Americký soulový spevák, skladateľ a klavirista Lionel Richie dobyl albumový UK Chart. 66-ročný rodák z mesta Tuskegee v Alabame sa dostal na vrchol hitparády s výberovkou The Definitive Collection, ktorá vyšla vo februári 2003, pričom v tom čase v spomínanom rebríčku obsadila 10. miesto.

Kompilácia The Definitive Collection sa vyšvihla na vrchol britského rebríčka albumov po tom, ako Lionel Richie v nedeľu 28. júna zaspieval na festivale Glastonbury. "Vystúpenie na Glastonbury pred všetkými tými ľuďmi ma ohromilo a to, že som sa môj album vďaka fanúšikom dostal na prvú priečku, je neuveriteľné," skonštatoval spevák. "Británia pre mňa vždy bola výnimočným miestom. Ďakujem vám. Milujem vás," povedal spevák pre OfficialCharts.com.

Spevákov koncert patril medzi najlepšie hodnotené vystúpenia na festivale a samotný Lionel v rozhovore pre magazín NME priznal, že takú skvelú energiu už dávno nezažil. "Dav bol hlasnejší ako môj mikrofón v odposluchoch! Ani som nepočul svoj spev... Musím povedať, že som sa takto na pódiu nezabával už ani neviem ako dlho. Ľudia sa zmocnili celej šou," prezradil, pričom jedna z vecí, ktorá ho prekvapila, bolo, že si fanúšikovia spievali nielen s ním, ale aj sami spontánne medzi skladbami. A tiež to, že sa v publiku bavili a spievali aj mladí ľudia, ktorí sa narodili neskôr ako väčšina zo skladieb, ktoré odzneli.


Lionel Richie začínal v skupine Commodores a v roku 1982 sa vydal na sólovú dráhu, pričom hneď s prvými piesňami zaznamenal výrazné úspechy. Vydal desať štúdiových albumov: Lionel Richie (1982), Can't Slow Down (1983), Dancing on the Ceiling (1986), Louder Than Words (1996), Time (1998), Renaissance (2000), Just For You (2004), Coming Home (2006), Just Go (2009) a Tuskegee (2012).

Medzi jeho hity patria skladby ako All Night Long (All Night), Hello, Say You, Say Me či Dancing on the Ceiling, no zrejme najznámejšou piesňou, pod ktorou je podpísaný je We Are the World. Tú napísal spolu s Michaelom Jacksonom a naspievala ju superskupina USA for Africa zložená zo 44 prevažne amerických osobností.


Zdroj: SITA (Officialcharts.com, archív), Nme.com
Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Lionel Richie