Po vydarených vystúpeniach formácií Nikola Bankov Band a Wojtek Mazolewski Quintet pokračuje festival City Sounds v sérii letných koncertov v bratislavskom Klube pod lampou. Ďalší pripravovaný hudobný večer sa blíži - tentokrát spojí talentovaných hudobníkov z troch krajín.

Ústrednou postavou večera bude Igor Ochepovsky, ruský gitarista, skladateľ a hudobný producent, žijúci v Českej republike. So svojou kapelou a špeciálnou hostkou, ktorou bude veľký slovenský spevácky objav Kristína Mihaľová, vystúpi vo štvrtok 13. augusta v bratislavskom .klube pod lampou.

Vzhľadom na Ochepovskeho pôvod a miesto pôsobenia, ktorým je už niekoľko rokov Praha, je jeho tvorba prirodzene ovplyvnená východnými i západnými kultúrami a má tendenciu pohybovať sa na ich križovatke. Zostava talentovaných českých hudobníkov, ktorú okolo seba postupne sformoval, je charakteristická najmä hudobnou slobodou s voľným pohybom medzi žánrami. Výsledkom je pestrá kombinácia jazzu a neo soulu so silným dôrazom na groove, z ktorej však je cítiť aj výrazný vplyv vážnej hudby.

Ochepovsky Project vznikol pred troma rokmi. Na scénu vstúpil prostredníctvom debutového albumu I'm The Wind (2017) pod hlavičkou Golden Age Records a v jazzovej komunite okamžite nadobudol veľmi pozitívne reakcie a prijatie. Český rozhlas Jazz odvtedy projekt označuje ako "najväčší objav posledných rokov". Medzi úspechy kapely patrí aj víťazstvo v medzinárodnej súťaži mladých jazzových kapiel Jazz Fruit v pražskom Jazzdocku.


Zaujímavým počinom je minuloročné live EP Take Care of Me (2019), ktoré prinieslo sedem piesní a zostava ho vlani v lete predstavila naživo aj v rámci slovenského turné. Okrem hudobného zážitku skrýva projekt Take Care of Me tiež jedno netradičné prekvapenie. Ako symbol zrodenia a presunu celej myšlienky projektu do reálneho sveta sú súčasťou obalu štyri semienka. Fanúšikovia si ich môžu zasadiť, starať sa o ne a sledovať, čo z tohto počatého "projektu" časom vyrastie.

"Debut I'm the Wind sa zrodil z takmer neuchopiteľnej myšlienky, nekonkrétneho impulzu, otázok začínajúcich sa slovami 'Čo ak?'. Odvtedy sa ale veľa vecí zmenilo. Ustálila sa zostava kapely, sme teraz hudobná rodina, ucelil sa i koncept našej hudby a spôsob spoločnej tvorby, čo sa premietlo práve na EP Take Care of Me. Semienko je preto pre nás nielen symbolom života, ale i vstupu do hmotného sveta. Niečo sme zasadili a snažíme sa, aby naša hudba rástla, šírila sa a prinášala radosť," hovorí Igor Ochepovsky na margo doterajšej trojročnej histórie a vývoja svojej formácie, ktorej symbolom sa stali práve spomínané semienka v obale EP Take Care of Me.


Výnimočný slovenský talent v medzinárodnom projekte

Práve na spomínaný minialbum Take Care of Me si formácia prizvala ako hostku čoraz uznávanejší a stále viac sledovaný talent - slovenskú speváčku Kristínu Mihaľovú, ktorá len nedávno vydala s gitaristom Jakubom Šedivým debutový album Sleepin' With The Lights On. Kristína vystúpi s Ochepovsky Quintet aj na pripravovanom bratislavskom koncerte. "Keď som prvýkrát započula tvorbu projektu Ochepovsky, veľmi ma prekvapila. Na českú scénu priniesli svieži vánok umenia, ktoré je naozaj veľmi ojedinelé. Som veľmi rada, že som sa s nimi mohla podieľať na ich druhom počine Take Care Of Me," hovorí Mihaľová.

Absolventka pražského Konzervatória Jaroslava Ježka v posledných rokoch upútala pozornosť hudobnej obce ako výnimočný speváčky objav na slovenskej scéne. V rámci dua s Jakubom Šedivým zvíťazili v súťaži Nové tváre slovenského jazzu v kategórii Objav roka za rok 2017. Známy hudobný publicista Marián Jaslovský vtedy výkon Kristíny Mihaľovej opísal pre Aktuality.sk slovami: "mimoriadne dobrá intonácia, sugestívne frázovanie a bezchybná orientácia v harmóniách či improvizácia s ľahkosťou a šarmom."

Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý sa ešte pred vydaním spomínaného debutu predstavili ako predkapela pred legendami ako Stanley Clarke, Candy Dulfer či Dianne Reeves. Koncertovali tiež v Paríži a na známom jazzovom festivale Jazz à cours et à jardins 2019 v Lyone. Vlani zvíťazili v súťaži na Pódiu mladých talentov na Bratislavských jazzových dňoch, vďaka čomu sa tento rok predstavia na hlavnej scéne tohto najstaršieho a najväčšieho slovenského jazzového festivalu.

Prečítajte si čerstvo vydaný rozhovor: Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý: Robiť si všetko sami je najtriezvejšia a najistejšia cesta

  
Zostava hudobníkov na koncerte Ochepovsky Quintet feat. Kristína Mihaľová:

Igor Ochepovsky
 (autor hudby) - gitara
Kristína Mihaľová - spev
Jan Aleš - klávesové nástroje
Ondřej Hauser - basgitara
Michal Kolouch Daněk - bicie nástroje

Koncert prináša festival City Sounds.
Kapacita klubu je obmedzená a vstup na koncert je povolený iba s rúškom. Festival podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Nadácia Bratislava a SOZA.

Facebook event

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnom webe festivalu www.citysounds.sk.

Foto: Radka Málková