Po albumoch 292 (2019) a Srdce z cínu (2021) avizuje skupina Prie100r, ktorej zakladateľmi sú speváčka Dominika Zdražilová a hudobník Radovan Činčura, svoj tretí album. Bude sa volať Pierka vrán a ako prvú ochutnávku z neho kapela ponúka singel Medúzy, ktorý zverejnila spolu s atmosférickým vizuálom.

Výraznú melódiu spevu Dominiky Zdražilovej v novinke podfarbuje viacero ambientne ladených syntetizátorov, pričom najvýraznejší harmonický part Rhodes piana sa objavuje až na záver skladby. Ako kontrast k atmosférickým zvukom sa v polovici skladby pripájajú živé bicie s výrazným groovom, ktoré nahral Tomáš Hríbik (Jana Kirschner, Katarína Máliková, Says...). O všetky ostatné nástroje ako aj produkciu sa postaral Radovan Činčura.

Pozitívny Prie100r

"Pri tvorbe som sa snažil, aby bolo v skladbe viac miesta a aby dýchala voľnosťou. Pozornosť som upriamil najmä na vokál, preto som sa rozhodol výrazne pracovať s jeho efektovaním a vytvoriť z neho zaujímavé vrstvy. Skladba pôsobí menej uzemnene, najmä vďaka neskoršiemu nástupu basy, ktorá svojím príchodom mení charakter skladby a jej atmosféru. Podporí tep skladby, stabilizuje tonálne centrum a náladu z viac neukotvenej a disonantnej skonkrétni," hovorí Radovan.

Text vznikal až na záver a zabral najviac času. Verše boli zvolené tak, aby boli obraznejšie, ale zároveň stále zrozumiteľné. Tým, že skladba nie je temná ani ťaživá, darí sa udržať určitú mieru ľahkosti aj v texte. "Pri tvorbe textu sme spoločne zapisovali obrazy, slovné spojenia a metafory, ktoré sme počas počúvania skladby videli a cítili. Keď sme narazili na tému pobrežia a mora, začali sme ju rozvíjať vytváraním ďalších obrazov, neskôr vyselektovaných podľa významu a intonácie. Hudba má vždy vyvolať emóciu a niečo v človeku zanechať. Táto skladba má nežnú, snovú, nostalgickú emóciu a z našej tvorby ide možno o najpozitívnejšiu skladbu," vysvetľuje Dominika Zdražilová.

Videoklip sa nakrúcal dvojfázovo. Zábery v zadymenom ateliéri nakrútil Peter Onduš a exteriérové scenérie Viktor Cicko v Peru. Peter v ateliéri šikovne pracoval so svetlom, pričom využíval rôzne filtre zo skla a iných materiálov. Tieto efekty neboli vytvorené digitálne, takže zábery získali mäkkosť, spontánnosť a pohyb. Klip je ozvláštnený dvojexpozíciami a citlivo ladeným prelínaním jednotlivých obrazov.

Pri postprodukcii videa sa tvorcovia rozhodovali medzi farebným a čiernobielym variantom. Napokon bola zvolená desaturovanejšia farebnosť, ktorá viac vystihuje atmosféru skladby. "Pri color gradingu má zvyčajne vyšší kontrast zároveň vyššiu príťažlivosť pre oko a je bežné ho umocňovať. My sme však chceli komunikovať niečo iné, a preto sme zábery naopak, dekontrastovali. Klip tak dostal nádych anonymity, je zahalený do akejsi spomienky, alebo sna," vysvetľuje Radovan.

Skladbu zmixoval a zmastroval Matej Turcer z bratislavského štúdia PULP. "Spolupráca s ním je dlhodobá aj vďaka spoločnému hudobnému vkusu. Pri nahrávaní tejto skladby bol však Matej zneistený práve jej harmóniou, čím vznikol priestor pre dialóg. Skladbu sme vďaka tomu spoločne prebrúsili a zlepšili aj počas procesu nahrávania priamo v štúdiu. Viac uší, viac rozumu," uzatvára Dominika, ktorej sa o makeup a styling v klipe postarala Mimas Artistry.

Vznik skladby z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk informovala Dominika Zdražilová z kapely Prie100r. Správu sme upravili.