Zatvárame oči pred budúcnosťou a schovávame sa za masky. Tak možno interpretovať videoklip k piesni Trest od kapely Zrní. Vizuálnu podobu najekologickejšej pesničky z aktuálnej platne Nebeský klid spracoval režisér Tomáš Bláha. Videoklip rovnako ako skladba samotná postupne graduje, viac a viac zobrazuje tieseň.

"A tys jenom stál a neřekls nic," spieva frontman kapely Honza Unger. V tej chvíli sú v klipe použité nezvyčajne dlhé zábery na jednotlivých členov kapely, ktorí sedia zaliati červeným svetlom priamo proti kamere a v ich očiach sa zračí vina. "Pesnička je o vine, ľahostajnosti, ignorantstve a o treste, ktorý za to príde. Videoklip ako taký je ale čisto vizuálny. Chceli sme obrazom a pohybom vyjadriť tú silnú emóciu, energiu a naštvanie. Jediným využitým symbolom je kosa v rukách hlavnej postavy, ktorá predstavuje nejakú vyššiu, trestajúcu moc," približuje spevák kontext skladby a videa.

Zrní, nakrúcanie videoklipu Trest, 2020 Zdroj: Tomáš Bláha

Režisér a kameraman Tomáš Bláha videoklip nakrútil v spolupráci s Annou Laborovou, ktorá je súčasťou koncertného osvetľovacieho tímu kapely, na strihu sa podieľala aj spolupracovníčka kapely Natálie Kratochvíle. Papierové masky cestou na nakrúcanie pripravila spevákova manželka Bára Ungerová. Nahrávalo sa na pražskej Malej strane v byte u huslistu Honzu Fišera. Na tom istom mieste, kde predtým býval bubeník Zrní Ondřej Slavík a na ktorom sa narodil jeho syn Eliáš.

"Chceli sme natáčať na jednu kameru, bez štábu, bez komparzu, bez velkých nákladov, jednoducho a prísne, tak ako táto pesnička vznikala. Mal som nápad, že využijeme ten kopák na každú dobu, budeme rytmicky striedať svetlo a tmu a nebude sa diať nič iné, než že sa bude meniť situácia na jednej stoličke. Z toho sme vychádzali," dodáva Unger.


Skladba Trest vznikla z jedného nočného jamu s klavírom a je prvou pesničkou Zrní, v ktorej Honza Fišer namiesto huslí hrá na klavír. "Pri necelých troch minútach, s úderným kopákom a ostrou gitarou v závere, je to prísna pesnička, navyše s otvorene ekologickým textom. Na tomto album som jednoducho chcel písať priamočiaro. Neopisovať to príliš a nepoetizovať. Vyjadriť jasný postoj," uzatvára Unger.

Recenzia albumu: Nebeský klid: zimomriavky, kakofonické zákruty aj najlepšie skladby Zrní

Po zrušení jarných koncertov kapela aktuálne prišla aj o možnosť odohrať väčšiu časť jesenného turné vrátane naplánovaných októbrových krstov. Koncerty sa preto Zrní snažia presunúť do lepších čias v roku 2021.

O kapele

Zrní je hra, zvuk divokého tanca i pokojného zenu. Zrní sa počúva, prežíva, hrá, žije aj žerie. Štyria Honzova a jeden Ondřej spolu hrajú už od roku 2001 a do svojej hudby odlievajú beaty kladnianskych uhoľných strojov i svieži pocit výstupu na horu. Medzitým poslali Hrdinu počítačovej hry do sveta (2011), zložili Soundtrack ku koncu sveta (2012) a vydali album Následuj kojota (2014). Ich predchádzajúca štúdiovka Jiskřící (2017), na ňu nadväzujúce EP Spící (2018) i nová platňa Nebeský klid (2020) vznikli v spolupráci s producentom Ondrejom Ježkom a Jonatánom "Pjonim" Pastirčákom. Od roku 2018 Zrní vystupujú taktiež v špeciálnom programe Černá hodinka a půl.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Zrní poskytol Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych weboch kapely zrni.czwww.facebook.com/kapelazrni.

Foto: Tomáš Bláha

Súvisiaci interpreti: Zrní