Vďaka unikátnemu vzdelávaciemu projektu Majstrovské kurzy svetových virtuózov navštívi 12. decembra Bratislavu jeden z najuznávanejších huslistov sveta Vadim Gluzman. Virtuóz poskytne bezplatný majstrovský kurz pre mladých talentovaných huslistov a so svojimi "stradivárkami" odohrá husľový recitál.

Vyučovacie hodiny na expertnej úrovni, tzv. "master class", pre študentov v hre na husliach pod taktovkou umelca svetovej prvej ligy predstavujú každý rok jednu z najočakávanejšíchu udalostí v kalendári pedagogických podujatí klasickej hudby na Slovensku. Komorný orchester Sinfonietta Bratislava prináša na Slovensko už šiesty rok po sebe ďalšiu výnimočnú osobnosť, ktorá vypredáva najvýznamnejšie koncertné sály po celom svete.  

Príležitosť učiť sa od jedného z najlepších

"Každý rok zostávame v nemom úžase nad tým, ako reagujú umelci absolútnej svetovej špičky na pozvanie zúčastniť sa nášho edukačného projektu. Sme nesmierne poctení tým, že husľoví virtuózi, ktorí sa pohybujú v tom najjagavejšom svetle a hrajú vo filharmóniách pre najnáročnejšie publikum, sú ochotní nájsť si za diametrálne iných podmienok voľný deň vo svojom nabitom diári a venovať čas našim študentom," hovorí organizátor majstrovských kurzov Pavel Bogacz zo združenia Sinfonietta Bratislava.

"Vďaka grantovej podpore nášho kľúčového partnera, Nadácie VÚB, môžu mladí hudobníci zažiť bezplatné hodiny, za ktoré sú vo svete účtované rádovo stovky až tisíce eur a verejnosť môže na vlastné oči a uši zažiť koncert umeleckej kvality, ktorý by sa inak u nás len ťažko mohol stať skutočnosťou. Sme šťastní, že už o týždeň takto v Bratislave zažiari Vadim Gluzman - meno, ktoré pozná každý profesionálny huslista na svete aj u nás. Budeme radi, keď sa vďaka tejto udalosti dozvie o jeho majstrovstve celé Slovensko. Je totiž naozaj hviezdou."


Vadim Gluzman je izraelský huslista s ukrajinskými koreňmi, ktorý je častokrát prirovnávaný k legendárnemu Davidovi Oistrachovi. Narodil sa v roku 1973 v bývalom Sovietskom zväze v rodine hudobníkov. Väčšinu detstva strávil v lotyšskej Rige, kde sa od siedmich rokov venoval intenzívne hre na husliach. Od roku 1990, po presťahovaní sa do Izraela, získal popredných lektorov a mentorov, medzi ktorých patrili aj uznávané osobnosti Yair Kless a Isaac Stern. Už v roku 1994 získal prestížne ocenenie Henryk Szeryng Foundation Career Award. Svoje štúdium pokračoval v New Yorku, kde absolvoval prestížnu hudobnú Juilliard School.  

Gluzman má za sebou spoluprácu s najvýznamnejšími orchestrami na svete ako Berlin Philharmonic, Boston Symphony, Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, Israel Philharmonic, Leipzig Gewandhaus, London Symphony, Orchestre de Paris, Philadelphia Orchestra a Royal Concertgebou. Popri koncertovaní po celom svete tentohudobník v súčasnosti pôsobí na slávnom konzervatóriu Peabody Conservatory v americkom Baltimore a vyučuje aj v prestížnej vzdelávacej inštitúcií Keshet Eilon International Music Center v Izraeli.


V Bratislave aj so slávnymi stradivárkami

Vadim Gluzman hrá na nástroji "Ex-Leopold Auer", ktorý vyrobili v dielni legendárneho Antonia Stradivariho v roku 1690. Tieto husle nevyčísliteľnej hodnoty prinesie so sebou aj do Bratislavy. Návšteva Vadima Gluzmana na Slovensku, ktorá je plne hradená z prostriedkov Nadácie VÚB ako aj z verejných zdrojov vďaka Fondu na podporu umenia, začne individuálnymi vyučovacími hodinami. Zúčastniť sa ich bude môcť aktívne päť mladých huslistov. Tých odporučí v rámci výberového konania združenie Sinfonietta.

Kurzy sa budú konať od 9:00 do 13:00 v Primaciálnom paláci a voľný vstup na ne v hľadisku budú mať aj všetci ostatní študenti hudby, pedagógovia ZUŠ, konzervatórií, vysokých škôl a taktiež široká verejnosť.

O 16:00 prednesie Vadim Gluzman sólový recitál v priestoroch Veľkého evanjelického kostola na Panenskej ulici. Na koncerte, počas ktorého zaznejú diela svetovej literatúry pre husle a klavír, bude svetovú jednotku sprevádzať vynikajúci klavirista Evgeny Sinaiski. Vstupenky na koncert, ktorý je vyvrcholením tejto vzdelávacej a kultúrnej iniciatívy, je možné získať za dotovanú sumu 5 eur. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke Sinfonietta.sk a na Facebook evente.


Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov PR manažér Tomáš Turčan. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Marco Borggreve