Komorný koncert venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie odohrá vo štvrtok (7.11.) Mucha Quartet. Významné slovenské sláčikové teleso s koncertnými úspechmi v zahraničí vystúpi o 18:00 v štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu v Bratislave. V programe venovanom novembrovým udalostiam v roku 1989 uvedie tematicky súvisiace komorné diela. Vstup na podujatie je voľný.

Mucha Quartet v súčasnosti hrá v zložení Juraj Tomka (1. husle), Jozef Ostrolucký (2. husle), Veronika Kubešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo). Koncert je prvým z verejných podujatí, ktoré k Novembru '89 nachystalo pre svojich poslucháčov Rádio Devín. Popri množstve programu vysielaného k 30. výročiu Nežnej revolúcie čaká od 7. do 17. novembra návštevníkov Slovenského rozhlasu séria verejných podujatí - koncerty, hudobné vystúpenia, protestsongy, diskusie i odposluch premiérových rozhlasových hier.
      
Séria podujatí bude po úvodnom koncerte pokračovať výstavou 30 rokov slobody. Cez príbehy ľudí, ktorí sa podieľali na revolučnom dianí, zachytáva dôležité momenty pádu totalitného režimu. Nainštalovaná je v átriu Slovenského rozhlasu a jej vernisáž sa uskutoční v piatok 8. novembra o 16:30. Následne od 17:00 vystúpia slovenskí a českí pesničkári a folkové skupiny, ktorých tvorba patrila ku koloritu novembrových udalostí a k ostrovom slobody prejavu. Na pódiu štúdia č. 2 sa predstavia Slávek Janoušek s kapelou, Soňa Horňáková a členovia kapely Neřež Zdeněk Vřesťál a Vít Sázavský. Mladšiu generáciu zastúpia Katarína KoščováMartin GeišbergDaniel Špiner.
  
Aj experimentálna hudba a najmä produkcia bratislavského štúdia experimentálnej hudby sú súčasťou vysielania Rádia Devín. Tému slobody si pripomenú niektorí jej súčasní tvorcovia ako Karel Odstrčil, Branislav Belorid, Radomil Hertl, Rudolf Pepucha, Stano Palúch a Laco Kupkovič. Program pod názvom Imago Sonoris / Lost time? sa uskutoční v sobotu 9. novembra o 19:00 v priestore súčasnej kultúry A4 na Karpatskej neďaleko Slovenského rozhlasu.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Katarína Koščová, Nerez