotnice nachádza päť skladieb. Spomínané dva single nahrávku ohraničujú, okrem nich sú v trackliste aj doposiaľ nevydané skladby Morena, Oblaky v hlave a Polievka. Na koncertoch, napríklad na festivale Pohoda on the Ground v júli 2021, ich kapela hráva popri dávnejšie zverejnených singloch Vernisáž, Sústavy a Labyrint. Nov sa predstavili aj na showcaseovom festivale SHARPE, kde ich tvorbu ocenili najmä zahraničné médiá.


Skladby na EP si kapela nahrala svojpomocne mimo štúdia, o zvukový mix a mastering sa postaral Dominik Suchý (Tittingur). Autorom vizuálu Anatómie chobotnice je grafický dizajnér a hudobník Rasťo Tupý (Swan Bride). Všetky pesničky majú už cez dva roky, vznikli v ranom štádiu kapely a EP je uzatvorenie starej kapitoly skupiny Nov, v ktorej bol veľmi dôležitým členom hudobnej skladačky bývalý gitarista Stefan Mijucic.


Kapela Nov vznikla približne pred tromi rokmi a balansuje v žánroch shoegaze, psychedelic rock a post-rock, ktoré spája so slovenskými textami. Zasnené romantické melódie sa často ocitnú v temnej uličke, kde pokojné ticho rušia hlučné gitary. Výsledkom je rozprávka s nie vždy šťastným koncom.

Jej prvý singel Sústavy bol minlý rok v longliste hudobnej ankety Radio_Head Awards v kategórii Singel roka. Aktuálnu zostavu kapely tvoria Matej Chudada (gitara), Marek Dubovský (gitara), Július Retzer (basgitara), Nina Tarasovičová (spev) a Ľuboš Hodás (bubeník, The Ills). Nov sú najnovším prírastkom česko-slovenského zoskupenia Not an Agency.

Najbližšie koncerty skupiny:

9. 6. - České Budějovice, Světadíl
10. 6. - Praha, klub FAMU
18. 6. - Bratislava, Nová Cvernovka

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Zuzana Kernová z Not an Agency. Správu sme upravili.