V závere roka, v sobotu 7. decembra, do Bratislavy zavíta psy-coreová legenda v maskách - skupina Dymytry. Pražská skupina sľubuje poriadne odviazaný mikulášsky večierok pre všetkých, ktorí obľubujú tvrdú metalovú smršť. Kapela v Ateliéri Babylon predstaví nový album Revolter a všetky dôležité a obľúbené skladby svojej viac ako päťnásťročnej úspešnej kariéry.

Dymytry založil v roku 2003 syn zakladateľa skupiny Arakain, gitarista Jiří Urban ml., ktorý vystupuje pod menom Dymo. Už od svojho vzniku sa skupina bráni zaškatuľkovaniu a rada experimentuje. Jej vlastný štýl psy-core je definovaný tak, že jediným pravidlom je nemať pravidlá a všetko je dovolené. Táto voľnosť dovoľuje skupine prepájať rôzne žánre hudby a dáva vyniknúť hudobnému majstrovstvu jej členov.

Vypočujte si aktuálny singel Komu zvoní hrana:


Základ tvorí energická hra Miloša "Mildora" Meiera, ktorý patrí k uznávaným bubeníkom a okrem Dymytry hrá aj so svetoznámym gitaristom Gusom G. K nemu sa pridáva basová linka Artura "R2R" Mikhaylova, ktorý rád expreimentuje aj s dubstepom a elektronikou. Rytmickú sekciu dopĺňajú ostré gitary Jana "Gorgy" Görgela, ktorý sa podieľa aj na svetelnej a vizuálnej šou, a samotného Jiřího Urbana.

Zakladateľ skupiny je nielen hudobníkom, ale tiež v Prahe a Londýne vyštudovaným baletným majstrom, ktorý svoju hru obohacuje o nezvyčajné tanečné kreácie. A nad tým všetkým znie sugestívny spev speváka Jana "Protheusa" Macků, ktorý je aj autorom väčšiny textov. Prepojenie všetkých spomínaných atribútov vytvára svojbytnú značku Dymytry, ktorá si v Českej republike získala množstvo skalných fanúšikov a ocenení.


V poslednom ročníku ankety Český slavík sa Dymytry umiestnili na šiestom mieste a v uznávanej ankete Řebřík dokonca na druhom mieste. Bubeník Miloš Meier bol v ankete Rádia Beat a časopisu Rock&Pop zvolený do českej superskupiny spolu s legendami ako Michal Pavlíček, Kamil Střihavka, Vladimír "Guma" Kulhánek, Jan Hrubý a Roman Dragoun. Počas svojho úspešného pôsobenia si Dymytry postupne získava čoraz silnejšiu základňu fanúšikov aj na Slovensku, ktorá sa po koncerte v Babylone určite rozrastie o ďalších členov.

Informácie o tomto a ďalších koncertoch nájdete na oficiálnom webe klubu atelierbabylon.sk.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry Pro:messa. Text správy sme upravili.