Nitrianska skupina Sematam vydáva eponymný debutový album, na ktorom sa objavia všetky vydané single kapely, ale aj doteraz nezverejnený materiál. O konečný zvuk skladieb sa postaral Marek Šurin. Nový album kapela pokrstí 16. októbra v Design Factory v Bratislave a následne vyrazí na turné po Slovensku.

Skupinu Sematam poznajú fanúšikovia vďaka pozitívnym funky songom. Posledný z nich, duet Ja a Ty, kapela vydala v spolupráci s otcom slovenského funky, členom kultovej kapely Made 2 Mate Ivanom Verešom a mladou herečkou a speváčkou Sárou Polyákovou. Letná skladba bola piatym singlom kapely Sematam po skladbách De ste?!, Pome Rockovať, Snová paralýza a PVD.

"Náš debutový album vychádza v deň krstu, 16. októbra, a záujemcovia si ho budú môcť zakúpiť či už v kamenných predajniach alebo v elektronickej podobe. Keby sme za začiatok nahrávania považovali dátum vzniku piesne o našom rodnom meste s názvom De ste?! - najstaršieho singla, ktorý sa na CD nachádza - môžeme povedať, že sme na albume pracovali štyri roky. Odvtedy vzniklo jedenásť ďalších skladieb a všetky si ich budete môcť vypočuť na našom debute," hovorí spevák, gitarista a jeden zo skladateľov Marek Kutnár.

Okrem neho sú členmi zostavy, ktorá album nahrala, aj bubeníčka Michaela Kutnárová, basgitarista Lukáš Kotry, hráč na klávesy Juraj Janík, trubkár Andrej Boniš, saxofonista Mário Belák a trombonista Filip Kostoláni. Na príprave CD sa podieľalo viacero hudobných hostí. Imrich Kamenár nahrával do väčšiny piesní trombón, Martin Kukučka sa postaral o perkusie a Ivan Vereš a Sára Polyáková spolupracovali na vzniku spomínaného singla Ja a Ty.


Celoslovenské turné s hosťami

"Album sme mimo našich obývačiek nahrávali vo viacerých profesionálnych štúdiách - v Randal Factory v Seredi, kde sme spolupracovali s výbornými muzikantmi Zolim Tóthom a Jimim Cimbalom, za pomoci nášho dobrého priateľa Tomáša Lobba v LVGNC Studios v Bratislave a v Štúdiu J Milana Tökölyho v Trnave. Kombinovanie týchto nahrávacích štúdií je súčasťou nášho experimentovania v snahe priblížiť sa čo najviac k zvuku, ktorý sme si predstavovali," konštatuje Marek Kutnár. O výsledný zvuk albumu sa postaral známy producent Marek Šurin (Soundshine), ktorý má na konte spoluprácu s mnohými poprednými slovenskými interpretmi ako Anita Soul, Igor Kmeťo, Rytmus či Majk Spirit.

"Sme skupina dobrých kamarátov, ktorí to spolu ťahajú už nejaký ten rok. A práve viera jednotlivých členov v to, čo robíme, je základným stavebným kameňom nášho snaženia a bez nej by sme to už dávno rozpustili. To, že cítim niečo také z ich strany, dodáva aj mne osobne energiu a chuť pokračovať v tom ďalej a som im za to veľmi vďačný. Rovnako sme mali pri tvorbe CD šťastie aj na pozitívnych ľudí mimo kapely - či už naše rodiny, manažérku, frajerky alebo hudobných inžinierov zo štúdií. Títo všetci majú zásluhu na vzniku albumu Sematam," prezradil Marek Kutnár.

Sematam bude po krste v bratislavskej Design Factory (16.10.) pokračovať v celoslovenskom turné, ktoré odštartovalo už minulý piatok v Novom Meste nad Váhom. Na svoju prvú šnúru si kapela pozvala ako hostí kapely Smola a hrušky, Piňazi De?, Ja, Ty a Rolo, Chilli Fellaz a Patália. "Prípravy na naše prvé oficiálne celoslovenské turné trvali niekoľko mesiacov a bolo to pre nás všetkých veľmi hektické obdobie. Ako sa však blížime do finále a krst CD je už za dverami, začíname si to stále viac a viac užívať. Pripravujeme vynovený playlist a zaraďujeme aj skladby, ktoré ste doteraz na koncerte nemohli počuť. Na krst chystáme aj špeciálne prekvapenie v spolupráci s našimi hosťami. Skrátka, je sa na čo tešiť," neskrýva radosť bubeníčka Miška Kutnárová.

Zostávajúce koncerty Sematam Tour 2019:

16. 10. - Bratislava, Design Factory - krst albumu Sematam (hostia: King Ivan Vereš, Sára Polyáková a ďalší, moderuje: Tomy Kotty)
26. 10. - Nitra, Music a café
15. 11. - Zvolen, Wake up Club (hosť: Chilli Fellaz)
16. 11. - Banská Bystrica, Urban Spot (hostia: Smola a Hrušky, Chilli Fellaz)
29. 11. - Košice, T Klub (hosť: Piňazi De?)
30. 11. - Humenné, Castle Music Klub (hosť: Piňazi De?)
6. 12. - Svidník, Klub Holičstvo - Mikulášska Funky Párty
7. 12. - Poprade, Fabrik Rock Club (hosť: Piňazi De?)
14. 12. - Žilina, Smer Klub 77 (hosť: Ja, ty a Rolo)

Vstupenky si môžete kúpiť na mieste konania koncertov.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z NK Factory. Text správy sme upravili.  Viac informácií o kapele nájdete na oficiálnych stránkach www.sematam.com a www.facebook.com/sematamofficial.