Čo prežil muž, ktorý napísal nesmrteľné piesne Biely kvet, Atlantída, Čo bolí to prebolí, 22 dní, Nespáľme to krásne v nás, Katka, Prvá a mnohé ďalšie? Odpovede ponúka film Meky. Rozpráva o oddanosti hudbe, o viere vo vlastnú cestu, o tom, ako prekonať veľké spoločenské revolúcie i životné zvraty.

Unikátny dokument je teraz legálne dostupný na stiahnutie na platformách iTunes CZ, O2, Prima, Dafilms, Aerovod, StarMax CZ. V decembri by mal byť dostupný aj v ďalších službách na Slovensku.

Celovečerný dokument Meky natočil oceňovaný režisér Šimon Šafránek, ktorý k svojmu najnovšiemu počinu podotkol: "Snažili sme sa urobiť filmový portrét, aký tu nie je. Bez sentimentu a pátosu, zato s humorom. Energický a podvratný. S hlasnou muzikou, a predovšetkým pokiaľ možno úprimný a emocionálny, ľudský." Súdiac podľa priaznivých reakcií divákov aj kritiky po júlovom uvedení filmu do kín sa zámer podarilo naplniť.

Prečítajte si: Film MEKY je o vytrvalcovi, ktorý zo Strakovej ulice dobehol až do Abbey Road

Miro Žbirka rekapituluje svoje viac než štyridsaťročné úspešné pôsobenie na hudobnej scéne nielen vo filme Meky, ale aj na prierezovom albume The Best Of Miro Žbirka, ktorého dramaturgiu sám vytvoril. Celkom 64 vybraných skladieb je od septembra dostupných na troch CD. A 4. decembra vyjde ešte špeciálne limitovaná edícia 300 de luxe boxov The Best Of Miro Žbirka s niekoľkými cennými bonusmi. Každý z boxov obsahuje 6 vinylových platní, fotografiu s autogramom Mira Žbirku, autorom takisto podpísané noty k novej skladbe Slovenská a trsátko Meky.

Nahrávky na výberovom albume boli tento rok remastrované a dostali súčasný zvuk v preslávenom londýnskom štúdiu Abbey Road Studios, čo prináša ešte intenzívnejší poslucháčsky zážitok. De luxe box The Best Of Miro Žbirka je ten najlepší vianočný darček pre všetkých Mekyho priaznivcov.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Simona Andělová.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka