Jej piesne sú častou voľbou filmových i seriálových tvorcov a na svojich albumoch pravidelne spolupracuje s producentmi najväčších svetových hviezd. Ona sama má v katalógu hit, ktorý z nej v roku 2011 urobil jednu z najväčších senzácií severského popu tejto dekády. Reč je samozrejme o skladbe I Follow Rivers.

Tá z nej na prvý pohľad robí typický príklad tzv. "one-hit wonder", no skutočnosť je taká, že jej tvorba nikdy nebola o tom, ako spraviť rádiový hit pre masy. Lykke Li je predovšetkým albumovou umelkyňou, jej tvorba je plná emócií a prirodzene cieli na poslucháčov hľadajúcich v hudbe a textoch niečo viac než ponúkajú bežné mainstreamové hity.

Napokon, aj samotnú skladbu I Follow Rivers spieva naživo tak, že to nie je v setliste len povinná "odrhovačka", ktorú všetci poznajú a treba ju zahrať. Práve naopak, s kapelou skladbu prezentuje tak, aby to bol aj po stovkách odohratých koncertov zážitok nielen pre divákov ale aj pre samotných hudobníkov. Vďaka tomu pesnička stále žije, jej podanie sa mení a môže naživo prekvapiť aj tých, ktorí ju z rádia či CD počuli stokrát.

Presvedčili sme sa o tom aj tento rok na Szigete, kde Lykke Li hrala hneď v prvý deň na hlavnom pódiu. I Follow Rivers nielen odozvou publika ale aj hudobne patrila k vrcholom koncertu a bolo to niečo úplne iné, omnoho energickejšie ako akustická "Live on the Moon" verzia, ktorú má speváčka z neznámeho dôvodu na svojom Youtube kanáli namiesto oficiálneho klipu. Ktovie, v akej podobe skladba zaznie pri jej slovenskej premiére. Pravidelná účinkujúca na festivaloch ako Glastonbury, Coachella či Lollapalooza sa predstaví na Pohode v piatok 12. júla 2019.


Lykke Li vydala debutové EP Little Bit v októbri 2007, pričom Stereogum ju okamžite označil za umelkyňu, ktorú treba sledovať. Jej prvý album Youth Novels vyšiel v roku 2008 a producentsky sa na ňom podieľal Björn Yttling z kapely Peter Björn and John. Album vyhral cenu European Border Breakers Award pre európskeho hudobného nováčika roka. Yttling sa podieľal aj na nasledujúcom albume Wounded Rhymes z roku 2011, za ktorý získala dve Swedish Grammy Awards, pričom I Follow Rivers sa stala festivalovou hymnou roka na European Festival Awards. Album sa dostal do koncoročného TOP 10 podľa The New York Times, či do výberu 50 najlepších albumov roka podľa The Guardian.

V roku 2014 vydala tretí album I Never Learn, ktorý zaradili medzi dvadsiatku najlepších albumov roka magazíny ako Rolling Stone či Vulture. V lete tohto roka vydala po dlhšej pauze očakávanú štvrtú štúdiovku so sad so sexy, ktorej dali The Guardian, NME, The Independent či Q Magazine hodnotenie 8 z 10. Okrem Lykke Li sa na ňom výraznou mierou podieľal cenou Grammy ocenený producent Malay (Lorde, Frank Ocean, Zayn), v zozname producentov a skladateľov na albume sú aj Skrillex, Jeff Bhasker (Kanye West, Bruno Mars, Rihanna), Rostam (Solange Knowles, Haim), Illangelo (The Weeknd) či T-Minus (Kendrick Lamar, Drake).


32-ročná Švédka už spolupracovala aj s hviezdami ako U2, A$AP Rocky alebo Robin Schulz a objavila sa aj na albume legendárneho filmového režiséra Davida Lyncha. Jej piesne sa objavili v soundtrackoch filmov ako The Twilight Saga: New Moon, Pretty Little Liars, Divergent Series: Insurgent či v seriáli The Vampire Diaries. Účinkovala tiež ako modelka pre rôzne značky či ako herečka v škandinávskom kriminálnom filme Tommy.

Jej dlhodobým "ambasádorom" v tíme Pohody je podľa PR manažéra Antona Repku najmä šéf umeleckej produkcie Pohody a frontman kapely Talkshow Andreas Imrich, ktorý o nej okrem iného povedal: "Ej, veruže mi poskočilo srdiečko, keď som videl potvrdzujúci email o Lykke Li na Pohode 2019... Jej hudba, texty ako aj samotná osobnosť je pre mňa príjemnou inšpiráciou už od prvého albumu a posledný album so sad so sexy už poznám takmer naspamäť. I Follow Rivers sme občas hrávali ako cover s Talkshow, takže čo viac dodať... Jej koncertu sa už neviem dočkať."


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Lykke Li