Jon Anderson a Miro Žbirka si v pondelok popoludní v Bratislave spoločne zaspievali All You Need Is Love od skupiny The Beatles. Slávnu pesničku s veľkým posolstvom budú interpretovať aj v stredu 8. augusta na záver dve hodiny trvajúceho dvojkoncertu v londýnskom Sadler's Wells Theatre na Rosebery Avenue.

Všetko, čo potrebujete, je láska

"Spievali sme All You Need Is Love a je to pravda - všetko, čo potrebujete, je láska," povedal po bratislavskej generálke bývalý spevák britskej progrockovej skupiny Yes Jon Anderson. "Láska je veľmi silná a svet sa s ňou stane lepším miestom. Keď Beatles prišli so skladbou All You Need Is Love, ľudia si uvedomili, že to najsilnejšie je práve láska. Nepotrebujete peniaze, toto ani tamto. Láska je všetko. Ľudia to síce v súčasnosti nevnímajú tak, ako kedysi, no pomaly si to opäť začínajú uvedomovať. Nestane sa to zajtra, ani o rok, ale svet sa stane lepším miestom, verte mi," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA.

Anderson si po generálke pochvaľoval spoluprácu so Žbirkom i orchestrom a vyjadril želanie, aby sa na Slovensko ešte vrátil. Dokonca načrtol, že by si s manželkou Jane mohli krajinu prejsť na bicykloch. Muzikant na Slovensku zatiaľ verejne vystúpil len raz. V lete 2009 sa predstavil na podujatí Tribute to freedom - Pocta slobode na Hrade Devín.

Jon Anderson, Miro Žbirka a Cappella Istropolitana si každý deň od 1. do 6. augusta nacvičovali v slovenskej metropole program, ktorý zrejme predvedú len jediný raz - zajtra (8.8.) v spomenutom londýnskom Sadler's Wells Theatre a to v čase olympiády. Do Londýna odletia všetci protagonisti pondelňajšej generálky v priebehu dneška. Po stredajšom koncerte sa Anderson už v piatok 10. augusta vyberie do Ameriky, kde sa bude pripravovať na septembrové juhoamerické turné.

Jon Anderson na generálke "olympijského koncertu" v Bratislave
Jon Anderson na generálke "olympijského koncertu" v Bratislave - viac fotografií

Žbirka bude reprezentovať hitmi v symfonických úpravách

"Toto je jediná príležitosť, ako sa môžem zúčastniť olympiády a reprezentovať. Nikdy mi nenapadlo, že takáto možnosť tu bude, samozrejme, podobne ako iní diváci to prežívam s tými našimi športovcami. Je úžasné byť v niečom najlepší a dostať medailu, reprezentovať, byť ocenený a stáť na tom stupienku. To sa nestane, ale reprezentujeme a som rád," povedal Miro Žbirka po koncerte pre TASR.

Koncert, ktorého generálka sa konala v zaplnenej v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu, sa skladá z dvoch častí. Najskôr Žbirka v sprievode orchestra a kapely predstavil výber zo svojich najznámejších piesní ako Balada o poľných vtákoch, Jesenná láskaLen s ňouAtlantída, Mám rádČo bolí, to prebolí, ktorú s ním zaspievala dcéra Linda, ale aj "beatlesovku" Hey Jude.

V druhej časti sa predstavil Jon Anderson. Slávny britský hudobník podobne ako Žbirka vybral známe songy zo svojej speváckej dráhy, medzi ktorými nechýbali Starship Trooper, Race To The End, Music Is The God Of Love či Change We Must. Veľký ohlas mal aj hit I'll Find My Way Home z albumu The Friends Of Mr. Cairo, ktorý nahral spolu s Vangelisom a vydal v júli 1981.

"My máme výhodu s Cappella Istropolitana, že už sa poznáme, už sme urobili turné na Slovensku aj v Čechách. Snažili sme sa Jonovi pripraviť podmienky, pretože on to mal ťažšie v tom, že musel nacvičiť celý program s kapelou. Podľa toho, ako sme si zaspievali spoločne na záver All You Need Is Love, tak je úplne v pohode. Sme pripravení," dodal Žbirka.

S prípravou na "olympijský koncert" je spokojný aj dirigent Adrián Kokoš. "Týždeň pred prvou skúškou som sa už intenzívne pripravoval, cítil som veľkú zodpovednosť. Jon Anderson a Miro Žbirka sú skvelí ľudia, už počas prvej skúšky bol stres a pochybnosti preč. Napočúval som si skladby skupiny Yes, spolupráca bola výborná napriek tomu, že niektoré aranžmány ešte na skúškach pretvoril," dodal pre TASR.

Zdroj: SITA, TASR (úprava: Hudba.sk)
Foto: SITA/Diana Černáková

Súvisiaci interpreti: Jon Anderson, Miro Žbirka