Jubilejný desiaty album legendárnych thrasherov vyjde už budúci piatok. Kapela cez týždeň predstavila už tretiu skladbu z novinky a fanúšikovia v Bogote ju prvýkrát počuli aj naživo.

Magnet týždňa

Ťažko začať tohtotýždňový sumár niečím iným, ako ďalšou skladbou, ktorú Metallica predstavila. Atlas, Rise! je takmer šesť a pol minútová skladba nabitá energickými riffmi, Hetfieldovým spevom a Hammettovými sólami. Vypočuť si ju môžete nižšie. Fanúšikovia z kolumbijskej Bogoty mali to šťastie, že ju už počuli aj naživo, za čo sa kapele odvďačili "crowdsurfingom" sochy Doris z obalu albumu ...And Justice for All.

Hardwired... to Self-Destruct vyjde už o týždeň. Podľa všetkého to bude jeden z najlepších albumov novšej éry tejto kapely. Lars Ulrich v rozhovore pre The Straits Times uviedol, že ku každej skladbe z nového albumu plánujú natočiť video, takže materiálu bude dosť aj na pozeranie. (pm)


Šrot týždňa

Do súťaže o najlepší popový album tohto roka sa na prekvapenie svojich fanúšikov zaradia aj In Flames. Spomeniete si ešte na časy, kedy títo Švédi hrali melo-death? Tak, a teraz si pustite novinku Save Me z albumu Battles, ktorý vychádza v piatok. (pm)


Christoffer Johansson nám už úplne odišiel. Líder kedysi invenčných symfonikov Therion so svojou novou kapelou Luciferian Light Orchestra úspešne uspáva hady. Bočný projekt švédskeho skladateľa a gitaristu, recyklujúci materiál starý dve dekády, sa utápa v eklektickom prosíkaní o vyslyšanie u fanúšikov starých Deep Purple a rádoby okultistickej aury prog rocku 70-tych rokov. Nuda. (ak)



Novinky

Najbližšiu sobotu 12. novembra budú mať bratislavskí metalisti ťažký výber večerného programu. V Randali vystúpia izraelskí orientálni metalisti Orphaned Land, ktorí privezú čínsky support Voodoo Kungfu a Rusov Imperial Age. V klube Ateliér Babylon zas svoj gothic rockový set odohrajú Fíni The 69 Eyes. Pred nimi publikum rozohrejú nemeckí Vlad in Tears. (ak)


Volbeat si postupne získavajú viac fanúšikov aj v našich končinách. Aktuálne je kapela na európskom turné na podporu albumu Seal the Deal & Let’s Boogie, z ktorého pochádza aj skladba Seal the Deal. Práve k nemu majú Dáni aj nové video, ktoré môžete kuknúť nižšie. (pm)


Titulná skladba z albumu Caught Up in the Gears of Application naznačuje, že páni zo Superjoint sa vracajú v plnej sile. Hardcore punk s južanským nádychom je celkom zaujímavá kombinácia a určite si nájde mnoho fanúšikov nielen v USA. Spolu s predošlými dvoma skladbami si novinku môžete vypočuť na Blabbermouth. Na albume si zgustnete už v piatok. (pm)

Švédskym metalistom Dark Tranquillity vyšiel nový album Atoma a zverejnené video nižšie ho prezentuje trošku nezvyčajným spôsobom. Dve skladby The AbsoluteTime Out of Place vznikli v úvode prác na albume a razili cestu rozjímavej melancholickej, ba takmer ambientnej hudby. Konečný produkt je ale tradične melodeathový a tak sa hudobníci tieto dve skladby rozhodli umiestniť na bonusové CD, ktoré dostanete v rámci deluxe edície. (ak)


Vydavateľstvo Relapse Records vydalo tohtoročný sampler kapiel, ktoré pod touto značkou vychádzajú. Dokopy 41 skladieb si môžete stiahnuť zadarmo na Bandcampe. Potešia vás veci ako Death, Red Fang, Obituary, či Ulcerate. (pm)

Minulý týždeň nás svojím novým albumom poctili Poliaci Vader. The Empire je jedenástou štúdiovkou kapely, ktorá ani po tridsiatich rokoch na scéne nestráca na dychu. Presvedčte sa o tom napríklad aj skladbou Angels of Steel sprevádzanej lyric videom, takže si môžete aj zanôtiť. (pm)


