Premiérový koncert na Slovensku odohral basgitarista a spevák Thundercat vo februári 2015 v Nu Spirit Clube. Tento rok v lete sa vrátil vo veľkom štýle na festivale Pohoda a do tretice poteší slovenských fanúšikov návratom do Bratislavy. Malý klub by mu však viac nestačil, svoju novú šou predstaví 3. apríla v Ateliéri Babylon.

Thundercat sa narodil ako Stephen Bruner do rodiny, pre ktorú hudba znamenala všetko. Jeho otec Ronald Brunner Sr. totiž hrával na bicích pre významné mená ako Diana Ross, The Temptations a Gladys Knight. Jeho brat Ronald Bruner Jr. je taktiež uznávaným bubeníkom, spolupracoval s takými ikonami jazzu ako sú Roy Hargrove, Stanley Clarke alebo Wayne Shorter a na konte má aj cenu Grammy.

Práve brata uvádza 32-ročný basgitarista ako svoju najväčšiu inšpiráciu. Začínal síce v pätnástich rokoch ako basgitarista chlapčenskej skupiny No Curfew, no už o rok neskôr sa pridal k Ronaldovi v hardcore-punkovej/metalovej kapele Suicidal Tendencies, v ktorej pôsobil takmer desať rokov (2002 - 2011). Popritom ho to však stále viac ťahalo k hudbe, na akej vďaka otcovi vyrastal, a postupne zisťoval, že zo všetkých žánrov ho najviac najpĺňa jazz a experimenty s ním.


Prelom v jeho kariére prišiel, keď sa dal dohromady so Shafiqom Husaynom z kapely Sa-Ra v štúdiu Silver Lake. Svoje albumy tam chodievali nahrávať neo-souloví umelci ako Bilal či Erykah Badu. Speváčku zaujal hudobníkov štýl ešte v roku 2008 počas práce na jej albume New Amerykah Part One (4th World War) a stal sa pevnou súčasťou jej koncertnej skupiny. 

Ďalším významným míľnikom bola spolupráca na albume Cosmogramma (2010) producenta, hudobníka a dídžeja Flying Lotusa a podpis zmluvy s jeho vydavateľstvom Brainfeeder, ktoré patrí medzi najvplyvnejšie a najinovatívnejšie značky na súčasnej hudobnej scéne. Pod jeho hlavičkou vydal Thundercat v roku 2011 svoj debutový album The Golden Age of Apocalypse (2011), nasledovali nahrávky Apocalypse (2013), The Beyond / Where the Giants Roam (2015) a čoskoro by mal do jeho diskografie pribudnúť aj štvrtý štúdiový album, ktorý predstaví na budúcoročnom turné.

Medzitým sa okrem iného podieľal na vzniku albumu To Pimp a Butterfly (2015) rapera Kendricka Lamara, ktorý je vďaka svojej hudobnej i tematickej komplexnosti kritikmi najoceňovanejšou platňou minulého roka.


Thundercat je bez pochýb jednou z najtalentovanejších hviezd súčasnej jazz fusion. Patrí medzi najinovatívnejších a najvšestrannejších basgitaristov svojej generácie a pri tvorbe s originálnym rukopisom čerpá z odkazu jazzových velikánov 70. rokov, neo soulu rokov 90-tych, ale aj zo súčasnej elektronickej hudby.

V bratislavskom Ateliéri Babylon sa 3. apríla 2017 zastaví v rámci svetového turné, ktorého zoznam tvorí viac než 40 koncertov v najvýznamnejších amerických a európskych metropolách. Jeho tretí koncert na Slovensku, ktorý je vďaka neustále rastúcej reputácii a novému albumu očakávaný prinajmenšom tak veľmi ako tie predošlé, prináša City Sounds of Bratislava.


Ďalšie koncerty z cyklu City Sounds of Bratislava:

Macy Gray - 8. 3. 2017, Stará tržnica
Scott Bradlee's Postmodern Jukebox - 18. 3. 2017, Refinery Gallery
John Patitucci Electric Guitar Quartet - 16. 5. 2017, Slovenský rozhlas

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov City Sounds of Bratislava Matej Šálek. Viac sa dozviete na www.facebook.com/csbratislava a na stránke FB eventu.

Foto: Eddie Alcazar