Otvárací deň festivalu Leto v parku, ktorý sa tento rok po prvý raz koná v areáli kúpaliska Ryba Anička, síce narobil organizátorom vrásky na čele, no Košičania sa môžu v najbližších dňoch tešiť na avizované koncerty Le Payaco, Sister Gracie, Tata Bojs, Emira Kusturicu, Grasscut či Jany Kirschner.

Otvorenie 4. ročníka festivalu Leto v parku skomplikoval na poslednú chvíľu zlomený prst mladého nemeckého skladateľa Nilsa Frahma, ktorý mal byť včera hviezdou prvého dňa. Organizátorom sa podarilo na narýchlo zohnať náhradu v podobe Mariána Čekovského.

Už dnes (7.8.) večer na festivale vystúpi skupina Le Payaco, ktorej "predkapelou" bude mladá banskobystrická formácia Plastic Swans. V ďalších dňoch sa fanúšikovia dočkajú aj zaujímavých mien súčasnej britskej scény. Prvým je indie gitarovka Sister Gracie, ktorú vo štvrtok 9. augusta podporia koncerty domácich Los Massakeros a Chiki Liki Tu-a. V sobotu (11.8.) sa zase predvedie duo Grasscut z prestížneho labelu Ninja Tune, ktorému pripravia pôdu skupiny Lebo a Puding Pani Elvisovej.

Zaujímavý program prinesie aj záverečný deň festivalu (nedeľa, 12.8.), kedy sa na jednom pódiu stretnú Jana Kirschner a český akusticko-elektronický projekt Floex.

Najväčšou ozdobou tohtoročného programu je však nepochybne piatkový (10.8.) koncert svetoznámeho kontroverzného režiséra Emira Kusturicu, ktorý so svojou kapelou The No Smoking Orchestra prinesie do Košíc kus balkánskeho undergroundu. Okrem tejto formácie sa v piatok predstaví aj česká festivalová stálica Tata Bojs. Vystúpenie hudobného projektu Emira Kusturicu navyše doplní aj netradičný 12-hodinový nočný filmový maratón jeho najznámejších filmov.

V cene lístka aj kúpalisko

Festival Leto v parku je jedným z kľúčových podujatí projektu n. o. Košice 2013, hoci tento rok svoje tradičné miesto v Kasárňach/Kulturparku kvôli ich prebiehajúcej rekonštrukcii vymenil za kúpalisko Ryba Anička. "Všetci sa už tešíme na zrekonštruovaný Kulturpark, do ktorého sa budúce leto festival určite vráti, ale verím, že túto sezónu si ho vychutnáme aj v prostredí kúpaliska na Aničke," uviedla viceprimátorka Košíc a splnomocnenkyňa mesta pre projekt EHMK Renáta Lenártová.

S novým miestom konania súvisí aj milá novinka pre návštevníkov. V cene dennej festivalovej vstupenky je totiž každý deň v čase od 10:00 do 18:00 zahrnutý aj vstup do bazénovej časti kúpaliska Ryba Anička. Aj návštevníci, ktorí si z programovej ponuky vyberú iba denné akcie, majú vstup na všetky podujatia počas dňa zahrnutý v cene štandardnej vstupenky na kúpalisko. "Mysleli sme tým najmä na rodiny s deťmi, ktoré tak môžu stráviť celý deň na kúpalisku a v cene kúpaliska majú postarané o program pre seba aj svoje ratolesti," uviedol projektový manažér festivali Jozef Môcik.

Večer kúpalisko slúži iba festivalovému programu. Organizátori však mysleli aj na nerozhodných návštevníkov kúpaliska a tí, ktorí sa až večer rozhodnú ostať na večerný hudobný, resp. divadelný program, môžu si vstupenky dokúpiť za cenu, zodpovedajúcu rozdielu medzi vstupným na kúpalisko a festivalovou vstupenkou na daný deň. Vstupenka na "bežný" festivalový deň stojí 7 eur, za piatkový a nedeľný program zaplatíte 12 eur a v ponuke je aj permanentka za cenu 24. eur.

Viac informácií o programe, účinkujúcich, vstupnom či doprave na festival nájdete na webovom portáli www.letovparku.sk.

Informácie pre Hudba.sk poskytli PR manažéri Tomáš Čižmárik a Blažena Sedrovičová.

Súvisiaci interpreti: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Jana Kirschner