Spevák a skladateľ Pavol Hammel dnes dopĺňa rady sedemdesiatnikov. K sviatku si nadelil galakoncert, vinylovú platňu aj výstavu obrazov. Okrem okrúhlych narodenín oslávi aj dve profesionálne výročia - 50 rokov od vydania kultového albumu Zvoňte zvonky a 55 rokov kapely Prúdy. Za sebou má úspešnú koncertnú šnúru The Best Of Tour, ktorá vyvrcholí už v nedeľu (9.12.) v Bratislave.

hudbe ho priviedol otec, huslista v orchestri Slovenského národného divadla. Pavol Hammel preto v detstve sedem rokov chodil na husle do Ľudovej školy umenia. Na ľudovom konzervatóriu ich potom vymenil za klasickú gitaru a spev, ten ho učila pani Ďurindová, matka rockera Martina Ďurindu. Na prvú gitaru si zarobil sám a bol na to aj patrične hrdý. Na dvore potom s kamarátmi skúšali prvé skladby od Elvisa Presleyho a Cliffa Richarda.

Hral v orchestri Železničiarskeho umeleckého súboru, kde sa stretol s Petrom Sallerom, Vladom Kaššayom a Ferom Machatsom a spolu založili skupinu Prúdy. Prvý koncert mali v roku 1964, potom prišiel do Prúdov Marián Varga. Všetci v kapele mali hudobné vzdelanie a bolo to aj cítiť. Prvá Hammelova skladba, ktorú nahrali, bola Spievam si pieseň. Prvým rádiovým hitom sa stala pieseň Balada o smutnom Jánovi, ktorú uvádzal Jiří Černý vo vtedy veľmi populárnej rozhlasovej hitparáde 13 na hojdačke. V decembri 1968 dokončili nahrávanie prvého albumu Zvoňte zvonky, v týchto dňoch je to už takmer 50 rokov, odkedy legendárny album uzrel svetlo sveta. 


Rio, Cyrano a lýra
     
V roku 1970 vyhrala Bratislavskú lýru Marcela Laiferová. Za odmenu mohla ísť na festival do brazílskeho Ria de Janeiro. Potrebovala však novú pesničku a tú zložil práve Pavol Hammel. Ten s ňou napokon do Ria ako autor a dirigent aj vycestoval, do batožiny pribalil aj svoje platne a tam ich zahraničným promotérom porozdával. Dva mesiace po návrate prišla prvá pozvánka na festival. Takto sa dostal do Mexika, Brazílie, dokonca s celou skupinou aj do Čile. Najďalej smerom na východ hrali Prúdy v Irkutsku na Sibíri. Do Sovietskeho zväzu chceli ísť hrať viacerí, honorár bol v rubľoch, ktoré si doma menili na tuzexové poukážky.

V ankete Zlatý slávik bol Pavol Hammel prvým slovenským interpretom, ktorý sa dostal do prvej desiatky, za rok 1971 bol na siedmom mieste. V tom istom roku vzniklo slovenské vydavateľstvo Opus, Hammelovci však ešte dva roky nahrávali v Prahe. Tam vznikol v roku 1973 aj unikátny album Šľahačková princezná. Prvým albumom v Opuse bol Hráč, ktorý nahrali za jeden víkend v štúdiu v Hlohovci. Spolu s Mariánom Vargom a Radimom Hladíkom nahrali v roku 1976 dnes už kultový album Na II. programe sna. Časopis Mladý svět mu vtedy udelil cenu Biela vrana za hudobný počin roka.


V Divadle Nová scéna mal 8. októbra 1977 premiéru muzikál Cyrano z predmestiahudbu zložili Pavol Hammel a Marián Varga, texty napísali Kamil PeterajJán Štrasser. V júni 1978 získal ako autor hudby Zlatú bratislavskú lýru za pieseň Študentská láska, ktorú naspievala Marika Gombitová.

Obdobie 80. aj 90. rokov bolo v znamení ďalších albumov Faust a Margaréty, Čas malín, Dnes už viem či Labutie piesne z roku 1993. V októbri 1995 vydal ako prvý u nás koncertný album Unplugged. Texty mu písali Kamil Peteraj a Boris Filan. S Borisom sa poznajú už od detstva, sedeli spolu v jednej lavici na základnej škole aj na gymnáziu. 

