Slovenská skupina Zoo And Aquarium, hrajúca eklektickú zmes inštrumentálnej hudby niekde medzi nu jazzom a post-rockom, pred necelým pol rokom vydala svoju novú nahrávku Sealed s piatimi skladbami. Dve z nich teraz dostali atraktívnu live session podobu, ktorá bola zaznamenaná začiatkom septembra počas vystúpenia v bratislavskom klube Fuga.


Vo vydarených videách k skladbám Vibrafónka a Zvonkoarp sa kapela Zoo And Aquarium predstavuje už vo štvorčlennej zostave, do ktorej pribudol multiinštrumentalista Sasha Mamaev, ktorý prevedenie nových aj starých skladieb oživí saxofónom, basgitarou, a syntetizátorom. Rozšíril tak pôvodné trio Vlado Oravec (bicie nástroje, elektronika), Adam Kapjor (perkusie, elektronika) a Martin Kosorin (gitara, basgitara a syntetizátory).

Počas koncertov kapela spolupracuje s VJ-om, ktorého vizualizácie v reálnom čase reagujú na zvuk, ktorý kapela vytvára na pódiu. Pre každú skladbu má pripravený krátky film alebo pohyblivý obraz, ktorý vizuálne podporuje hrané skladby. Výsledok si môžete spolu s atmosférou koncertu pozrieť v live videách.


EP nahrávka Sealed vznikla počas posledných dvoch rokov, kedy sa kapela Zoo And Aquarium rozhodla na čas prerušiť svoje koncertné účinkovanie, aby sa mohla naplno sústrediť na novú tvorbu. Novinka obsahuje päť inštrumentálnych skladieb a rovnako ako na debute Free Range z roku 2018, aj na tejto nahrávke je cítiť silný vplyv elektronickej hudby.

O mix EP sa vo svojom štúdiu na bratislavskej Kolibe postaral Dalibor Kocian alias Stroon. Ako nosič albumu si kapela, podobne ako pri prvom albume, vybrala USB kľúč. Návrh obalu - epoxidovú sochu, v ktorej je umiestnený samostný hudobný nosič, pripravil Marián Lucký z architektonického štúdia Lucky Architects.

Prevedenie obalu albumu úzko súvisí s jeho názvom: Sealed (v preklade z ang. hermenticky uzavretý, zapečatený) odkazuje na obdobie vzniku albumu a naráža tiež na rôzne spôsoby ako vydať, uchovávať a sprístupniť hudbu. Fyzická forma EP Sealed tak symbolicky bude odolávať zubu času v období streamovacích služieb, kedy majú fyzické nosiče už prevažne len spomienkovú hodnotu.

Redakciu Hudba.sk za kapelu Zoo And Aquarium informoval Martin Kosorin. Správu sme upravili. Novinky kapely môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.