Kultúrne a kreatívne centrum Nová Cvernovka minulý týždeň sprístupnilo výstavu s názvom Železo Zamat Nožnice: Ako padala totalita, ktorú pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravilo občianske združenie Post Bellum v spolupráci s Nadáciou Cvernovka. Ďalšou akciou k výročiu Novembra '89 bude unikátny koncertný projekt s názvom Velvet.

Prostredníctvom výstavy Železo Zamat Nožnice: Ako padala totalita si môžu návštevníci urobiť komplexný prehľad o vzniku, vývoji a páde železnej opony s dôrazom na dekonštrukciu režimu v Česko-Slovensku, Poľsku a Rumunsku. S programom k výročiu revolúcie bude Nová Cvernovka pokračovať aj prostredníctvom koncertu Velvet. Presnejšie ide o hudobno-vizuálny projekt, ktorého špeciálne a jediné uvedenie prebehne 15. novembra v sále Novej Cvernovky.

Program koncertu tvoria kompozície hudobníkov a skladateľov Matúša Jakabčica, Erika Rothensteina a Vladislava Šarišského, ktoré vznikli ako reflexia na 30. výročie Nežnej revolúcie. Skupina ansámbel SO36 uvedie ich skladby v spojení s tematickou autorskou vizuálnou projekciou.

Umeleckým vedúcim projektu je barytón saxofonista, skladateľ, aranžér a pedagóg Erik Rothenstein. Venuje sa jazzovej a klasickej hudbe a vedie svoju vlastnú skupinu Erik Rothenstein Band, s ktorou nahral štyri albumy a vystupoval v Európe i Južnej Amerike. Jeho kompozícia nesie názov Nežná revolta a vyjadruje autorovu reflexiu k minulosti aj súčasnosti: "Tento rok sa 'bolehlav' vrátil, zistli sme, kde to vlastne žijeme. Tiene nikdy neodišli. Tak, ako bolo pred Novembrom v Bratislave nahlas pomenované to, čo sa držalo pod pokrývkou, tak to treba nahlas vysloviť i dnes. Aj prostredníctvom hudby," hovorí Rothenstein.

Skladateľ, aranžér a gitarista Matúš Jakabčic v súčasnosti pôsobí ako pedagóg na Janáčkovej akademii múzických umení v Brne a je tiež riaditeľom Hudobného fondu a predsedom dozornej rady SOZA. "Možnosť zúčastniť sa tohto projektu ma prirodzene priviedla k zamysleniu sa nad tým, ako sa náš život za ostatné roky zmenil. Samozrejme, ako každá veľká zmena, aj táto priniesla pozitíva aj negatíva."

Klavirista a skladateľ Vladislav "Slnko" Šarišský sa venuje klasickej komornej, symfonickej, rockovej a jazz-rockovej tvorbe, ale aj skladaniu hudby pre film či divadlo. Jeho kompozícia k projektu Velvet má názov Formálna rozluka pre okteto a pingpongistu. "K rozluke, ako z hľadiska formy tak i štýlu, nedochádza iba vo vzťahu pingpongovej loptičky a klavíra, ale najmä v rovine ochoty všetkých zúčastnených ostať zúčastnenými do konca za peniaze."

Projekt Velvet z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj a Slovenský ochranný zväz autorský SOZA.

Informácie a vizuál podujatia redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Novej Cvernovky Vera Balko Čillagová. Viac sa dozviete na Facebook stránke koncertu.