Priekopníci orientálneho metalu, izraelský fenomén Orphaned Land, si zjavne Slovensko obľúbili. V Bratislave ako headlineri klubových koncertov vystúpili v rokoch 2011, 2013 a naposledy minulý rok v novembri. Teraz ohlasujú ďalší koncert, ktorý sa uskutoční v rámci ich plánovaného turné v roku 2018.

Orphaned Land vyrazia za svojimi európskymi fanúšikmi v marci, aby predstavili úplne nový album Unsung Prophets & Dead Messiahs. V poradí už šiesty album kapely vyjde v januári 2018 pod hlavičkou Century Media Records a podľa členov kapely bude jednou veľkou hudobnou cestou. Na albume a ako hostia podieľali také hudobné veličiny ako gitarový virtuóz Steve Hackett, známy z kultovej kapely Genesis, spevák a líder nemeckej legendy Blind Guardian Hansi Kursch, či švédsky spevák a gitarista Thomas Lindberg zo skupiny At the Gates.

Samozrejme na koncerte nebudú chýbať ani najväčšie hity priekopníkov orientálneho metalu. Orphaned Land vznikli už v roku 1991 (do roku 1992 sa volali Resurrection), no do povedomia fanúšikov sa dostali až vydaním prelomového tretieho albumu Mabool: The Story of the Three Sons of Seven z roku 2004, s ktorým dosiahli celosvetový úspech. V roku 2013 zaznamenali s albumom All Is One opäť veľký úspech a potvrdili ním svoje silné postavenie na svetovej hudobnej scéne.


Orphaned Land patria medzi hŕstku izraelských umelcov, ktorých tvorba ovplyvnila veľké množstvo ľudí mimo hraníc Izraela. Okrem Európy sa tešia obrovskej popularite aj v arabských a moslimských krajinách, nakoľko sa snažia šíriť posolstvo mieru na Blízkom východe a vo svete vôbec. Odkazom ich tvorby je spájanie ľudí bez rozdielu rasy, čo sa im darí stieraním hraníc medzi náboženstvami. Napríklad spomínaný album All Is One na obale spája symboly troch najväčších monoteistických náboženstiev - kresťanstva, judaizmu a islamu.

Môžete sa tak tešiť na hudobný zážitok obohatený o duchovný rozmer, ktorý koncertom dodáva líder skupiny, charizmatický Kobi Farhi. Odkaz skupiny pre všetkých je jasný: ľudia by mali byť súdení podľa toho, aké majú srdce a podľa vnútornej úprimnosti, a nie podľa ich náboženského presvedčenia. Za šírenie týchto posolstiev bola v roku 2012 a aktuálne aj tento rok vytvorená online petícia, podpísaná tisíckami ľudmi po celom svete, aby práve Orphaned Land boli navrhnutí na Nobelovú cenu za mier. Vo svojej hudbe kombinujú prvky heavy a progresívneho metalu a progresívneho rocku s orientálnou, arabskou hudbou a s prvkami tradičnej izraelskej hudby.


V marci Bratislava vďaka Orphaned Land a ich špeciálnym hosťom zažije opäť multikultúrny večer plný exotických hudobných tradícií v kombinácii s rockom a metalom. Jedným z hostí celého turné bude talianská melodic death metalová formácia Lunarsea, ktorej súčasná tvorba vychádza zo švédskej, konkrétnejšie göteborgskej metalovej scény.

Ďalším hosťom bude zaujímavá medzinárodná kapela Subterranean Masquerade, ktorej členovia pochádzajú zo USA, Nórska a Izraela a ktorá tento rok oslavuje 20. výročie svojho vzniku. Jej tvorba je mix progresívneho metalu a rocku s prvkami doom metalu, psychedelického, experimentálneho rocku a blízkovýchodnej hudby.

Slovenskému publiku sa predstaví aj rumunská kapela Dirty Shirt, ktorej tvorba predstavuje jedinečnú zmes rocku a metalu s prvkami tradičnej rumunskej folkovej hudby a world music. Kapela doma vyhrala niekoľko hudobných cien a patrí medzi najoriginálnejšie a najrešpektovanejšie rumunské rockové kapely.

Domácim zástupcom na koncerte Orphaned Land, ktorý sa uskutoční 8. marca 2018 v bratilavskom Randali, bude kapela Mofokiller.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Zdroj: PR článok
Foto: Facebook.com/OrphanedLandOfficial