Letné festivaly v roku 2014 budú opäť bohaté na silné hudobné mená. Na poľskom festivale Open'er sa predstaví kapela The Black Keys, do Rakúska na Nova Rock prídu okrem iných aj kapely Iron Maiden a Soundgarden.

Americká kapela The Black Keys bude jedným z headlinerov poľského Open'er festivalu. Podujatie sa bude konať od 2. do 5. júla v meste Gdynia. Rockové duo je zatiaľ jediným potvrdeným interpretom, ktorý na festivale vystúpi.

The Black Keys pôsobia na scéne od roku 2001. Kapela funguje v zostave Dan Auerbach (spev, gitara, basgitara, klavír) a Patrick Carney (bicie). Na konte majú sedem štúdiových nahrávok. S ostatným albumom El Camino (2011) sa dostali na druhú priečku amerického rebríčka Billboard 200 a získali zaň dve ceny Grammy, pričom jedna patrí Auerbachovi za produkciu. Dve Grammy si odniesli aj za pieseň Lonely Boy. Za predchádzajúci album Brothers (2010) dostali tiež dve Grammy a tretí zlatý gramofónik pridali za skladbu Tighten Up, ktorá je jedným z ich najväčších hitov. 


Na jubilejnom desiatom ročníku festivalu Nova Rock, ktorý sa bude konať od 13. do 15. júna v areáli Pannonia Fields II pri rakúskom Nickelsdorfe, vystúpia aj kapely Iron Maiden a Soundgarden. Okrem nich organizátori podujatia na svojej oficiálnej webstránke oznámili, že na festival prídu aj The Offspring, Megadeth, Avenged Sevenfold, Rob Zombie, In Flames, Dropkick Murphys, Steel Panther, Bring Me The Horizon, Phil Anselmo & The Illegals, Trivium, Arch Enemy, Epica, Battlecross, Miss May I a Huntress. Už skôr pritom informovali o účasti Black Sabbath, Seeed, či Mando Diao.

Iron Maiden je britská heavymetalová skupina, ktorú v roku 1975 založil basgitarista a skladateľ Steve Harris. Svoj debutový eponymný album vydala v roku 1980. Odvtedy uviedla na trh ďalších 14 štúdioviek, zatiaľ poslednou je nahrávka The Final Frontier (2010). Skupina má na konte Brit Award, Grammy, Ivor Novello Award či Kerrang! Award. Na celom svete predala viac ako 80 miliónov kópií albumov a je jednou z najvýznamnejších skupín v dejinách rockovej hudby. 


Soundgarden založili v roku 1984 v Seattli spevák, textár, bubeník a gitarista Chris Cornell, gitarista Kim Thayil a basgitarista Hiro Yamamoto. S prvými dvoma albumami Ultramega OK (1988) a Louder Than Love (1989) nezaznamenali výraznejší úspech, no v poradí tretia štúdiovka Badmotorfinger (1991) sa dostala na 39. miesto v americkom Billboarde a rovnakú priečku obsadila aj v UK Charte. Ozajstným prelomom bol ale americký No. 1 album Superunknown (1994). Obsahovala hit Black Hole Sun a tiež single Fell On Black Days, My Wave, The Day I Tried To Live a Spoonman.

Po nej nasledovala ešte štúdiovka Down On The Upside (1996) a rozpad kapely. Líder Chris Cornell následne rozbehol sólovú kariéru a v roku 2001 sa stal členom kalifornskej superskupiny Audioslave. Comebackové vystúpenie Soundgarden odohrali 16. apríla 2010 v rodnom Seattli. Následne absolvovali ešte niekoľko koncertov a účinkovali aj na známom americkom festivale Lollapalooza. Vlani v novembri potom vydali nový album King Animal. 


Zdroj: SITA
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden, Soundgarden