Acalari ensemble je nové hudobné zoskupenie, ktoré prináša unikátnu kombináciu niekoľkých hudobných svetov. Ich čerstvý debut Duj Jilora vkusne spája citlivý spev v podaní Júlie Kozákovej so sprievodom jazzového tria a sláčikového kvarteta Spectrum Quartett. Pozvanie do spolupráce prijal trubkár Juraj Bartoš, ktorého sólo skladbu fantasticky dopĺňa.

Cieľom Acalari ensemble je produkovať inovatívne úpravy piesní z rôznych krajín, ktoré budú mať umeleckú hodnotu a budú prehovárať k ľudom esteticky aj obsahovo. Pieseň Duj Jilora je jeden z mnohých krehkých osobných príbehov tohto pestrého sveta. O aranžmán sláčikového kvarteta sa postaral klavirista Ľudovít Kotlár a o celkovú hudobnú produkciu cimbalista a kontrabasista Ľubomír Gašpar.

Melódia piesne pochádza z poľskej ľudovej piesne Dwa Serduszka, ktorú môžu ľudia poznať najmä z úspešného filmu Studená vojna (2018). Pôvodný význam slov je v novom texte, napísanom v rómčine, vo veľkej miere zachovaný. Vypovedá o zakázanej láske a odlúčení dvoch ľudí, ktorí nemôžu byť spolu. 

"Čerpáme inšpiráciu z tradičných piesní rôznych krajín, ktoré spracovávame do novej umeleckej podoby naprieč žánrami klasickej, jazzovej, ľudovej hudby, či world music. Dbáme na to, aby naše aranžmány boli spracované kvalitne, a zároveň ostávali pre ľudí zrozumiteľné a našli si tak cestu k širokej škále poslucháčov. Zvolili sme tvorbu textu v rómskom jazyku, pretože nám záleží na tom, aby sa tento krásny jazyk nestrácal z obzorov verejnosti, ale naopak - chceme, aby sa zveľaďoval a zachovával," uviedli členovia skupiny.


Informácie a redakcii Hudba.sk poskytla Júlia Kozáková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Facebook.com/julia.kozakova