Slovenský ochranný zväz autorský dnes zverejnil nominácie na prestížne ocenenia, ktoré udelí už po devätnásty raz. Najúspešnejším slovenským skladateľom, textárom a interpretom ich odovzdá počas slávnostného večera už vo štvrtok v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave.

Už teraz je jasné, že bez ceny neodíde Peter "Duďo" Dudák, člen skupiny Hex. Je totiž spoluautorom všetkých troch najhranejších skladieb za minulý rok, čo sa v rámci cien SOZA stalo prvýkrát. Okrem piesne Keď sme sami od jeho domovskej kapely sa autorsky podieľal aj na hitoch Adama Ďuricu Mandolína a Neľutujem. Ďalšie nominácie majú napríklad Miro ŽbirkaVašo PatejdlKamil PeterajBoris Filan a ďalší.

Ceny SOZA sa delia na štatistické a honorárne. Tie štatistické sú exaktným a objektívnym zhodnotením toho, ktoré piesne sa v minulom roku najčastejšie hrali v rádiách. "Tradične hovoríme o nomináciách, aj keď by bolo správnejšie hovoriť o shortliste alebo finalistoch. Štatistické výsledky totiž nenominujú, ale určujú poradie," hovorí člen predstavenstva SOZA Richard Jajcay.

Udelia aj ceny za celoživotné dielo

Devätnásty ročník slávnostného oceňovania sa uskutoční v nových priestoroch - v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. Vo štvrtok 10. novembra sa dozvieme aj to, kto si odnesie prestížne ocenenie Veľká cena SOZA v podobe bronzovej plastiky s názvom Eurydika. Počas galavečera vystúpia Adam Ďurica, No Name, Silvayovci, Mucha Quartet aj operná speváčka Eva Šušková. Program večera bude moderovať spevák Peter Lipa

Honorárne ceny sú vyjadrením uznania za prínos ocenených osobností pre slovenskú hudobnú kultúru. O ich udelení rozhodujú autori, ktorí zastupujú rôzne žánre hudby v Dozornej rade SOZA. "SOZA každoročne oceňuje aj tých, ktorí celoživotným dielom prispeli k tomu, že hudba je a bude vo svojich rozličných podobách a žánroch podstatnou súčasťou slovenského kreatívneho priemyslu. Aj toho roku ju dostanú tí, ktorí si to skutočne zaslúžia," uzavrel Richard Jajcay.  

Nominácie na Ceny SOZA 2015:

V každej kategórií uvádza vyhlasovateľ nominovaných autorov, názvy piesní, nosičov a rádií za rok 2015 v abecednom poradí.  

Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel:  

Václav Patejdl
Ivan Tásler
Miroslav Žbirka  

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel:  

Boris Filan
Vladimír Krausz
Kamil Peteraj  

Cena SOZA za najhranejšiu skladbu:  

Keď sme sami (Hex)
Mandolína (Adam Ďurica)
Neľutujem (Adam Ďurica)   

Cena SOZA za zvukový nosič:  

Fíha Tralala Bumbarasa (kolektív umelcov)
Mandolína (Adam Ďurica)
S láskou (No Name)   

Cena SOZA za audiovizuálny nosič:  

30 Rockov vo veľkej škole dní (Tublatanka)
Spievankovo 2 (Mária Podhradská a Richard Čanaky)
Spievankovo 5 (Mária Podhradská a Richard Čanaky)   

Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní:  

Rádio Lumen (Banská Bystrica)
Rádio Rebeca (Martin)
Rádio SiTy (Bratislava)    

Redakciu Hudba.sk informovala PR manžérka Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text bol doplnený a upravený redakciou.

Foto: Marko Erd