Najnovším prírastkom do jeho diskografie je album Pavol Hammel a Prúdy - The Best Of, ktorý vyšiel v decembri 2017. V januári 2018 bol spevák a skladateľ ocenený Krištáľovým krídlom za celoživotné dielo.


Návrat skupiny Prúdy

Od novembra je kapela Prúdy na jesenno-zimnej časti turné The Best Of Tour 2018, dvadsiatke koncertov doma aj v susednej Českej republike. Skupina sa predstavila v zostave Pavol Hammel (spev, vokály, španielska gitara a ústna harmonika), Fero Griglák (gitary a vokál), Peter Preložník (klávesové nástroje), Igor Teo Skovay (bicie a perkusie) a Anton Jaro (basgitara), ktorý v lete na poslednú chvíľu pred začiatkom turné nahradil zosnulého Fedora Freša.

"Obecenstvo reagovalo úžasne, na dvoch koncertoch mi po prídavkoch na záver oni všetci spievali Happy Birthday, a to som im ani nezahral Pri poslednom litri vína. Ja som tie koncerty ladil trochu výchovne, aby diváci spoznali aj mnohé iné skladby z môjho repertoáru a nielen notoricky známe piesne. Nový basgitarista zapadol hneď, však my sme aj predtým spolu nejaké skladby nahrali a niečo aj zažili, nebol v tom žiadny problém," teší sa z úspešných koncertov Pavol Hammel.


Najväčšia koncertná šnúra skupiny Prúdy v novodobej histórii odštartovala 27. júla a Pavol Hammel ju venoval pamiatke na svojich kolegov Mariána Vargu a Fedora Freša. Turné vyvrcholí galakoncertom v nedeľu 9. decembra v bratislavskej Hant Aréne. Koncert budú snímať kamery RTVS, záznam si budete môcť pozrieť na Silvestra na Dvojke.

"Základ koncertu so skupinou Prúdy mám overený z 20 predstavení v Čechách a na Slovensku, tak už ho len vyšperkujem aj druhou československou unplugged skupinou, s ktorou zahrám komornejší repertoár. Zaspievam si aj nejaké duetá so Soňou Norisovou a Andreou Zimányiovou, príde aj klavirista a spevák maďarskej skupiny Lokomotiv GT Gábor Presser a vyvrcholením bude účinkovanie chrámového zboru Ad UnaCorda," vysvetľuje Pavol Hammel. Posledné vstupenky na nedeľný koncert sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Narodeninový darček v podobe vinylu

K jubileu dostal Pavol Hammel exkluzívny darček. Vinylový dvojalbum Best of Pavol Hammel vydalo vydavateľstvo Pavian Records, s ktorým legendárny hudobník spolupracuje už 12 rokov. "Vybrali sme 24 piesní, dúfam, že výber uspokojí náročných poslucháčov aj s textami vo vnútri prekrásneho obalu. Jedna platňa je The Best of Prúdy, teda to, čo sme nedávno vydali na CD. A druhá je Best of Pavol Hammel. Je tam výber z Nočnej galérie, výber z môjho live CD, výber z Radima Hladíka De ja vu. Mám doma gramofón a mám platne, dokonca aj svoje vlastné," vtipkuje Pavol Hammel.

Pavol Hammel je nielen spevákom, skladateľom a textárom, ale aj maliarom. Deň po koncerte bude mať v galérii na Západnej terase Bratislavského hraduvýstavu obrazov. "Kurátorkou výstavy je Marta Hučková-Kocianová. Výstava potrvá denne do 23. decembra a je predajná. Maľujem preto, aby som bol v tichu a odrezaný od sveta. Dokonca si nepúšťam pritom ani hudbu. Výtvarná agentúra A1 zo Žiliny vydala publikáciu z mojej výtvarnej tvorby s názvom Farebná pošta. Je tam 104 fotografií mojich obrazov spolu so sprievodným textom Milana Mazúra, riaditeľa Považskej galérie. Nájdete tam aj CD so záznamom môjho koncertu s klaviristom Petrom Preložníkom v Brne v roku 2015," uzatvára hudobník.


Zdroj: TASR (biografia), Nora Krchňáková (koncert a výstava), Hudba.sk edit
Foto: Pavol Karell

Súvisiaci interpreti: Paľo Hammel, Prúdy