Tony Iommi v exkluzívnom interview pre Ultimate Classic Rock naznačil, že by v budúcnosti Black Sabbath ešte niečo mohli vytvoriť. Na otázku, či má kapela ešte nejakú budúcnosť totiž odpovedal: "Možno. Ako som povedal, budem písať. Možno spravím niečo s ostatnými členmi, možno tiež v štúdiu. Ale už žiadne turné." (ak)

Prečítajte si tiež: Ozzy Osbourne po turné s Black Sabbath plánuje pokračovať v sólovej kariére

Švédska progmetalová pätica Soen s nezameniteľným Martinom Lopezom (ex-Opeth) za bicími nástrojmi ohlásila vydanie tretej štúdiovky. Album Lykaia so sympatickým vĺčkom na obale vyjde prekvapivo v nemeckom vydavateľstve UDR Music, ktoré sa orientuje na heavy/power metalový žáner. Cédečko s desiatimi skladbami vychádza 1. februára budúceho roku a kapela ukázala trailer s úryvkami, ktorých perkusie nesú silné ozveny nesmrteľného albumu Ghost Reveries. (ak)


Animals as Leaders dávkujú jednu skladbu za druhou a prestanú až 11. novembra, kedy vyjde ich novinka The Madness of Many. Aktuálne ukázali skladbu Inner Assassins, ktorá je ďalšou variáciou na nekonečné shreddingové orgie desaťprstého Tosiho Abasina na osemstrunovú custom-made Ibanezu. (ak)


Disillusion je kapela, ktorá sa preslávila vydaním albumu Back to Times of Splendor, no po uvedení jeho nástupcu Gloria sa stratila z dohľadu. Po desiatich rokoch títo Nemci prelomili mlčanie a vydávajú krátke EP zvané Alea. Rovnomenná skladba dostala podarené lyric video nafilmované v Nórsku a Nemecku. Aj vďaka prírodným motívom, podfarbujúcim túto dynamickú hudobnú jazdu je klip skvelým zážitkom. Škoda, že sa na práve vydané CD zmestila len táto jediná skladba. (ak)


Avantgardní black metalisti Deathspell Omega streamujú štvorskladbové EP The Synarchy of Molten Bones, ktoré vydávajú práve dnes. Ak bažíte po polhodinke disonantého metalu z Francúzska, zamierte na Bandcamp kapely. (ak)

Khonsu na novom albume predstavujú koncept industriálneho avantgardného metalu, ktorý sa nebojí prekročiť žánrové mantinely. The Observatory je sci-fi soundtrackom s dynamickým vokálom Rune-a Folgerø-a z Atrox a Manes, ktorý sa po minútke a pol blysne štipkou zbesilého deathmetalového hrmotu s pokrútenými gitarami. Je to hudba, ktorá má rozhodne čo ponúknuť poslucháčom, ktorí chcú byť prekvapovaní. Novinka The Xun Protectorate vychádza 18. novembra. (ak)


Zato technici Abnormality na pohľad nijakou atmosférou neohurujú a ich technický death metal je priamou šlehou do tváre. Cymatic Hallucinations nesie všetky náležitosti žánru s príjemným bonusom v podobe krehkej ženy menom Mallika Sundaramurthy v pozícii vreštiacej vokalistky. (ak)


Devin Townsend
príde zahrať do bulharského mesta Plovdiv. Po Katatonii, Paradise Lost či Opeth bude ďalším, ktorý v priestoroch tamojšieho kolosea vystúpi v sprievode orchestra. Dlhoroční fanúšikovia by mali spozornieť, pretože hudobník zahrá celý album Biomech, ktorý vydal pod pseudonymom Ocean Machine. Koncert sa uskutoční 22. septembra 2017. Pre Youtube kanál spoločnosti Dunlop tiež nakrútil krátke vystúpenie s projektom Casualties of Cool. Rozhovor s ním i hudobníčkou Ché Aimee Dorval je doplnený tromi skladbami z ich self-titled albumu. (ak)


Haluze týždňa

Kanál Adult Swim požiadal Cannibal Corpse, aby prerobili zvučku k seriálu Squidbillies kvôli špeciálnej Halloweenskej časti. Výsledok samozrejme stojí za to. (pm)

Greg Puciato, frontman The Dillinger Escape Plan, je známy svojimi výletmi počas koncertov. Vo Vegas si počas jednej zo skladieb odbehol do VIP časti, kde fanúšikovi zožral burger. Greg je samozrejme profesionál, takže sa tým nenechal ovplyvniť a spieval ďalej. Video sa objavilo na Instagrame kapely. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/Metallica

Súvisiaci interpreti: In Flames, Metallica